Hőségriasztással kapcsolatos információk

(Frissítve: 2018.08.07.)

Az ország egész területére vonatkozó másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága.
A hőségriadó 2018. augusztus 7-én éjféltől augusztus 10-e éjfélig érvényes.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések, illetve az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslata indokolja, hogy az államtitkárság 2018. augusztus 7-én ismét országos riasztást adjon ki. E döntésről a megyei kormánymegbízottakat is értesítette, egyéb intézkedésre jelenleg nincs szükség.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kánikulára való tekintettel az elmúlt időszakban számos olyan szociális és egészségügyi intézkedést rendelt el, amelyek az emberek biztonságát szolgálják. Többek között olyan diszpécserszolgálat kezdte meg működését, amely a klimatizált helyiségek, vízosztó pontok, párakapuk, ivókutak elhelyezkedéséről nyújt naprakész információt az érdeklődőnek, ugyanakkor a közterületeken a szociális munkások aktívabb jelenlétével is számolhatnak, a rászorulókat és hajléktalanokat pedig az eredeti funkciójától függetlenül bármelyik szociális intézménynek be kell fogadnia. A kórházak a tartósan magas hőmérséklet idején több intézkedéssel igyekeznek védeni a betegek és munkavállalók egészségét. A szükséges intézkedésekről a kórházak főigazgatói gondoskodnak.

Mivel az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. A tárca felhívja a lakosság figyelmét, hogy ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között kerüljék a tűző napot, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől.
(EMMI)

Forrás: antsz.hu

Légkondicionált intézmények listája
Amennyiben otthonukban nem tudnak gondoskodni a megfelelő levegőhőmérséklet kialakításáról, illetve amennyiben közlekedésük során szükségesnek vélik, az alábbi felsorolásban tájékozódhatnak a Nógrád megyében található, nyitvatartási időben rendelkezésre álló légkondicionált intézményekről:
http://nograd.katasztrofavedelem.hu/legkondicionalt-helyisegek-listaja
Forrás: nograd.katasztrofavedelem.hu

Az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően Salgótarján önkormányzata a dél körüli órákban, augusztus első hetében utcai vízosztási akciókat tart. Az akció a járókelők hőség okozta problémáinak enyhítése mellett figyelemfelhívásra is szolgál. Fontos, hogy a hőségben mindenki fokozottabban vigyázzon az egészségére és fordítson a megszokottnál nagyobb gondot a környezetében élőkre is. A város több pontján párakapuk kerülnek beüzemelésre. A rongálások megelőzésében a rendőrség és a közterület felügyelet mellett a lakosság segítségére is számít az önkormányzat.

További információk:
– Aktuális meteorológiai veszélyjelzések: met.hu
Tanácsok a lakosságnak hőséghullám idejére (Nógrád Megyei Kormányhivatal)
– Tájékoztató jellegű meteorológiai adatok a Városháza tetején elhelyezett mérőállomáson.
Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat