Pályázati felhívás

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a 47/2015 (III. 26.) Öh sz. határozatával elfogadott Civil Koncepciójának melléklete alapján támogatja a Salgótarján területén működő civil szervezetek
tevékenységét, a civil szervezetek együttműködési formáit, valamint az általuk tervezett programok megszervezését.
A támogatás igényléséhez kapcsolódó felhívás elérhető az Önkormányzat->Pályázatok oldalon.

Autómentes nap

20160922_automentes_nap

Idén is csatlakozott Salgótarján az Európai Mobilitási Hét programsorozathoz, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg.

A települések az Európai karta aláírásával és az abban foglaltak vállalásával csatlakoznak a kezdeményezéshez. A Európai Mobilitási Hét egyik napján a városok autómentes napot tartanak, amelynek megfogalmazott célja, hogy felhívja a városlakók figyelmét a fenntartható, környezetbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Ma délelőtt Salgótarján belvárosában óvodások és iskolások számára rendeztek játékos közlekedési vetélkedőket. A program lebonyolításában a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda munkatársait a város rendőrei segítették. A rendezvényen részt vett Dániel Zoltán alpolgármester. Az Európai Mobilitási Hét kapcsán Fekete Zsolt polgármester elmondta, hogy Salgótarján önkormányzata elkötelezett a környezetbarát közlekedési alternatívák mellett, a város költségvetési lehetőségeihez mérten folyamatosan igyekszik gondot fordítani a járdák és kerékutak fenntartására, fejlesztésére, valamint a város törekszik a fenntartható közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos pályázati források megszerzésére is.

Felújították a somlyóbányai sportpályát

20160920_futballpalya

Szeptember 10-én került átadásra az önkormányzat és a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. által közösen felújított somlyói futballpálya. Dániel Zoltán alpolgármester a pályaavató mérkőzés előtt köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a munkában és néhány mondatban megemlékezett a településrész egykori képviselőjéről Bakos Sándorról. A közelmúltban elhunyt képviselő elképzelése volt a jobbára nehéz szociális körülmények között élő családok lakta Forgách-telepen és Somlyóbányán lévő két focipálya felújítása. A környékbeli fiatalok számára különösen örömteli a somlyóbányai grund, hiszen a környéken ez az egyetlen rendezett, sportolási lehetőséget biztosító pálya.

50 év képzőművészete Salgótarjánban

20160919_kiallitas

Művek, alkotók – A képzőművészet 50 éve Salgótarjánban címmel 2016. szeptember 16-án nyílott kiállítás helyi művészek remekeiből a Dornyay Béla Múzeumban. A tárlat október 22-ig tekinthető meg.
A kiállított műveket a Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogatták az intézmény szakemberei. A város képzőművészeti élete klasszikusainak – Iványi Ödön, Czinke Ferenc, Mustó János – munkásságát felvillantó művek mellett a látogatók megismerhetik a „középgeneráció” – Szujó Zoltán, Hibó Tamás, Földi Péter – alkotásait, illetve a legfiatalabb generáció – Földi Gergely, Birkás Babett, Gelencsér János, Kun Péter – festményeit, grafikáit is.

Az elmúlt fél évszázadban Salgótarján dinamikus fejlődéséhez és újjászületéséhez a képzőművészet reneszánsza társult. A 60-as, 70-es és a 80-as évek nagy salgótarjáni képzőművész generációjának életművére, művészeti hagyatékára, országosan is elismert értékteremtő, megalapozó munkájára – mint biztos fundamentumra – épül a helyi kortárs művészet.

A salgótarjáni képzőművészeti élet a helyi klasszikusok és a középgeneráció művészi ösztönzése által emelkedett országos nívóra. Valójában ők alapozták meg Salgótarján képzőművészetének folyamatos fejlődését és megújulásának a lehetőségét is. Az elődök nyomán elindulva újabb alkotók, újabb tehetségek járnak ma már a maguk útján és a tárlaton is látható műveikkel egyre gyarapítják a város képzőművészeti kincsestárát.