Készülődés az ünnepekre

A Fő téren álló Mindenki karácsonyfája átadásával, az adventi gyertyák meggyújtásával, a sportcsarnokban megtartott hagyományos jótékonysági családi rendezvénnyel és a városrészenként külön megszervezett karácsonyváró programokkal elkezdődött az év végi ünnepi időszak Salgótarjánban.

Az önkormányzat, a város ifjúsági és kulturális intézményei idén is érdekes, tartalmas programok sorozatát kínálják az ünnepre hangolódáshoz. Koncertek, színházi előadások mellett vidám szabadtéri rendezvények és közösségi programok biztosítják a karácsonyi hangulatot.

Több száz kisgyermeknek és szüleiknek szerzett örömet a “Mi van a puttonyban?” című cirkuszi gálaműsor, amit Mikulás napján tartottak a Városi Sportcsarnokban. Az önkormányzat szervezésében megtartott jótékonysági rendezvény tombolahúzásán hasznos ajándékokat és játékokat sorsoltak ki, de a Télapó minden gyermeknek hozott egy kis édességet és a fellépő artisták segítségével bárki kipróbálhatta a pónilovaglást vagy kérhetett cirkuszi arcfestést.

A kemerovói adventi roadshow helyszínére szintén sokan látogattak ki, ahol Dániel Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a városrészi adventi programoknak pontosan az az egyik célja, hogy összehozza az egy helyen élő embereket. Az alpolgármester szerint 2014-től jelentős lépéseket tett a város önkormányzata ennek érdekében és példaként említette a népszerű kemerovói családi nap újraindítását is. Az alpolgármester a rendezvények céljáról úgy fogalmazott: ne csak egymás mellett élő szomszédok legyünk, hanem ismerjük egymást, alkossunk valódi közösséget.

Karácsonyi hangulatot teremtő közösségi programokkal, kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, meleg teával és süteménnyel Salgótarján több pontján várják szeretettel a város lakóit a programok szervezői a hónap hátralévő részében is.

Az Adventi Roadshow állomásainak listája itt található, a minden rendezvényt tartalmazó részletes decemberi programfüzet ide kattintva érhető el.

Bányász szakszervezeti ünnepség Szent Borbála napján

Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napjához kapcsolódóan rendezett ünnepséget Salgótarjánban a Nógrád Megyei Bányász Szakszervezet. A zenés produkciókkal és versekkel színesített találkozón Dobor István szakszervezeti elnök elmondta, hogy a szeptemberi bányásznap mellett hagyományosan a Borbála napi ünnepség ad alkalmat a találkozásra, az emlékezésre és a szervezet éves munkájának értékelésére. Rendszerint ilyenkor adják át az egyesület jubileumi díjait azoknak, akik már ötven, hatvan vagy hetven éve tagjai a közösségnek. Az idei rendezvényen egy új oklevet is avattak, amellyel a korábban bányamentőként dolgozók munkáját ismerik el. Az alapszervezet úgy döntött, hogy az új díjat első ízben Fekete Zsolt polgármesternek adományozza, aki korábban bányamentőként is dolgozott. A találkozó a Bányászhimnusz közös eléneklésével ért véget.

Véradóbarát munkahely címet kapott Salgótarján

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988-tól november 27-e a Véradók napja, amelynek központi ünnepségét idén november 24-én tartották Budapesten. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ünnepségen a rendszeres véradók mellett a véradóbarát munkahelyeket és a véradást támogató szervezeteket is elismerésben részesítették.

Salgótarján Megyei Jogú Város önkormányzata Véradóbarát munkahely címet kapott. Ezt az elismerést összesen 18 cég és állami szervezet, illetve önkormányzatunk vehette át. A díjazott munkahelyek évente számos alkalommal szerveznek véradó napot és a részt vevő dolgozókat különböző formában jutalmazzák, például szabadnapot kaphatnak vagy a százszoros véradóknak ingyenes parkolást biztosítanak a város területén.

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese az Gerbeaud Házban elmondott ünnepi beszédében a véradók közösségét a családokhoz hasonlította, mert mindkettő kicsi, de meghatározó eleme a társadalomnak. Úgy fogalmazott: a családok és a véradók megtestesítik az összetartozást, értéket teremtenek és örökítenek át, valamint éltetik a reményt a megmaradásra, az életben maradásra.
Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a vérellátás a magyar egészségügy egy sikeres területe. A vérellátó szolgálat munkatársai évente 430-440 egység vért vesznek le, ami a gyógyítás mellett jelentősen hozzájárul az orvostudomány fejlődéséhez is. A kiemelkedően sokszor vért adó önkéntesek az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Vita díját vették át.

A fővárosi rendezvényt követően a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete is köszöntötte térségünk véradóit. Példaértékűnek nevezte a szervezet főigazgatója a Salgótarjáni Önkormányzat tevékenységét, amellyel a véradást kiemelten fontos ügyként kezeli. Huszár Máté alpolgármester köszönetet mondott a szervezőknek és városunk véradóinak, aki közül sokan a Megyeházán megtartott ünnepségen név szerint is elismerésben részesültek.