Megemlékezés

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak koszorúzási megemlékezést péntek délután a December 8. téren lévő emlékműnél. A megemlékezésen Huszár Máté alpolgármester és Bérczesi Mihályné, a POFOSZ Nógrád megyei szervezetének elnöke mondott beszédet.

Az alpolgármester beszédében az áldozatok emléke előtt tisztelgett és a társadalmi megbékéléshez, valamint a múlt lezárásához elengedhetetlen őszinte szembenézés fontosságától szólt a huszadik század önkényuralmi korszakaival és azok bűneivel.

Huszár Máté szerint a kommunista diktatúrát sokan és sokféleképpen szenvedték meg. Azok, akik szabadságuk elvételét joggal sérelmezték, szembefordultak a kommunizmussal, amely a maga részéről a nyílt és rejtett állami terror eszközeivel válaszolt. Tömegesen alkalmazta a paranoid állam ezeket olyan emberekkel szemben, akikről csak gyanították, hogy a rendszer ellenségei.

„A jövő szempontjából is fontos, hogy megőrizzük azok emlékét, akik a huszadik század elnyomó időszakaiban is képesek voltak megtartani emberségüket. Példát kell venni bátorságukról, erőt kell merítenünk összefogásukból. Nem múlhat a kegyelet és az összetartozás érzése, amit az emléknaptól és a hivatásunktól függetlenül mindannyiunknak kötelessége ápolni. Ez a legnagyobb elégtétel, amit nyújthatunk elődeinknek és ez a legnagyobb esély, amelyet megteremthetünk magunknak és az utánunk következő nemzedékeknek, hogy ne kelljen átélniük semmi ahhoz hasonlót, amit dédszüleink, nagyszüleink, szüleink generációja megszenvedett” – fogalmazott az alpolgármester.

A beszédeket a Bolyai János Gimnázium diákjainak ünnepi műsora követte, majd az önkormányzat, a politikai pártok képviselői, a városi szervezetek, közösségek és a civil megemlékezők elhelyezték virágaikat, koszorúikat az emlékműnél.

FacebookWhatsAppTwitterEmail