Polgármesteri közlemény

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármesterének közleménye, 2020.11.11.:

Tisztelt Salgótarjániak!

Ugyan hétfőre ígértem, ám a miniszterelnök hétfő délelőtti bejelentésének részletszabályairól csak tegnap késő este jelent meg a rendelet, ennek fényében Salgótarjánra vonatkozóan most tudom Önöket tájékoztatni.
A kormány szinte minden olyan dologról döntött, melyek esetében mi is lépéseket terveztünk.
A közterületi maszkhasználatot a kormány a polgármesterek hatáskörébe utalta. Sok más városhoz hasonlóan mi is úgy döntöttünk, hogy a salgótarjániak egészségbiztonságának érdekében holnaptól, azaz NOVEMBER 12-TŐL SALGÓTARJÁN EGÉSZ TERÜLETÉN KÖTELEZŐ A SZÁJMASZK HASZNÁLATA A KÖZTERÜLETEKEN IS! Parkban, zöldterületen, 6 éves kor alattiak, valamint sporttevékenység végzése esetében viszont továbbra sem kötelező közterületen maszkot viselni. A közterületi maszkhasználatot a rendőrség ellenőrzi. A szabályt szegőkre a rendőrség pénzbüntetést szabhat ki.
Ezen túlmenően a mai naptól az alábbiak érvényesek városunkban:

  • A József Attila Művelődési Központ és a Belvárosi Mozgásstúdió, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a Dornyay Béla Múzeum, a Bátki József Közösségi Ház, a Civil és Ifjúsági Ház ZÁRVA TART.
  • A Városi Sportcsarnokot és a Városi Tanuszodát KIZÁRÓLAG VERSENYSPORTOLÓK LÁTOGATHATJÁK. A Városi Sportcentrumban és az extrém sportpályán egyéni sportolásra van lehetőség, az amatőr csapatsport azonban tilos. A Városi Sportcentrumban a Teniszsátor zárva tart.
  • ESTE 8 ÉS HAJNALI 5 ÓRA KÖZÖTT KIJÁRÁSI TILALOM VAN. Ez alól kivételt csak az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet; a kutyasétáltatás a lakóhely 500 méteres körzetében; a munkavégzés, illetve a munkába járás; valamint a versenyszerűen sportolók edzése és sporteseménye jelent. Mind a munkavégzést, mind a versenyszerű sportolást igazolni kell.
  • A KÖZÉPISKOLAI ÉS FŐISKOLAI OKTATÁS CSAK ONLINE FORMÁBAN TÖRTÉNHET, ezek az iskolák nem fogadnak diákokat.
  • ÁLTALÁNOS RENDEZVÉNYTILALOM lépett életbe, a sportmérkőzéseket csak zárt kapuk mögött lehet megtartani, tilos a gyülekezés is.
  • Az éttermek csak elvitelre dolgozhatnak.
  • A fitness termek zárva tartanak.
  • AZ ÜZLETEKNEK, KISIPARI SZOLGÁLTATÓKNAK ESTE 7-KOR BE KELL ZÁRNIUK.
  • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt.
  • Esküvők lakodalom nélkül tarthatók, a házasulókon kívül a tanúk, szülők és testvérek részvételével.
  • Temetésen legfeljebb 50 fő vehet részt.
    Tömegközlekedés. A kormány döntött arról, hogy a járatokat a reggeli és délutáni „csúcsidőben” sűríteni kell. Tájékoztatom Önöket, hogy a járatsűrítésről a Volán a kormányhivatallal tárgyalva döntött. Sem a képviselőket, sem az önkormányzatot nem vonták be a döntési folyamatba.
    A kormányhivatal (azaz közvetve a Kormány) és a Volán 1 azaz egy darab busszal „sűrítette” reggel és délután a tömegközlekedést. Ez meglátásunk szerint nem elégséges a zsúfoltság elkerüléséhez.

    Tisztelt Salgótarjániak!

    A fenti intézkedések a lakosság biztonságát szolgálják. Azonban ahogyan tavasszal, most is rendkívül fontos, hogy mindannyiunknak felelőssége van a vírus terjedésének lassításában. A kórházakon egyre nehezedő nyomás van, rengeteg a koronavírusos beteg, és sokan szorulnak intenzív ellátásra. Már salgótarjáni kórházban is kezelnek COVID fertőzött betegeket.

    Ha a legenyhébb tüneteket észlelik magukon, kérem Önöket, ne menjenek közösségbe! Vigyázzanak idősebb és krónikus beteg szeretteikre, ismerőseikre!

    Vigyázzanak magukra, kérem, vigyázzunk egymásra!
FacebookWhatsAppTwitterEmail