Koszorúzás a Magyar Hősök Emlékünnepén

A Magyar Hősök Emléknapja alkalmából koszorúzási megemlékezést tartottak vasárnap az Acélgyári úton lévő Millenniumi emlékműnél.

Dániel Zoltán alpolgármester mondott ünnepi beszédet, amelyben az életüket Magyarországért feláldozó magyar katonákról és civilekről szólt:

„A háborúk indítását a hatalom birtokosai döntik el, a hadműveleteket a stratégák tervezik meg, a harcokat azonban a katonák vívják meg és közülük sokan nem érik meg a békét. Utánuk csak fejfák, vagy jeltelen sírok és az emlékezés marad. Emlékezni pedig kell, mert a következő nemzedékek ebből meríthetnek erkölcsi erőt.
Fontos tehát, hogy ma együtt ünneplünk, idősek és fiatalok. Az ittlétünk üzenet, azt üzeni, hogy itt, Salgótarjánban nem felejtettük el a kötelességünket a múlt, felelősségünket a jövő felé.”

A Magyar Hősök Emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson mindazoknak, akik Szent István óta életüket áldozták a hazáért. 1945-öt követően az ünnepet nem tartották, de a hősök emlékének megörökítéséről és az emlékünnepről szóló 2001. évi törvény ismét a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

FacebookWhatsAppTwitterEmail