Szmogriadó tájékoztatási fokozat

Salgótarján Megyei Jogú város polgármesterének közleménye:

Figyelemfelhívás szálló por (PM10) koncentráció tájékoztatási küszöbérték átlépésének tárgyában!

Felhívom Salgótarján Megyei Jogú Város lakossága figyelmét, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal jelzése alapján a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. mellékletében meghatározott szálló por (PM10) légszennyező anyag átlagkoncentrációja városunkban 2 egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3). A szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelési feltétele áll fenn.

Javasolt elővigyázatossági intézkedések:

A szabadban történő tartózkodást lehetőségünkhöz képest mérsékeljük. Különösen figyeljünk oda a gyerekekre, csak annyi időt töltsenek ilyenkor a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges. A gyengébb immunrendszer mellett a gyerekek jellemzően gyakrabban vesznek levegőt, mint a felnőttek, ezért nagyobb dózisban lélegzik be a káros anyagokat. Zárt terű helyiségek szellőzését csökkentsük minimális időtartamra és inkább a déli, kora délutáni időszakra ütemezzük.

Salgótarján megyei jogú város szmogriadó tervéről szóló 51/2009.(XII.24.) Ör. sz. rendelet alapján a szmogriadó tájékoztatási fokozatához kapcsolódóan a levegő minőségének javulása érdekében az alábbi intézkedéseket rendelem el:

– az építési, bontási – a halasztást nem tűrő állékonyságot, életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetek megszüntetése kivételével – munkák szüneteltetését;
– a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartásának fokozott ellenőrzését;
– az avar és kerti hulladékok égetési tilalmának fokozott ellenőrzését;

egyben kiegészítve, felkérést adok ki a lakossági és az üzemi légszennyezők önkéntes önkorlátozó intézkedéseire, ezen belül:

– a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklésére;
– a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetésének mérséklésére;
– városi úti célok eléréséhez az egyéni gépjárműhasználat szüneteltetésére, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítésére.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat által a salgótarjáni Vasvári Pál utcában található és folyamatosan működő automata mérőállomás által mért aktuális adatok a www.levegominoseg.hu internetes honlapon bárki számára elérhetőek.

A teljes közlemény letöltéséhez kattintson ide (pdf)!

FacebookWhatsAppTwitterEmail