Civil szervezetek partnersége Salgótarjánnal

Egy korábbi sikeres pályázat keretében megfogalmazott együttműködés folytatásáról döntött Salgótarján önkormányzata.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével konzorciumban megvalósított, „PÁR-BESZÉD” – Partnerségben Salgótarjánnal elnevezésű program célja az volt, hogy kialakuljanak a közigazgatási szervek és a civil szervezetek közötti partnerségi hálók, a meglévők még szorosabbá váljanak, valamint a közigazgatás és a civil szféra közötti együttműködések hatékonyabb legyen. Az önkormányzat és több társadalmi szervezet (ABIGÉL Közhasznú Egyesület, Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete, Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) az egymás között fennálló partneri viszonyt novemberben szerződéses formában is kinyilvánította, lehetőséget biztosítva további civil szervezeteknek is a csatlakozásra.

A megállapodás értelmében az együttműködő partnerek egyebek között törekednek közös pályázatok kidolgozására és beadására, rendezvények, konferenciák, előadások, közösségi események szervezésére és a lakosság széleskörű tájékoztatására is.

Tanácsnokokat választottak

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése koordinációs tanácsnoknak Turcsány László helyi önkormányzat képviselőt, közbiztonsági tanácsnoknak Homoga László helyi önkormányzati képviselőt választotta meg képviselői megbízatásuk idejére. A koordinációs feladatok ellátásával megbízott tanácsnok koordinációs, érdekegyeztető munkát végez a közgyűlés tevékenységében, és folyamatosan kapcsolatot tart a közgyűlés képviselőcsoportjaival. A közbiztonsági feladatok ellátásával megbízott tanácsnok kapcsolatot tart és együttműködik a közbiztonsági és civil szervezetekkel, figyelemmel kíséri a város közbiztonsági helyzetét, valamint javaslatot tesz a közbiztonságot javító intézkedésekre.

Segítő kezet nyújt a Vöröskereszt a rászorulóknak

A Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete az év végi ünnepkör közeledtével lehetőségeinek megfelelően kíván segíteni a Salgótarjánban élő elesett és rászoruló embereken. Az adventi ünnepkörben a szervezet több nemes kezdeményezéssel, gyűjtéssel, adományozással, ételosztással, ünnepséggel kapcsolódik a városi programokhoz.

December 2-án szociális nap keretében a zagyvapálfalvai Csillag Szolgáltató Ponton (Déryné út 1.) ruhaosztásra várják a rászoruló családokat.

December 5-én 10-14 óra között a szervezet önkéntesei a sérült, egészségkárosodott gyerekekért perselyeznek a város területén.

December 5-6-án 10-18 óra között „Szerezz örömet” elnevezéssel a Tesco Áruház parkolójában élelmiszer- és pénzadományt gyűjtenek a vöröskeresztesek a nehéz sorsú gyereket nevelő családok számára.

December 9-én 14 órai kezdettel „Remény Karácsony” programjuk címe, melyen a Menedék Családok Átmeneti Otthonában élő, valamint erre a napra visszatérő lakók együtt ünnepelnek. A helyszín természetesen a Menedék Családok Átmeneti Otthona.

December 17-én 14.45-kor kezdődik az Idősek Karácsonya megemlékezés Baglyasalján, a SÁIK kollégiumi nagytermében, ahol a Vöröskereszt Baglyasaljai Szervezete és a Baglyasalja Barátainak Köre 70 éven felüli lakótársait köszöntik Karácsony közeledtével.

December 18-án 12-14 óra között a Csarnok- és Piacigazgatósággal karöltve melegétel-osztásra várják a rászorulókat a vásárcsarnok területén.

December 19-én 11.30-15 óra között az Erzsébet-téren lesz melegétel-osztás a Salgótarjánban élő rászorulók részére, és ekkor ételt is szállítanak a hajléktalan szállókban, melegedőkben, gyermekotthonban és anyaotthonban lakók számára.

December 20-án 10-12 óra között szintén a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete szervezésében kerül sor a Garzonház karácsonyi ünnepségére.
A szervezet karácsonyt váró jótékonysági programjait december 22-én 12-15 óra között a Fő térre szervezett ételosztás zárja.

Újra pattog a labda Baglyasalján

A Palóc Hálózati Szövetség kérésére Salgótarján önkormányzata ingyenes használatba adta a tulajdonában lévő, volt baglyasaljai általános iskola sportpályáját.

