Salgótarján, mint egyetemi tananyag

20160304_bme

A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának hallgatói, valamint dr. Alföldi György egyetemi docens, a BME tanszékvezetője járt a héten több alkalommal Salgótarjánban. A fiatalok annak az egyéves egyetemi kurzusnak a keretében keresték fel a várost, amelynek meghatározott témája Salgótarján és a város fejlesztésének lehetőségei. A BME hallgatói először felmérik a város helyzetét, találkoznak az önkormányzat szakembereivel, adatokat gyűjtenek, majd a legkorszerűbb tudás és a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelően várostervezési és építészeti anyagokat készítenek elő.
Alföldi György tanszékvezető elmondta, az egyetem szándéka, hogy a diákok olyan helyszíneken dolgozzanak, ahol felvetődő városfejlesztési elképzelések később a gyakorlatban is hasznosak tudnak lenni. Reményei szerint a 17 hallgató a következő egy évben 17 olyan tervet készít, amit jól lehet alkalmazni Salgótarjánban.
Fekete Zsolt is találkozott a diákokkal és megválasztott városvezetőként támogatásáról biztosította az egyetemi projektet, hiszen a cél egy vonzó, látogatható, szerethető várossá tenni Salgótarjánt és ehhez a munkához elengedhetetlenül fontos az új szemlélet. A városvezető úgy fogalmazott, hogy olyan várost szeretnénk, ahol többen mosolyognak, mint amennyien lehorgasztott fejjel járnak és Salgótarjánt az idősebbek tapasztalatával, de a fiatalok elképzelései mentén kell újraépíteni.

FacebookWhatsAppTwitterEmail