Bűnmegelőzési hírlevél

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési hírlevele – 2018. január

Házaló kereskedelem:

Ruhákat és más használati cikkeket árusítók is felkereshetik otthonaikban, ami, ugyan kényelmes vásárlási forma, de számos veszélyt hordoz magában. Annak érdekében, hogy ne váljon csalás áldozatává, kérjük fogadja meg az alábbi tanácsokat:
– Ne engedjen be otthonába házaló ügynököket, árusokat.
– Ha mégis beengedi, ne hagyja őket egyedül, felügyelet nélkül rövid időre sem. Ez a tevékenység gyakran csupán fedő cselekmény, és az eladó célja valójában az Ön értékeinek felmérése vagy eltulajdonítása.
– Minden vásárlásnál kérjen számlát! Ha az eladó nem számlaképes, előfordulhat, hogy a termék bűncselekményből származik. Ne feledje, számla nélkül nem tudja érvényesíteni fogyasztóvédelmi igényeit, jogait!

Termékbemutatók:

Országszerte elterjedt kereskedelmi módszer az úgynevezett termékbemutatóval egybekötött vásárlási lehetőség, illetve szolgáltatás. Ez gyakran egy kirándulás, ingyenes egészségügyi szűrés,
vagy akár egy éttermi vendéglátással összekapcsolt, sokszor garantált ajándékot kínáló szervezett program. Amennyiben ilyen rendezvényen kíván részt venni, kérjük fogadja meg az alábbi
tanácsokat:
– Ezek az ingyenes, vagy kedvezményes árú programok rendszerint a kereskedelmi cég támogatásával, illetve a termékbemutatón való részvétel vállalásával vehetők igénybe. Jó, ha tudja, ha a bemutatott terméket Ön nem kívánja megvásárolni, úgy arra nem kötelezi semmi!
– Ha a termék, vagy szolgáltatás felkelti az Ön érdeklődését, kérjen bővebb tájékoztatást és elérhetőséget, majd ellenőrizze az elhangzottak valóságtartalmát. Az interneten, valamint a
forgalmazó honlapján további információkat, részletes tájékoztatást kaphat.
– Ismerje meg a terméket, ne dőljön be a látványos bemutatónak és a hangzatos előadásnak! Mindig ellenőrizze az eladásra kínált termék minőségét, az elhangzottakról kérje ki
hozzáértő szakember véleményét, olvassa el a vásárlói véleményeket!
– A megvásárolt termékről minden esetben kérjen számlát, mely szükséges lehet a fogyasztóvédelmi jogok érvényesítéséhez!

Trükkös csalók, álhivatalnokok:

A trükkös csalók és tolvajok időről-időre visszatérnek és új történettel, vagy új átveréssel próbálják áldozataikat megtéveszteni. Legyen Ön is bizalmatlan az idegenekkel:
– Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.
– Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem.
– Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, ilyen esetekben a többlet a következő esedékes számlákon kerül jóváírásra,
illetve postai úton, vagy átutalással kerül kifizetésre a különbözet.
– A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.
– Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A
szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.

Amennyiben csalás áldozatává vált haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen!