Átadták a városi kitüntető címet és díjakat

A több évtizedes hagyományoknak megfelelően idén is a Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulója, valamint a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a város önkormányzata által alapított kitüntető címet és díjakat.

A „Salgótarján Díszpolgára” kitüntető címet idén dr. Simonyi Sándor kapta a műszaki kutatás-fejlesztés és megvalósítás területén, továbbá az egyetemi oktatásban kimagasló színvonalon folytatott tevékenysége, valamint Salgótarján gazdasági értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Simonyi Sándor karrierjét a salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyárban kezdte, később vezette a Csepel Autógyár elektronikai részlegét, majd 1994-ben alapította meg a gépjármű-hajtásrendszerek fejlesztésével foglalkozó TRIGON Electronica Kft.-t, amelynek azóta is ügyvezető igazgatója. Vezette a Salgótarjáni Innovációs Központ Kft.-t, a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi docense, létrehozója és vezetője a Magyar Gépjárműipari Innovációs Konzorciumnak.

A „Pro Urbe” díjjal idén Drexler Szilárdot jutalmazták, aki természetvédelmi, tudományos-ismeretterjesztő és turisztikai tevékenysége, valamint kiemelkedő filmírói, rendező-operatőri és publikációs munkájával érdemelte ki az elismerést. Drexler Szilárd jelenleg a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. irodavezetője. Lokálpatrióta szemléletű tevékenységével hosszú évek óta nagyban hozzájárul Salgótarján és környezete értékeinek megőrzéséhez, széleskörű megismertetéséhez.

A „Pro Arte” díjat az idén megosztva adták át. Magas színvonalú képző- és iparművészeti tevékenysége elismeréseként „Pro Arte” díjban részesült dr. Géczi Imréné Mészáros Erzsébet kárpit- és festőművész. Mészáros Erzsébet 1967 óta tagja a Művészeti Alapnak, a mai Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Alapító tagja a Kárpitművészek Egyesületének. Gobelinjeivel, tűzzománc-, valamint akvarelltechnikával készült munkáival több évtizede szerepel hazai egyéni és csoportos tárlatokon.

Szintén „Pro Arte” díjat kapott Salgótarján Megyei Jogú Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata a szlovák kultúra hagyományainak őrzése, szélesebb körben való megismertetése érdekében kifejtett magas színvonalú tevékenysége, valamint a magyar-szlovák kapcsolatok erősítésében és a kulturális értékcsere terén elért eredményei elismeréseként.

„Salgótarján Szolgálatáért” díjjal jutalmazták Bobál Gyulát magas színvonalú újságírói, szerkesztői munkássága, valamint kiemelkedő közéleti tevékenysége elismeréseként.
A 2019-ben 100. születésnapját ünneplő Bobál Gyula városunkhoz kötődő, hosszú életpályája során a nyomdászsegédi beosztástól kezdve a főszerkesztőségig és a Magyar Újságíró Szövetség Nógrád megyei elnöke tisztségig, a szakma minden lépcsőfokát bejárta. Évtizedeken át meghatározó személyisége volt a megye és Salgótarján sajtó-, irodalmi és közéletének, és még most is jelennek meg írásai.

A „Salgótarján Jövő Nemzedékéért” díjat Torják Vilmos részére adományozták a magas színvonalú zenepedagógusi tevékenysége, valamint a zenekultúra terjesztésében végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként. Torják Vilmos kiemelkedő és meghatározó alakja a salgótarjáni zenei életnek és zeneoktatásnak: több évtizeden át dolgozott a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában és jogelőd intézményeiben, valamint több zenekar művészeti vezetője, karmestere, illetve koncertmestere is volt eddigi karrierje során.

A „Salgótarján Sportjáért” díjat Sramkó Tibor kapta, ezzel is elismerve kiemelkedő pedagógusi, edzői és sportszervezői tevékenységét, valamint kimagasló sportszakmai munkáját. Sramkó Tibor a salgótarjáni Beszterce-lakótelepi Általános Iskolában tanít, emellett a Salgótarjáni Dornyay Sportegyesület tájfutó és atlétika vezetőedzője és szakosztályvezetője, valamint számos sportrendezvény szervezője.

A „Salgótarján Gazdaságáért” díjat idén az UNIÓ COOP Szövetkezeti Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak ítélték oda kiváló és eredményes kereskedelmi és élelmiszeripari tevékenysége, valamint a város szolgáltatási színvonalának emeléséhez és gazdasági életének fejlődéséhez hozzájáruló teljesítménye elismeréseként. Az UNIÓ COOP Zrt. volt az, amely a felszámolásra került Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzletei közül többet megvásárolt. A cég salgótarjáni boltjaiban mintegy 263 fő dolgozik.

Az ünnepségen került sor a Népművelők Nógrád Megyei Egyesülete által alapított Kerekes László díj átadására is. A díjat az egyesület javaslata alapján olyan egyének vagy közösségek kapják, akik a közművelődési életben hosszú időn keresztül kimagasló, elismerésre méltó szakmai munkát végeztek, megbecsülést szerezve önmaguknak és a városnak, megyének. Idén ketten kaptak Kerekes László díjat: Andrássy Nóra és Végh József.

Andrássy Nóra 35 éve dolgozik Salgótarján közművelődésének szolgálatában, jelenleg a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. rendezvényi csoportvezetője.

Végh József népművelőként harminchat éven át dolgozott megyénk közművelődésében, egyebek mellett igazgatta a rétsági Városi Művelődési Központot és Könyvtárat.

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

FacebookWhatsAppTwitterEmail