Hőségriasztás

GÉPI FELOLVASÁS:

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el július 7-én 0 órától július 9-én 24 óráig az országos tisztifőorvos, miután legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meg is haladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

11.00-15.00 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket, vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

A légkondicionált helyiségek Nógrád megyei listája megtalálható a Katasztrófavédelem honlapján.

Június 24-e óta országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakó-helyeken is.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

Hivatalos tájékoztatás: www.katasztrofavedelem.hu

FacebookWhatsAppTwitterEmail