A projekt tartalma:
Magyarország Kormánya a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv RRF-1.1.2.-2021 azonosító számú „Bölcsődei nevelés fejlesztése” című konstrukció keretében pályázati kiírást jelentetett meg, amire Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be. A felhívás célja új bölcsődei ellátást nyújtó férőhelyek létrehozása meglévő közcélú infrastruktúra energiahatékony felújításával, vagy új, energiahatékony épületek építésével.
Az Önkormányzat 419.251.721.- Ft támogatási forrást nyert el Zagyvapálfalva városrészben új, energiahatékony, 28 férőhelyes bölcsőde létrehozására. Az intézmény az Önkormányzat tulajdonában álló, Makarenkó úti telken kerül megépítésre.
A pályázat keretében, a kivitelezés során az Önkormányzat együttműködik a Családbarát Magyarország Központ Közhasznú Nonprofit Kft-vel, mint bölcsődei nevelésben jártas, és a Lechner Nonprofit Kft-vel, mint építészet terén segítséget nyújtó szervezetekkel. A bölcsőde kialakításához szükséges típustervet a Lechner Nonprofit Kft. biztosítja, melyet a helyi igényeknek megfelelően adaptálunk.
A kialakításra kerülő új bölcsőde két darab, a három év alatti gyermekek igényeihez igazított teljesen berendezett csoportszobával, a hozzájuk tartozó öltöző-átadó helyiségekkel, mosdókkal, melegítő- és tejkonyhával, terasszal, a személyzet számára kialakított helyiségekkel fog rendelkezni. Az udvart szintén a kicsik igényeinek megfelelően alakítjuk ki, ügyelve az árnyékolásra, megfelelő növények kiválasztására és a játszóeszközökre. A bölcsőde akadálymentesített lesz az előírásoknak megfelelően, az épület előtt kialakításra kerül egy 6 férőhelyes parkoló. A környezeti és klíma kihívásoknak eleget téve az épület energiaigénye közel nulla százalékosra lett tervezve, melyet napelemekkel és korszerű építőanyagokkal oldanak meg a szakemberek. Kiemelt szempont a környezeti fenntarthatóság, a hulladék keletkezésének mérséklése - a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges eszközök is biztosítva lesznek. A projekt hozzájárul a nemek közötti esélyegyenlőség növeléséhez, cél a nők munkavilágába történő visszatérésének elősegítése.
Képek