Hőségriasztással kapcsolatos információk

(Frissítve: 2018.08.22.)

A legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket, illetve az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság 2018. augusztus 21-én 12 órától másodfokú hőségriasztást rendelt el. A hőségriadó várhatóan augusztus 23-án éjfélig lesz érvényben.
Az államtitkárság levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.
Mivel az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma éppen ezért felhívja a lakosság figyelmét, hogy ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljék továbbá az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől. A vízparton pihenők mellőzzék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérjük az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.
(EMMI)

Forrás: antsz.hu

Légkondicionált intézmények listája
Amennyiben otthonukban nem tudnak gondoskodni a megfelelő levegőhőmérséklet kialakításáról, illetve amennyiben közlekedésük során szükségesnek vélik, az alábbi felsorolásban tájékozódhatnak a Nógrád megyében található, nyitvatartási időben rendelkezésre álló légkondicionált intézményekről:
http://nograd.katasztrofavedelem.hu/legkondicionalt-helyisegek-listaja
Forrás: nograd.katasztrofavedelem.hu

Az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően Salgótarján önkormányzata a dél körüli órákban, augusztus első hetében utcai vízosztási akciókat tart. Az akció a járókelők hőség okozta problémáinak enyhítése mellett figyelemfelhívásra is szolgál. Fontos, hogy a hőségben mindenki fokozottabban vigyázzon az egészségére és fordítson a megszokottnál nagyobb gondot a környezetében élőkre is. A város több pontján párakapuk kerülnek beüzemelésre. A rongálások megelőzésében a rendőrség és a közterület felügyelet mellett a lakosság segítségére is számít az önkormányzat.

További információk:
– Aktuális meteorológiai veszélyjelzések: met.hu
Tanácsok a lakosságnak hőséghullám idejére (Nógrád Megyei Kormányhivatal)
– Tájékoztató jellegű meteorológiai adatok a Városháza tetején elhelyezett mérőállomáson.
Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat