Deme Attila díszpolgártól búcsúzunk

Megrendülten értesültünk arról, hogy türelemmel viselt, hosszú betegség után 2017. február 10-én, életének 91. évében elhunyt Deme Attila, városunk közéletének meghatározó alakja.

Deme Attila 1926. február 28-án született Mezőhegyesen. 1950-ben került Salgótarjánba. 1956-ban az Állami Építőipari Vállalatnál dolgozott, az anyagosztályon beszerzéssel és szállítással foglalkozott. A forradalom alatt a vállalat munkástanácsának tagjává és a nemzetőrség parancsnokává választották. A forradalomban vállalt aktív szerepéért letartóztatták és elítélték. Börtönbüntetését Balassagyarmaton, Vácon és Kőbányán töltötte, 1959. április 4-én szabadult. A kényszerű börtönévek és mellőztetések után, ismét az építőiparban helyezkedett el. Tevékenységét szakmai kitüntetésekkel ismerték el.

Deme Attila a rendszerváltás utáni első ciklusban önkormányzati képviselő volt. Majd a salgótarjáni közgyűlés különböző bizottságaiban dolgozott. A POFOSZ Nógrád Megyei Szervezete vezetőségének oszlopos tagja volt. Hazafias helytállásáért – többek között – a Honvédségért Érdeméremben és a Szabadság Hőse kitüntetésben részesült. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50-ik évfordulója alkalmából, 2006-ban a forradalom- és szabadságharcban tanúsított kiemelkedő magatartásáért és 1956 eszméinek ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje – polgári tagozat – kitüntetést, valamint megválasztották Salgótarján díszpolgárának. Súlyos betegségéig tevékenyen élt és mindvégig hű maradt elveihez.

Deme Attila hamvasztás utáni búcsúztatását 2017. február 18-án, szombaton 11 órakor tartják a salgótarjáni Szent József Plébániatemplomban.

A család tagjai, a rokonok és a pályatársak gyászában és mély fájdalmában osztozva, az önkormányzat nevében búcsúzom Deme Attilától. Emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrizzük! Nyugodjék békében!

Fekete Zsolt
polgármester