In memoriam Bobály Attila

Önkormányzatunk megrendülten értesült arról, hogy pótolhatatlan veszteség érte városunkat és a magyar művésztársadalmat: életének 68. évében a közelmúltban elhunyt Bobály Attila szobrászművész.

Bobály Attila 1948-ban született Varsányban. Az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolát 1976-ban végezte el rajz-biológia szakon, mestere Blaskó János volt. Szobrászatot Laborcz Ferenc és Kovács Ferenc szobrászművészek irányítása mellett tanult. Alkotásait többnyire kőből és bronzból kivitelezte, de fát is szívesen faragott.

Számtalan egyéni és csoportos kiállításon szerepelt hazánkban és külföldön. Köztéri szobrai állnak megye- és országszerte, valamint Nagy-Britanniában. Luxemburgi Zsigmondról készült szobra helyet kapott az ópusztaszeri szoborparkban. Városunkban alkotásai megtalálhatóak tereinken, több intézményünkben és a Salgótarjáni Pantheonban is. A művész résztvevője, segítője volt a méltán népszerű Salgótarjáni Szabadtéri Szoborkiállításoknak.

1984-ben felvételt nyert a Művészeti Alapba és tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. 1991 óta volt tagja a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Szobrász Társaságnak. Az elmúlt három évtizedben több díjat is elnyert műveivel. 2005-ben művészet kategóriában Nógrád Megyei Prima Díjat kapott. Két fia – az édesapa nyomdokaiba lépve – szintén szobrászművészi pályát választott.

Bobály Attila több évtizedes, magas színvonalú szobrászművészeti tevékenységével nagymértékben hozzájárult Salgótarján hazai és nemzetközi elismertetéséhez, hírneve öregbítéséhez. Művészi munkássága méltóvá tette őt annak a városnak az elismerésére is, amelyben alkotó éveit élte. Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése a huzamosabb időn át folytatott, kiemelkedő szobrászművészeti tevékenysége elismeréseként tavaly “Pro Arte” művészeti díjban részesítette. Bobály Attilát 68 éves korában érte a halál.

(Kép forrása: MTI/Oláh Tibor)

FacebookWhatsAppTwitterEmail