A Palóc Hálózati Szövetség – melynek célja a Nógrád megyei civil szervezetek szakmai együttműködésének erősítése – csellengő fiatalok és családtagjaik számára kíván pozitív mintát generálni mintaközösségek önszerveződésével. Tevékenységükhöz szükségük van olyan sportpályára, mely különböző sportolási tevékenységekre – foci, kosárlabda, kézilabda, atlétika – és ehhez kapcsolódó versenyek lebonyolítására alkalmas.

A volt Bóna Kovács Károly Általános Iskola ezer négyzetméteres sportpályáját 2014. november 16-tól 2015. november 15-ig, határozott időtartamra adta ingyenes használatba az önkormányzat. Az önkormányzat és a civil szervezet közötti megállapodás rögzíti, hogy a civil szervezet feladata a használatába adott ingatlan fenntartásával kapcsolatos üzemeltetési és területgondozási költségek fedezése.

A volt iskola kapuja – mégha csak a sportpálya használatára – tehát újra kinyílott, a Palóc Hálózati Szövetség pedig várja a mozogni, sportolni vágyó fiatalokat Baglyasalján.

Nógrádi Príma Díj Gála 2014.

A VOSZ Nógrád Megyei Szervezete idén is megrendezte a PRIMA Díj Gálát, amelyen a vállalkozók és pénzintézetek díjazták a művészet, oktatás és a sport területén a megyében kimagaslóan teljesítő személyeket.

Művészet kategóriában: Ifj. Szabó István becúrfalvai szobrászművész; oktatás, kultúra kategóriában Dr. Csongrády Béla középiskolai tanár, nyugalmazott lapszerkesztő, közíró; sport kategóriában pedig Sándor Ede testépítő kapta a Megyei Príma díjat.

Nógrád Megyei VOSZ

Vízügyi fórum Budapesten (Hirdetmény)

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság ezúton tisztelettel meghívja Önt “A forgalomképes közcélú állami tulajdonú, káros vizek elvezetését célzó vonalas vizi létesítmények kaszterének elkészítése” elnevezésű KEOP-2.5.0/C/12-2013-0001 azonosító számú projekt lakossági fórumára.

Helyszín: BUDAPEST, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ
Időpont: 2014.11.27 10:00-12:00

Részvételi szándékát a www.bekkakataszter.hu oldalon jelezheti.

Ingyenes HPV elleni védőoltás

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít az egészség megőrzésére és a betegségek megelőzésére. Ingyenes HPV elleni védőoltást biztosít azon salgótarjáni lakóhellyel rendelkező leányok számára, akik 2014/2015-ös tanévben a 8. osztályt végzik és 2014. december 31-ig a 15. életévüket nem töltik be.

A méhnyakrákot okozó vírus elleni oltás nagy anyagi terhet jelentene azoknak a szülőknek, akik szeretnék védetté tenni lánygyermekeiket.

Az ingyenes programban való részvételi szándékot 2014. november 30-ig jelezhetik az iskolában az osztályfőnöknél, vagy a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Irodáján személyesen vagy a 311-157-es telefonszámon.

Kattintson ide, ha szeretne még többet megtudni a HPV-ről. (antsz.hu)

Városházi fogadóóra fiataloknak

A Gyermekek Jogainak Hete programsorozat keretében 2014. november 19-én a Városháza dr. Förster Kálmán termében került sor az immár hagyományos fiatalok fogadóórájára.

A rendezvényen Dóra Ottó polgármester és Dániel Zoltán alpolgármester köszöntötte a városi diákönkormányzat és a város középiskolai diákönkormányzatainak képviselőt és a megjelent pedagógusokat, majd válaszoltak az előzetesen benyújtott és a helyszínen feltett kérdésekre.

A középiskolai korosztály saját sorsa, a város működése, a mindennapok történései és jövőjük iránti érdeklődését jól érzékeltette az a sok-sok kérdés, ötlet és vélemény, melyre a diákok választ vártak és kaptak is vendéglátóiktól. A diákok aktivitásukkal mintegy megerősítették a városvezetés sokszor hangoztatott véleményét, miszerint Salgótarján jövője elsősorban a felnövekvő nemzedékre építve valósítható meg!

A fiatalok érdeklődése változatos témákhoz kapcsolódott: szóba került a város tömegközlekedése, a Salgótarjánban a tervek szerint újrainduló felsőoktatás, a diákmunka helyi lehetőségei, a középiskolai kerékpártárolók hiánya és megoldása, a városi kerékpárút fejlesztése, a volt Népjóléti Képzési Központ hasznosítása, a mindennapos testnevelés, a régóta tervezett szabadtéri konditerem, a városi játszóterek és az Apolló Mozi felújítása is.