Polgármesteri közlemény

Fekete Zsolt, polgármester közleménye:

További korlátozásokat vezet be a kormány március 8-tól!
Bár november 11. óta számos korlátozó intézkedés van érvényben, a hetek óta újra folyamatosan romló járványügyi adatok miatt Magyarország kormánya további szigorításokról döntött március 8-tól, hétfőtől legalább kéthetes időtartamra.
A bejelentés óta eltelt pár napban a kormány több döntési ponton változtatott, így én most a kialakult „végeredményről” tájékoztatom Önöket.
Március 8-tól bezárnak az óvodák, az általános iskolák pedig a középiskolákhoz hasonlóan átállnak digitális oktatásra egészen a tavaszi szünet végéig, azaz április 7-ig.
Ügyeletet biztosítunk mi is az óvodákban, valamint a tankerületi központ az általános iskolákban azok számára, akik nem tudják megoldani gyermekük óvodán, vagy általános iskolán kívüli elhelyezését. Jelenleg az igényfelmérés zajlik a szülők körében.
Ehhez kapcsolódva arról tájékoztatom Önöket, hogy a gyermekétkeztetést az önkormányzat továbbra is biztosítja, azaz MÁR HÉTFŐN IS az óvodás és általános iskolás gyermekek számára a következők szerint:
– Március 8-án hétfőn az ingyenesen étkezők, vagy nem teljes árat fizető igénybe vevők három kijelölt helyen vehetik át (elvitelre) az ebédet: a Petőfi Sándor tagiskolában, a baglyasi diákotthonban és az Arany János tagiskolában.
– Március 9-től vihetik el az ebédet a teljes árat fizetők a fenti három osztópontról, ehhez kérem a szülőket, hogy március 8-án 10 óráig jelezzék ebédigényüket gyermekük számára az intézményekben.
Hétfőtől a legtöbb üzletnek és szolgáltatónak be kell zárnia március 22-ig. Van azonban jó pár kivétel, melyeket a döntésről szóló kormányrendelet tartalmaz. A kormányrendeletből én most csupán a legfontosabb információkat emelem ki, a szabályozás ennél részletesebb.
Természetesen nyitva maradnak az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak, nyitva marad a piac is. Nyitva tarthatnak a gyógyászati segédeszközöket árusító boltok, az optikák, a benzinkutak, a dohányboltok, az újságosok, a kertészetek, az állateledelt áruló üzletek, a mezőgazdasági boltok.
A virágosok nőnapra tekintettel aznap még nyitva lehetnek, de március 9-én nekik is be kell zárniuk.
A szolgáltatók közül nem kell bezárniuk a bankoknak és egyéb pénzügyi szolgáltatóknak, a közlekedési és a szállítási szolgáltatást nyújtó cégeknek, működhet a magánegészségügy – ideértve a szemüvegkészítést, nyitva maradhatnak a szociális szolgáltatásokat nyújtó helyek, a posták és egyéb csomagküldő szolgáltatók, a totózók és lottózók, a különböző szervizek és épületgépészeti szolgáltatók, a temetkezések, az állategészségügyi és állattenyésztési szolgáltatók, működhetnek a laborok, az élelmiszer-feldolgozók, a közétkeztetés, az ügyvédek, a biztonsági szolgáltatók, a jármű- és gépkölcsönzők, a mosodák, valamit az épületüzemeltetés és irodai szolgáltatás is.
A vendéglátóhelyek, éttermek, ahogy eddig is, úgy ezután is árulhatnak ételt elvitelre.
Salgótarjánban eddig is kötelező volt a közterületeken a maszk viselése, hétfőtől már az egész országban hordanunk kell a települések belterületein a szájmaszkot.
A kormányrendelet külön kiemeli, hogy kötelesek vagyunk megtartani a másfél méteres távolságot, és a szociális érintkezést a lehető legszűkebb körre korlátozni. Természetesen mindez a velünk egy háztartásban élőkre nem vonatkozik.
A felnőttképzésben is át kell állni a távoktatásra, vizsgákat sem lehet tartani.
Hogy végre visszatérhessünk régi életünkhöz, ahhoz minél több embernek be kell oltatnia magát. Ugyanis csak így tudjuk megakadályozni a koronavírus terjedését. Tudom, hogy rengeteg a kérdőjel. Tudom, hogy mindannyiunknak elege van már a korlátozásokból. Tudom, hogy sokan félnek a védőoltástól. De kérem Önöket, regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu weboldalon és regisztráljanak az oltásra. Ugyanis a védőoltás az egyetlen, amivel megállítható a vírus terjedése.
Azt is tudom, hogy sokan bagatellizálják a koronavírus veszélyeit. Meg kell érteni, hogy ennek a kórokozónak a veszélye éppen abban rejlik, hogy nem tudni, kire milyen hatással van. Tévedés az influenzához hasonlítani, ezért rendkívül felelőtlen azt terjeszteni, hogy kevésbé veszélyes. A koronavírus okozta megbetegedés lehet tünetmentes, de sok esetben súlyos szövődményeket okoz és halálhoz is vezethet. Mivel kiszámíthatatlan, hogy kire milyen hatással van, kinél okozhat halált, ezért kell magunkat és szeretteinket is védeni ellene. Ennek pedig ma a tudomány szerint ismert legbiztosabb módja a védőoltás beadása.
Ezért ismét kérek mindenkit, hogy önmaga és szerettei védelmében, valamint azért, hogy visszakapjuk szabad mindennapjainkat, oltassa be magát!
Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

FacebookWhatsAppTwitterEmail