Polgármesteri közlemény

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármesterének közleménye:

Tisztelt Salgótarjániak!

Az elmúlt napokban tovább dolgoztunk azon, hogyan tudnánk hatékonyan segíteni azokon, akik segítségre szorulnak, a salgótarjáni embereken, a salgótarjáni vállalkozókon.

A salgótarjániak érdekében az alábbi döntéseket hoztuk:

  • annak az önkormányzati tulajdonú bérelt ingatlanban működő üzletnek – az élelmiszerüzlet, a drogéria és a gyógyszertár kivételével –, amely legkésőbb március 31-től bezár, zárva tart és ezt igazolja, április 1-től a veszélyhelyzet időtartama alatt a bérleti díját havi 100.-Ft+ÁFA/üzlet összegre csökkentjük. Ezzel segítjük a bajba került vállalkozókat, és elősegítjük a munkahelyek megtartását.
  • Az 1-es Garzonház 18. emeletén lévő 8 felújított, berendezett lakást ingyenes használatba adjuk a Szent Lázár Megyei Kórház által foglalkoztatott, a koronavírus elleni védekezésben közreműködő egészségügyi dolgozók elszállásolásához.
  • Április 1-től ingyenesen parkolhatnak Salgótarján önkormányzati parkolási övezetében a Szent Lázár Megyei Kórház és az Egészségügyi Szociális Központ alapellátásban és szakellátásban lévő dolgozói, akik a koronavírus elleni védekezésben közvetlenül részt vesznek.
  • Jómagam polgármesterként, valamint a három alpolgármester márciusi nettó jövedelmének felét, valamint frakciónk, a Salgótarján, Szeretem! Egyesület képviselői és bizottsági tagjai tiszteletdíjuk felét felajánlják egy, a koronavírus elleni küzdelemhez létrehozott elkülönített számlára, hogy ezzel is hozzájáruljanak a betegség terjedésének lassítását segítő, valamint a salgótarjániak megsegítését szolgáló intézkedések pénzügyi fedezetéhez.
  • Rajta vagyunk, hogy egészségügyi maszkokat szerezzünk be minden salgótarjáninak és eljuttassuk a háztartásokba a következő hetekben. MINDEN SALGÓTARJÁNINAK, az egészségügyi dolgozóknak, valamint cégeink és intézményeink számára, ahol szükséges. Ebben kis türelmet kérünk, mert amint azt gondolom tudják, ez mostanság nem megy zökkenőmentesen. Nehéz hozzájutni, és ki kell szűrnünk a drága, ám silány minőséget.

Azon dolgozunk, hogy elérjünk mindenkit, akinek ténylegesen segítségre van szüksége, és segíteni is fogunk!

Tájékoztatom Önöket arról is, hogy intézményünkkel, az Egészségügyi Szociális Központtal közösen folyamatosan vonjuk be az ellátórendszerbe azokat a veszélyeztetett, időskorú embereket, akiknek jelen helyzetben segítségre van szükségük. Továbbra is várjuk azok jelentkezését a 06 20 770 6464-es telefonszámon, akiknek segítenünk kell, illetve kérem jelentkezzen, ha van ilyen ismerőse, szomszédja. Az ellátás szervezése folyamatos.

Az Egészségügyi Szociális Központ mellett több másik szervezettel felvettük a kapcsolatot azért, hogy megtaláljuk azokat a hátrányos helyzetű családokat, akik a kialakult helyzetben létbizonytalanságba kerültek.
A megnövekedett gondozotti létszám ellátásához a gondozói létszámot is igazítani kell, ezt az Egészségügyi Szociális Központtal közösen szervezzük, a rendszerben nem lesz fennakadás.

Az utcák szinte kiürültek. Az emberek a sorokban fegyelmezetten, kellő távolságra egymástól állnak. Tudom, hogy nehéz lesz ez az időszak mindenkinek, tudom, hogy rengeteg türelem kell majd hozzá. De kérem továbbra is maradjon otthon mindenki, hogy megóvjuk egymást, megóvjuk magunkat a fertőzéstől. Mi továbbra is azon leszünk, hogy a salgótarjániak biztonságban legyenek.

Vigyázzunk egymásra!