A projekt bemutatása

Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása - mint a Salgótarjáni járás területén a család- és gyermekjóléti központ fenntartója – Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatával konzorciumban valósítja meg az EFOP-1.4.2-16-2016-00003. azonosítószámú, „Integrált Térségi Gyermekprogramok” megnevezésű, „Esély a gyermekeinknek” című pályázatot. A projekt 2017. november 1 – 2022. április 30-ig tart. A projekt eredményeként csökken a gyermekszegénység, valamint megelőzhető a szegénység újratermelődése, generációk közötti átörökítése. Az elnyert támogatási összeg 400 000 000 Ft. A projekt a Széchenyi 2020 fejlesztési program keretében, az Európai Szociális Alapból valósul meg.

Specifikus célkitűzések: a szegénység csökkentése érdekében családi gazdálkodási stratégiák átalakítása, jövőkép kialakítása, a szegény családokban élő gyerekek fokozott támogatása, szocializációjuk segítése, körükben a Biztos Kezdet szemlélet elmélyítése, elterjesztése. A hátrányos helyzetű gyerekek iskola és iskolán kívüli képesség-és készségfejlesztése, a korai iskolaelhagyás csökkentése, egészségtudatos életmód elterjesztése a hátrányos helyzetű gyerekek és szüleik körében. A humán szolgáltatások kapacitásbővítése a hátrányos helyzetű területeken, a szociális, pedagógiai, kulturális, egészségügyi ellátórendszer intézményei közötti együttműködés javítása, cselekvő helyi közösségek kialakítása, önszerveződések ösztönzése és megerősítése.

A projekt célkitűzései összhangban állnak az EFOP-1.4.2-16-os pályázati kiírás, a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia, valamint a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia, és annak cselekvési terve alapvető céljaival, azáltal, hogy a tervezett intézmény- és szolgáltatásfejlesztések nem általában a közoktatás, a szociális ellátás, a képességfejlesztés, a közösségfejlesztés, vagy épp az egészségügy céljait szolgálják, hanem a szolgáltatásokat el nem érő, szegénységben élő, sokszor földrajzilag is kirekesztett, szegregált közösségek ellátását, szolgáltatásokhoz való hozzáférését és társadalmi, közösségi integrációját akarják megoldani. Mindezeken keresztül a projekt hozzájárul az EU 2020 stratégiában vállalt szegénység csökkentésére irányuló célkitűzés megvalósításához is.

A projekt közvetlen célcsoportját a Salgótarjáni járás 13 településének/településrészének 0-18 éves korú lakossága, különösen a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesített gyermekek, valamint ezen gyermekek családtagjai alkotják. A projekt beavatkozásai a 0-3 éves korosztályra is kiterjednek, a szülők bevonásával valósulnak meg.

A projekt részletes tevékenységei: gazdálkodási, pénzkezelési ismeretek, baba-mama klub (Biztos Kezdet szemlélet elterjesztése), védőnői szolgáltatás, mobil utazószolgálat, művészeti nevelés, sport programok, háztartási gazdálkodási tanácsadás, jogi tanácsadás, egészségmegőrzés, szupervízió, továbbképzés, képzés, önkéntes segítő tevékenység fejlesztése, mobil játszótér program, nyári napközis tábor, nyári bentlakásos tábor, ünnepkörökhöz kapcsolódó programok.


További információ kérhető

Rezesné Andó Csilla projektvezető

Elérhetőség: 06/20/595 5150

Képek

Jelenlétházas programok


2018.
2019.
2020.
2021.
2022.

Szemléletformálás (egészségügyi, pénzkezelési, háztartásgazdálkodási)


Egészségügyi
Pénzkezelési
Háztartásgazdálkodási

Jogi tanácsadás


Biztos kezdet szemlélet


Művészeti nevelés (rajz, zene-tánc, dráma)


Rajz
Zene-tánc
Dráma

Ünnepköri programok


Sportprogramok


Mobil játszóbusz, ugrálóvár


Szupervízió


Táborok


Napközis táborok


2018.
2019.
2020.
2021.

Bentlakásos táborok


2018. Salgótarján Gyermektábor
2019. Bárna Gyermektábor

Adományozás


Kapcsolódó dokumentumok
Salgótarjáni Járási Gyermekesély Startégia 2021 (pdf)
Járási tükör 2016 (pdf)
Gyerekesély Bizottság (GYEB)
GYEB HAT 1-11 (pdf)
GYEB ÜGYREND 180411 (pdf)
GYEB ÜGYREND 200316 (pdf)
GYEB KRÍZISALAP FELH.SZAB (pdf)