Darazsak, méhek elleni védekezés

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lakossági tájékoztatója:

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.
Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. A csípésükre hazánkban az emberek 2-3 százaléka túlérzékeny, 97 százalékuknál csak helyi reakció mutatkozik.
A felsorolt rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, hogy elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakembert.

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, túlérzékenység esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő.
 
A méh- és darázscsípés megelőzése érdekében:
– Ne háborgassuk fészküket!
– Lehetőleg ne használjunk közelükben hirtelen, fenyegető mozdulatokat!
– Méhkas, illetve darázsfészek eltávolítása előtt vastagon öltözzünk fel, viseljünk fejvédőt, szemüveget, hogy ne hagyjunk magunkon szabad felületet a csípésnek, és rovarirtó szerrel fújjuk le a fészket!
– Szükség esetén pedig kérjük szakember segítségét!
– A gyermekeket ne engedjük a szabadban méhkas, darázsfészek közelében játszani!
– Amennyiben túlérzékenyek vagyunk a csípésre, ha szabadba indulunk, mindig tartsunk magunknál ellenszert!
– Szabadban viseljünk zárt cipőt, sohase járjunk mezítláb

A méh- és darázscsípést követően:
– Amennyiben túlérzékenyek vagyunk, vagy több szúrás ért egyidejűleg, azonnal forduljunk orvoshoz!
– Kevesebbet mozogjunk, lehetőség szerint feküdjünk le!
– Azonnal távolítsuk el a fullánkot!
– Kezeljük a helyi tüneteket (csípés helyének hűtése, borogatása)!

További információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján:
http://www.katasztrofavedelem.hu/

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elkészítette azoknak a szakembereknek az országos listáját, akik a méhek és darazsak befogásához, eltávolításához szükséges szaktudással és felszerelésekkel rendelkeznek. A szakemberek országos listája az elérhetőségeikkel együtt, megyénkénti bontásban megtalálható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tudastar/mehrajbefogok_orszagos_listaja.pdf

Salgótarjánban:
Fekete József +36 30 635-1266
Herencsényi Kornél +36 30 817-5468
Tóth Norbert +36 20 468-7174

FacebookWhatsAppTwitterEmail