Polgármesteri közlemény

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármesterének közleménye:

Tisztelt Salgótarjániak!
Tovább szigorítottuk intézkedéseinket, a kormány is napról napra szigorúbb intézkedéseket hoz a koronavírus terjedésének lassítására.
Kérem Önöket, értsék meg, hogy a korlátozó intézkedések az OTTHON MARADÁST szolgálják, azt, hogy minél kevesebben minél kevesebb emberrel érintkezzenek a mindennapokban átmenetileg. Ugyanis a vírus terjedése így lassítható. Kérem Önöket, kérem a diákokat, akik számára mától bezárt az iskola, hogy érezzék a személyes felelősségüket ebben a helyzetben! Nem tudhatjuk, hogy már vírushordozók vagyunk-e, hiszen a betegség lappangási ideje 2 hét is lehet. Ez idő alatt rengeteg emberrel érintkezhetünk, idősekkel és más betegségekkel küzdő emberekkel is, akik a kór legveszélyeztetettebbjei. Itt az ideje, hogy mindenki komolyan vegye ezt a feladatot, amit ránk rótt a sors világszerte!
Ma reggel megbeszélést tartottunk minden képviselővel. Köszönöm a támogató magatartást, a helyi ellenzéki képviselők javaslatait. Ez a rendkívüli helyzet politikán felül áll. Mi itt Salgótarjánban eddig sem csináltunk egyik döntésből sem politikai ügyet, ezt követően sem fogunk. A Salgótarján érdekében hozott rendelkezésekről a továbbiakban is tájékoztatni fogom a képviselőket, szükség esetén adott döntésről egyeztetünk.

Újabb intézkedéseink:

 • a Polgármesteri Hivatal, a Salgó Vagyon Kft., a VGÜ Kft. ügyfélszolgálata telefonon és e-mailben elérhető. Csak a legszükségesebb esetekben, előzetes időpont egyeztetés esetén lehet személyesen ügyet intézni.
 • nem csupán a mi fenntartásunkban lévő, hanem Salgótarján egész közigazgatási területén tevékenykedő óvodákra és bölcsődékre vonatkozóan rendkívüli szünetet rendeltem el március 17-től. Kiscsoportos ügyelet megszervezése minden esetben az intézmény dolga.
 • Az önkormányzat által fenntartott óvodák esetében a Mackóvár központi óvodában tartunk kiscsoportos ügyeletet a héten, a következő heti ügyeletről pedig az országos és helyi események tükrében döntünk.
 • A gyermekétkeztetést biztosítjuk azoknak az óvodásoknak és általános iskolásoknak, akik azt igényelték.
 • Március 17-től lezárjuk a városban lévő játszótereket. Az óvodák, bölcsődék bezárása ugyanis szintén az OTTHON MARADÁSért történt. Játszótereken, egyéb közösségi tereken kialakult csoportokban ugyanúgy átadható a vírus, mint bármilyen közösségben, vagy rendezvényen.
 • Kérem azokat, akik az elmúlt 14 napban érkeztek haza külföldről, 14 napig oldják meg otthon maradásukat, az önkéntes karantént! Kérem Őket, legyenek felelősséggel embertársaik iránt.
 • A kormány határozata értelmében március 16-tól fogorvosi alapellátás során csak sürgősségi alapellátás nyújtható.
 • A veszélyhelyzet salgótarjáni kezelésére pénzt különítettünk el a költségvetésben.

A kormány intézkedései:

 • Magyarország lezárja határait a személyforgalom elől, csak magyar állampolgárok léphetnek be.
 • A szórakozóhelyek és mozik bezárnak.
 • A családi eseményeken kívül minden rendezvényt el kell halasztani. Innen is felhívom a Salgótarjánban működő civil szervezetek figyelmét, hogy halasszák el programjaikat!
 • Az éttermek, kávézók, egyéb üzletek délután 15 óráig lehetnek nyitva. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az élelmiszer üzletekre, a drogériákra és a gyógyszertárakra, azok továbbra is működhetnek a rendes nyitva tartásuk szerint.

Minél fegyelmezettebbek vagyunk most, minél hamarabb alkalmazkodunk ehhez az ismeretlen, időnként riasztó helyzethez, annál hamarabb térhetünk vissza a megszokott mindennapjainkhoz. S ne feledjük: kiemelten kell vigyáznunk, figyelnünk időseinkre!
Maradjanak otthon, és ezzel életeket menthetnek!

FacebookWhatsAppTwitterEmail