A projekt bemutatása
A projekt keretében egy olyan integrált közlekedésinformatikai rendszer jön létre Salgótarján helyi autóbusz közlekedésében, ami komplex szolgáltatástervező, forgalomirányító, utastájékoztató és jarműdiagnosztikai funkcionalitásával jelentősen növeli a helyi tömegközlekedési szolgáltatás attraktivitását. A projekt célja, hogy az autóbuszok folyamatos, valós idejű, műholdas helymeghatározáson alapuló forgalomirányítási rendszert hozzon létre, valamint, hogy a helyi tömegközlekedési járatokkal kapcsolatos információk valós időben kerüljenek közzétételre az utazóközönség részére. A projekt megvalósítása során olyan nyitott rendszer alakítandó ki, mely a jövőben további ITS-megoldásokkal bővíthető, ezáltal alapját képezheti a jövőbeni igények kielégítésének is (pl. e-ticketing, kamerarendszerek, utasszámláló rendszerek, jelzőlámpás előnyben részesítés, online utazástervező, mobil alkalmazás stb.)
A rendszer használatával a menetrendszerűség javul, mivel a menetrendi eltérésekkel kapcsolatos visszajelzések a rendszert használók számára folyamatosan rendelkezésre állnak. Ugyancsak javulhat a menetrendszerűség a keletkező menetadatok utólagos elemzése, illetve ez alapján a menetrendek optimalizálása révén. Az OBU-hoz kapcsolódnak továbbá a járműfedélzeti utastájékoztatás elemei: automatikusan működő hangbemondás, valamint a járműfedélzeti kijelzők, melyek ugyancsak a jármű valós pozíciója alapján jelenítik meg a szükséges információkat. A kijelzőkkel jelenleg fel nem szerelt járművek felszerelése egyszerűsítheti az üzemvitelt, pontos, minden napszakban messziről is jól látható jelzésekkel segíti a járművek azonosítását, továbbá színvonalas megjelenést biztosít az autóbuszoknak. Az irányítási szempontból is egységessé váló flottában a járatok felügyelete, irányítása egyszerűsödik, hatékonyabbá válik. A járműfedélzeti kijelzők felszerelésével az egy szolgálaton belül több vonalon is közlekedő járatok munkavégzése egyszerűsödik, a régi műanyag táblák használata elhagyható. A fejlesztés leglátványosabb elemei azok az állomási, megállóhelyi kijelzők, amelyek a járművek tényleges indulási idejét jelzik a megállóhelyen várakozó utasok számára. E berendezések alkalmazásával a forgalmi zavarokról (járatkésések, kimaradások, terelések stb.) azonnali, célzott tájékoztatás adható.
A projekt másik tevékenysége több településrész közlekedési útvonalának kerékpárosbaráttá alakítása, mely kerékpárforgalmi létesítmények kijelölésével, felfestésével történik majd meg. Ennek keretében kerékpárosnyom kijelölése történik meg a Petőfi úton 2.526 méteres szakaszon, a Camping úton 560 méteren, illetve a Csokonai úton 1.702 méteren.
A Camping úton buszmegálló felújítása valósul meg.
Cikkek
2023-08-31 Fenntartható városi közlekedés. Kerékpározás mint a fenntartható közlekedés főbb eszköze.
Képek