Tájékoztatás kutak engedélyeztetéséről (frissítve)

TÁJÉKOZTATÁS
az engedély nélkül fúrt vagy ásott háztartási kutak engedélyezésében bekövetkezett változásokról

2023. június 23-án került kihirdetésre a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosítása, amely alapján nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a 2024. január 1. előtt

a) a létesítésekor hatályos jogszabály előírása ellenére engedély nélkül vagy

b) engedélytől eltérően

létesített háztartási kútra.

Az ilyen háztartási kút esetében a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást sem kell lefolytatni és mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól a háztartási kút üzemeltetője.

A fenti szabály a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kútra vonatkozik.

A háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kút esetében vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken 2024. január 1-jét követően sem lesz teendő, nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez vagy megszüntetéséhez. Ivóvíz- vagy karsztbázis szempontjából kockázatos területen azonban a kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését 2024. január 1-jét követően be kell jelenteni a kút helye szerint illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére.
Salgótarján, 2023. július 5.

dr. Romhányi Katalin sk.
jegyző

FacebookWhatsAppTwitterEmail