15 éves a Palóc Nők a Holnapért Egyesület

Másfél évtized legszebb pillanatait, közös emlékeit idézték fel a Palóc Nők a Holnapért Egyesület találkozóján szeptember 12-én. A fennállásának 15. évfordulóját ünnepelő egyesület városunk egyik legnagyobb létszámú és leghosszabb ideje működő civil szervezete.

2003-ban tavaszán a húsvéti népszokások felelevenítésének céljából találkozott néhány lokálpatrióta nő Salgótarjánban és a rendszeressé váló találkozások, hosszas beszélgetések alatt kezdett kibontakozni egy hivatalosan bejegyzett egyesület megalapításának ötlete. Az alapszabályt még abban az évben elkészítették, elfogadták és két célkitűzést jelöltek meg a létrejövő szervezet számára. Egyrészt a régiónk településein élő nők esélyegyenlőségének és társadalmi elismertségének növelését, másrészt a palóc hagyományok és kultúra ápolását kívánták megvalósítani rendszeres találkozók, közösségi programok szervezésével, neves vendégelőadók meghívásával és más civil szervezetekkel kialakított együttműködéssel.

Az ünnepi találkozón városunk nevében Huszár Máté alpolgármester köszöntötte az egyesületet. „Elfogultságomtól eltekintve és városunk civil közösségi életét jól ismerve is azt kell mondanom, hogy kevés olyan civil szervezet van, amelyik ilyen nagy taglétszámmal, havi rendszerességgel, immár másfél évtizede tart találkozókat és szervez programokat” – mondta az alpolgármester.

Visszatérő vendégként Kunhalmi Ágnes, parlamenti képviselő, a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform ügyvivője is köszöntötte az egyesületet. A politikus elismerően beszélt arról, hogy a szervezet a hagyományőrzésen kívül rendszeresen foglalkozik olyan komoly szociológiai kérdésekkel is, mint például a gyermekvállalás, a családon belüli erőszak témája, illetve a gyermekek és a nők helyzete korunk társadalmában.

FacebookWhatsAppTwitterEmail