Megkezdődött az uniós források felhasználása

20160819_sajtotajekoztato

2016. augusztus 19-én Zagyvarónán, a Vadvirág Tagóvodában tartott sajtótájékoztatót Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere abból az alkalomból, hogy az ottani „kapavágással” megkezdődött a 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklus Salgótarjánnak megítélt 9,2 milliárd forintos forrásának felhasználása.

Mint ismert, Salgótarjánnak 2020-ig 9,2 milliárd forintos Európai Uniós támogatás áll rendelkezésére fejlesztésekre. A városi önkormányzat az összeg ismeretében készítette el Salgótarján Területi Integrált Programját, melynek keretében meghatározták az óvodafejlesztési elképzeléseket.

– Az első körös pályázatok benyújtásakor meghatározott elvek mentén döntöttünk arról, hogy Salgótarján mely területeit, mely épületeit kívánjuk fejleszteni, korszerűsíteni. A legfontosabb, hogy olyan intézményeinket újítsuk fel, amelyeknél eddig rengeteg pénz úszott el a rezsire, az elavult fűtési rendszereken, nem megfelelő szigetelésen, erodálódott csöveken – említette tájékoztatóján a polgármester.

A felújításra szoruló intézmények közé tartozik a Vadvirág Tagóvoda is, melyet a gyermeküket oda járató szülők szeretnek és becsülnek, és a környékbeliek fontosnak tartják, hogy a zöldövezetben, a belvároshoz képest nyugodtabb környezetben tudhassák gyermekeiket. A Vadvirág Tagóvoda felújítása 148 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg. A munkálatok megkezdődtek, a tervek szerint a gyermekek 2017. első negyedévében vehetik birtokukba.

– A Vadvirág mellett más-más fejlesztési keretekből, de szándékunkban áll felújítani az Acélgyári úti Hétszínvirág, a baglyasi, a Kemerovó körúti, a Meredek úti Pitypang, a besztercei Gyermekkert óvodákat és a belvárosi Mackóvár Központi Óvodát is – tájékoztatott Fekete Zsolt, aki azt is elmondta, hogy a baglyasi és a körúti óvodákra együttesen 123 milló, míg az Acélgyári úti Hétszínvirág ovira 144 millió – már megítélt – forint áll rendelkezésre. A Pitypang és a besztercei Gyermekkert óvodák esetében az előfelméréseknél tartanak. Az önkormányzat várhatóan az idén ősszel megnyíló pályázati lehetőségre adja be konkrét forrásigényét.

A városközponti óvodák felújítása keretében a Mackóvár óvodában a rekonstrukcióval egyidejűleg bölcsődei szobákat is kialakítanak, így növekszik Salgótarjánban a bölcsődei férőhelyek száma. Az itteni felújítás egy kivitelezésben, de két pályázati körben valósul meg. Ebből az egyikben 77 millió forint pályázati pénzről született döntés, hamarosan a projekt másik „lábára” is benyújtja forrásigényét az önkormányzat.

A sajtótájékoztatón Fekete Zsolt szólt a Csokonai út felújításáról, mely hosszú idő óta áldatlan állapotban van, és régi igény ennek az útnak a felújítása. A 411 millió forintos fejlesztés tervezett befejezése 2017 novemberében várható.

Mint a polgármester elmondta, döntésre vár még több projekt, így a Beszterce tér felújítása, ahol a lakosság véleményének kikérésével szeretnék megszépíteni a teret. Ebben a „körben” várják a zagyvarónai Bátki József Művelődési Ház, valamint a Karancs és Bányász utak felújítására, a Vásártéren védőnői és fogászati ügyeleti rendelő és az Acélgyári úton orvosi rendelő kialakítására benyújtott pályázataikra a megítélendő támogatási összegeket.

FacebookWhatsAppTwitterEmail