A projekt bemutatása
Salgótarjánt, illetve a térséget érintő turizmusfejlesztési koncepciók, programok kiemelten kezelik a természeti környezetet, az aktív- és ökoturisztikai kínálatot, mint a térségi turisztikai kínálat és arculat meghatározó elemeit. Jelen fejlesztés célja egy olyan elsősorban az öko- és aktív turizmushoz kötődő adottságok kiaknázásával a helyi sajátosságok turisztikai célú hasznosítását biztosítja. Az információk közvetítése, a szemléletformálás mellett élményközpontúság jellemzi, a játszva tanulás elvének maximális követését valósítja meg. Elősegíti Salgótarján és térségének turisztikai versenypozíciójának javítását. Egy ilyen fejlesztés számára ideális helyszínt jelent Salgótarján Eresztvény városrésze, mely a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet egyik központja. A természetvédelmi területbe ágyazott városrész gyönyörű természeti környezetben fekszik itt halad el a sárga és a zöld hegyikerékpáros útvonal, valamint több jelzett kirándulóút többek között Somoskőt Eresztvénnyel összekötő, hangulatos pihenőkkel, kiépített forrásokkal rendelkező Petőfi sétaút, valamint a Bányász körút. Közlekedése kedvezőnek mondható, autóúttal könnyen megközelíthető, rendszeres helyi autóbuszjárattal ellátott. A tervezett fejlesztés célja Salgótarján új, egyedi, versenyképes, hosszú távon is fenntartható, az edutainment elveire építő aktív ökoturisztikai élményelem kialakítása, amely nemcsak a város, de a térség, turisztikai kínálatának erősítésére is hatást gyakorol. A tervezett fejlesztés tehát Salgótarján – Eresztvény városrészében a korábban kedvelt kirándulóközpont újjáélesztését célozza, olyan öko- és aktív turisztikai kínálat létrehozásával, amelynek középpontjában a természeti értékek élményorientált bemutatása, a zöldturizmus fejlesztése áll.
A tervezett ökoturisztika fejlesztés az Eresztvényben található Madárpark teljes felújítására és átalakítására irányul. A park vonzereje és attraktivitása jelenleg csekély mértékű, ezért fejlesztése indokolt. Alapvetően egy élményorientált, edutainment elveire építő informatív park kialakítása a történik majd meg az erdősült terület közepén. Ezáltal a Madárpark egy ismeretterjesztő jellegű interaktív tanösvényi, játszótéri elemekkel kiegészített erdei park lesz. Felújításra kerülnének a régi táblák, melyek jelenleg csak információt közölnek és leginkább felnőtteknek szólnak. Új interaktív táblák kerülnek kialakításra az ország több pontján is fellelhető erdei interaktív tanösvények mintájára. Nagyobb színes felületeik lennének és gyerek számára is értékelhető információk is megjelennének rajtuk az ő szemmagasságukban. Az interaktív táblák között játékos, kihajtható, forgatható, egyedi táblák is megjelennek majd.
Felújításra kerülnek a madárodúk, újak kerülnek kihelyezésre. A park bejárataként egy faragott kapu kerülne kialakításra. A projekt keretében a park növényzete is megújításra kerül, egyrészt esztétikai problémák orvoslásaként, másrészt olyan növények kerülnek telepítésre, melyek az itt fészkelő madarak számára akár fészekrakásnak és búvóhelynek, akár táplálékforrásnak megfelelnek.
A projektben felújításra kerülnek a park második szintjére vezető lépcsők, melyek elhanyagoltak, rossz állapotúak. Ezzel párhuzamosan a felsőbb szintet tartó bazalttámfal felújítása is elvégzésre kerül. Növényzet telepítésével atraktívabbá lesz téve. A felső szint megközelítésének megoldása lehetővé teszi, hogy ez is bevonásra kerüljön, és ide is telepítésre kerüljenek élményelemek. Alapvető infrastrukturális elemek is hiányoznak ezek pótlása is megtörténik, így pihenőpadok, kukák, asztalok is telepítésre kerülnek. A projektben ezen felül egy gumikerekű kisvonat is beszerzésre kerül. A városban hasonló szolgáltatás jelenleg nem elérhető, azonban a turistaforgalom várható növekedés ezt indokolttá teszi. A TOP forrásból megépülő Bányamanó élményközpont, illetve a Modern Városok Program keretében lezajló turisztikai fejlesztések hatására lapozott turistaszám növekedés keresletként fog jelentkezni a gumikerekű kisvasút terén.
Képek