„Mindnyájunk lételeme szabadnak lenni”

1848. tavaszára, a forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékezett Salgótarján március 15-én.

A Múzeum téren megtartott központi rendezvényen Fekete Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet.

A városvezető beszédének hangsúlyos üzenete volt, hogy mindnyájunk lételeme szabadnak lenni és mindnyájunknak kötelessége szem előtt tartani a felnövekvő generációk igényeit is, kötelességünk gyerekeink és unokáink szabadságszeretetét, szabadsághoz való jogát megőrizni.

A szabadság megőrzésének fontosságát kiemelve Fekete Zsolt a második világháború előtti folyamatokat is megemlítette, amelyek végül a holokauszthoz vezettek. „Egyre durvultak a kezdetben enyhének tűnő, ám kirekesztő szabályozások, és az ezeket elszenvedők minden korlátozást úgy éltek meg, hogy ennél rosszabb már nem lehet; aztán lett” – fogalmazott, majd azzal a kérdéssel folytatta, hogy ma vajon észrevennénk-e újból egy ilyen folyamatot? Észrevennénk-e, hogy embereket személyes szabadságukban korlátoznak? Észrevennénk-e, ha egyre fogy a közös ügyeinket objektíven bemutató független sajtótermék?

Fekete Zsolt arról is szólt, hogy vannak országok, ahol korlátozzák vagy korlátozni akarják a közösségi oldalak hozzáférhetőségét, ahol egyes emberek nem élhetik biztonságban az életüket, mert politikai, vallási vagy egyéb okból a hatalom kirekeszti őket, és a személyes szabadságot nem vagy nem eléggé ismerik el.

Az „Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság!” című ünnepi műsor koszorúzással zárult.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján további ünnepségekkel, kulturális és közösségi programokkal is emlékezett Salgótarján. Városunk hagyományainak megfelelően az önkormányzat és a Nógrád Megyei Természetbarátok Társasága emléktúrát szervezett a Salgó vára alatt lévő Petőfi-emléktáblához. A Tájak, Korok, Múzeumok Egyesület pedig Somoskeőy István honvédszázados sírjánál tartott megemlékezést.

FacebookWhatsAppTwitterEmail