Egyeztetés a MÁV szakértőivel

20150129_mav

A MÁV szakértői ültek tárgyalóasztalhoz Salgótarján polgármesterével, jegyzőjével és a város főépítészével szerdán délelőtt. A vasúttársaság és az önkormányzat képviselői áttekintették Salgótarján vasúti infrastruktúrájának jelenlegi állapotát és mindkét fél részéről több fejlesztési elképzelés is felvetődött. Az egyik legfontosabb ilyen javaslat a külső pályaudvar (“Nagyállomás”) ipari célú hasznosítása volt. Itt egy 9 hektár méretű területről van szó, amely a MÁV-hoz tartozik és amely alkalmas lenne annak a kisebb ipari parknak a kialakítására, amelyenek létrehozására Orbán Viktor kormányfő korábban ígéretett tett. Az önkormányzat felkérte a MÁV-ot, hogy ennek megvalósításáról kezdjen tárgyalást a tulajdonosi jogokat gyakorló állami szervekkel. A megbeszélésen szóba került a városban lévő aluljárók állapota. Ezek felújítását a MÁV folytatni fogja, a város képviselői pedig jelezték a vasúttársaságnak, hogy a belső pályaudvar felújítása, korszerűsítése is indokolt lenne. A Baglyasalján élők mindennapjait megnehezíti, hogy sokuk szerint a sorompó a vonatok áthaladása előtt és után túl sokáig van lezárva. Ha a biztonsági szempontok megengedik, a helyzet javítására itt is lehet számítani. A városon kívüli vasúti közlekedéssel kapcsolatosan a fővárosba induló gyorsvonati járatok újraindításáról és a határon átmenő járatokról esett szó. Utóbbiakról előzetes egyeztetések már történtek a szlovák partnerekkel (Fülek és Losonc célállomásokat illetően), akik szintén támogatják a terveket.

Városházi fogadónapok februárban

Az önkormányzat vezető tisztségviselői februárban az alábbi időpontokban – csütörtöki napokon – tartják fogadónapjaikat.
Dóra Ottó polgármester fogadónapjára előzetes telefonos bejelentkezés szükséges!

Február 5., 9-12 óráig: Dániel Zoltán, alpolgármester
Február 12., 8-12 óráig: Dóra Ottó, polgármester
Február 19., 9-12 óráig: Fekete Zsolt, alpolgármester
Február.26., 9-12 óráig: Tóthné dr. Kerekes Andrea, jegyző

Kilencvenhárom éve város Salgótarján

20150127_unnepseg1

A hagyományoknak megfelelően idén is január 27-én került sor a Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepi programokra.

1922. január 27-e nagybetűkkel került be Salgótarján történelem könyvébe. Azon a napon délelőtt 9 órakor dr. Förster Kálmán polgármester vezetésével az Acélgyári Olvasóegylet, azaz a Kohász Művelődési Központ nagytermében megalakult a város első képviselőtestülete.

A várossá nyilvánítás 93. évfordulóján koszorúzással egybekötött ülést tartott a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület. A Kohász Művelődési Központnál rendezett koszorúzási ünnepségen Fekete Zsolt alpolgármester emlékezett az elődökre.

A József Attila Művelődési és Konferencia Központ színházterme adott otthont a városi díszünnepségnek, melyen Dóra Ottó polgármester mondott ünnepi köszöntőt. A városvezető felidézte a várossá nyilvánítás társadalmi és gazdasági előzményeit, megemlítve a későbbi, töretlen fejlődést, melynek során Salgótarján 1929-ben megyei városi rangot kapott, majd lett 1950-ben Nógrád megye székhelye.
A városvezető ugyanakkor elmondta: ma Salgótarjánnak sok tekintetben számos problémával kell szembenéznie. Ebben a folyamatban a tavaly ősszel hivatalba lépett önkormányzat legfontosabb feladatának azt tartja, hogy új munkahelyek teremtésével fiatalok és idősek számára is élhető és szerethető várost teremtsen mindenkinek.

20150127_unnepseg2

– A városban a 2016-ban újrainduló felsőoktatás reményeink szerint sok salgótarjáni fiatalt vonz majd, olyanokat, akik tudására diplomaszerzésüket követően közös munkánkban számíthatunk – mondta Dóra Ottó. Nekik és annak a sok-sok dolgos embernek kívánunk az elkövetkező esztendőkben munkahelyeket teremteni, aki a saját és a város boldogulásáért szeretnének tenni, dolgozni.
Sok helyi polgár – akik a saját és közösségük erejével, kimagasló teljesítményükkel járultak és járulnak hozzá Salgótarján mindennapjaihoz – munkája az alapja ennek, akik közül a díszünnepségen Dóra Ottó polgármester, valamint Dániel Zoltán és Fekete Zsolt alpolgármesterek adták át a városi önkormányzat által alapított díjakat és kitüntető címeket. A város díszpolgára dr. Szvircsek Ferenc történész-muzeológus lett.

20150127_unnepseg3

Az ünnepséget követően a közönség a Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes „Palóc Madonnák” című előadását tekintette meg.

Kitüntetettek:

„Salgótarján Díszpolgára” kitüntető cím:
Dr. Szvircsek Ferenc, történész-muzeológus

Posztumusz „PRO URBE” kitüntető emlékérem
Ercsényi Ferenc

„PRO ARTE” művészeti díj
Homoga József, fotóművész

„Salgótarjánért Emlékérem”
Varga András, római katolikus esperes-főplébános

„Kultúráért” díj
Madách-hagyomány Ápoló Egyesület

„Egészségügyért” díj
Bujtárné Dr. Ottmár Piroska Zsuzsanna, háziorvos

„Salgótarján Közszolgálatáért” díj
Debreceniné Gál Gabriella, közigazgatási ügyintéző

„Salgótarján Sportjáért” díj
Szabóné Sipos Éva és Szabó Attila, testnevelő-edzők

„Salgótarján Gyermekeiért és Ifjúságáért” díj
Petőné Gál Ildikó, pedagógus

„Szociálpolitikáért” díj
Dr. Laczkó Zoltán, az NMKH nyugalmazott vezetője

„Salgótarján Közoktatásáért” díj
Ordasiné Kiss Katalin, a Dornyay Béla Tagiskola vezetője

„Salgótarján Közbiztonságáért” díj
Hidasi Béla, rendőr őrnagy

„Nemzetiségért és kisebbségért” díj
Verebélyi Károlyné, nyugalmazott óvodapedagógus

„Kultúra-mecénása” díj
Sinia Bútorgyártó Kft.

Salgótarján Gazdaságáért” díj
WAMSLER SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság

Találkozó a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökével

20150127_szlovak

Dr. Egyed Ferdinánd, a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Dóra Ottó polgármester kedden délelőtt megbeszélést folytatott a városi és a nemzetiségi önkormányzat közötti együttműködés fejlesztéséről. A helyi kulturális rendezvények, programok szervezésén kívül szóba került a szlovák nyelv oktatásának elindítása is Salgótarjánban, ami várhatóan hozzájárul a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok erősítéséhez és a társadalmi kapcsolatok élénkítéséhez is.

Salgótarján megyei jogú város honlapja