Salgótarjánban létesít telephelyet az Óbudai Egyetem

Salgótarján Megyei Jogú Város közgyűlése március 31-én döntött annak a szándéknyilatkozatnak az elfogadásáról, amely lehetővé teszi az Óbudai Egyetem számára egy salgótarjáni telephely létrehozását. Az intézmény akár már jövő februárban is megnyithatja kapuit a diákok előtt, amennyiben ezt a jogszabályi környezet megengedi, de legkésőbb 2017. szeptemberében újraindulhat a felsőoktatás Salgótarjánban. A szándéknyilatkozatban körvonalazott együttműködés részleteiről a következő három hónapban külön megállapodásban döntenek a város és az egyetem vezetői.

A képviselő testület által most jóváhagyott szándéknyilatkozat szerint az Óbudai Egyetem a Kassai soron, egy állami tulajdonban lévő és jelenleg használaton kívüli épületben alakíthatja ki a telephelyet. Salgótarján önkormányzata pedig egy évtizeden keresztül vállalja, hogy hozzájárul az intézmény működéséhez, amely oktatási, innovációs vagy akár kutatás-fejlesztési tevékenységeknek is teret biztosíthat. Az elméleti képzés a jelentkezők számától függően Salgótarjánban vagy Budapesten valósulhat meg, a gyakorlati tudást pedig helyi vállalkozásoknál szerezhetik meg a hallgatók.

Az önkormányzat 2015-ben egy széleskörű felmérést készített a salgótarjáni diákok körében, illetve a hallgatók igényei mellett a helyi cégek foglalkoztatási céljait is feltérképezte. Ennek során kiderült, hogy térségünkben főleg a mérnöki tanulmányok vonzóak a diákoknak és a cégek néhány száz hallgatónak gyakornoki pozíciókban szinte azonnal munkát tudnának adni.

FacebookWhatsAppTwitterEmail