Tájékoztató népegészségügyi felmérésről

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Népegészségügyi felmérés – táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálat
2018.

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – az EFOP 1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú, „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című projekt keretében – lakossági felmérést szervez a 18 éven felüli lakosság körében. Ennek elsődleges célja, hogy pontos képet kapjanak a magyar felnőttek táplálkozással, a népegészségügyi termékadóval kapcsolatos ismereteiről, táplálkozási szokásairól, és hogy mérésekkel határozzák meg az alultápláltság, a túlsúly és a hasi elhízás előfordulását. Mindezek mellett kérdőíves módszerrel információt gyűjtenek a gyógyszer mellékhatásainak ismeretéről, az étrend kiegészítők fogyasztásáról, a dohányzási szokásokról és egyéb, az egészséget meghatározó tényezőkről. A felmérés lebonyolítását az OGYÉI megbízásából a Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft. végzi. A felmérés kérdezői és a dietetikus szakemberek országszerte több felnőttet az otthonában keresnek fel, és kérdezik meg táplálkozási szokásaikról, életmódjától.

A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen.

A felmérés elővizsgálata Budapesten 2018. augusztus 24. és 26. között zajlik, a fővizsgálatra 2018. szeptember 1. és december 15. között kerül sor országszerte 149 településen.
A felmérésbe bekerült felnőtt lakosok részére előzetesen felkérő levelet küldenek, melyben tájékoztatják őket a felmérés céljából, s felkérik őket az abban történő részvételre.

Ahhoz, hogy a felmérés készítői és a szakemberek valós képet kapjanak mindezekről, fontos a felmérésben történő részvétel, ezért kérek minden lakost, aki felkérő levelet kap, hogy válaszadásával segítse a felmérést készítők munkáját.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet biztosítja, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek.
Ha bármilyen kérdése felmerül, forduljon bizalommal az OGYÉI munkatársaihoz, akiket elérhet a (+36-1) 8869-409 telefonszámon és az oegyi@oegyi.gov.hu e-mail címen. A felmérésről további információk találhatók a www.ogyei.hu oldalon.
A kutatás eredményeinek publikációja 2019. tavaszától várható.

Fekete Zsolt
polgármester

(Az OGYÉI tájékoztatójának megtekintéséhez kattintson ide.)

FacebookWhatsAppTwitterEmail