Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulóján tartottak megemlékezést Salgótarjánban június 4-én.

Huszár Máté alpolgármester a Szent József Plébánia előtt lévő Millenniumi Emlékműnél mondott beszédet, amelyben megemlékezett mindazokról, akik megőrizték a trianoni békediktátum óta eltelt majd egy évszázadban anyanyelvünket, történelmünket, kultúránkat és a magyarság megannyi értékét.

Mint fogalmazott: „Ők Trianon igazi hősei. Egyszerű parasztemberek és tanítók, papok és kántorok, művészek és újságírók, néprajzkutatók és hátizsákos turisták, a magyar társadalom minden rétegéből. Ők mentették át a magyar életet: továbbadták mindazt, amit örökségbe kaptunk és hozzátették a magukét. Ne feledjük, a történelemnek nincs vége. Nincs vége a magyar nemzet történelmének, s így összetartozásunk történetének sem. Most rajtunk a sor – ezt a fejezetet nekünk kell megírni!”

Az első világháborút lezáró békeszerződés alapján az őshonos magyar népességből 300 ezer fő került Ausztriához, 3,5 millió Csehszlovákiához, 5,3 millió Romániához, 4,1 millió Jugoszláviához. Magyarország alaptörvénye kimondja, hogy országunk felelősséget érez a határokon túl élő magyarok sorsáért és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását. A június 4-én megtartott Nemzeti Összetartozás Napjáról rendelkező törvény 2010-ben lépett hatályba.

A Millenniumi Emlékműnél tartott megemlékezés után, a Szent Imre-hegyen lévő „Magyar feltámadás barlangjánál” is elhelyezték virágaikat a megemlékezők.

FacebookWhatsAppTwitterEmail