A felújított Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely átadása

20150902_szentkut

Szeptember 5-én (szombaton) 11 órakor Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével szentmise keretében került sor a felújított Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely külső, liturgikus terének és új létesítményeinek átadására, felszentelésére. A liturgiát követően Áder János, Magyarország köztársasági elnöke mond ünnepi beszédet. Salgótarján Megyei Jogú Várost az ünnepségen Dóra Ottó polgármester képviseli.

A Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely egy európai uniós pályázat keretében több mint 2,7 milliárd forintból újulhatott meg. A rekonstrukció egyik fő célja volt, hogy a kegyhely építészetileg egységes arculatot kapjon, valamint az üzemeltetés során környezetkímélő technológiák kerüljenek felhasználásra. A műemléki védettségű barokk kegytemplom, a rendház és a templomkert rehabilitációja, a szabadtéri misézőhely liturgikus terének és a szent kút környékének rendezése szintén kiemelt jelentőséget kapott a fejlesztésben. A szabadtéri oltárt ékesítő mozaikkompozíció Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita munkája, akinek művei a világ legjelentősebb zarándokhelyeit, például Lourdes-ot, Fatimát és San Giovanni Rotondót is ékesítik. Munkái a vatikáni apostoli palotában is láthatók.

Az átadási és felszentelési eseményről bővebb információ a szentkut.hu címen található.

Sebességcsökkentő küszöbök a Besztercén

20150902_fekvorendor

Az iskolai tanév megkezdésére elkészültek a Beszterce lakótelepen, az Ybl Miklós úton azok a sebességcsökkentő küszöbök, amelyek az iskola és a buszmegállók közötti szakaszon teszik biztonságosabbá a közlekedést. A köznyelvben “fekvőrendőrnek” is nevezett forgalomtechnikai eszközök kialakításán az autósok első visszajelzéseinek megfelelően a kivitelező módosított és figyelemfelkeltő jeleket is festettek az útburkolatra.

Iskolai tanévnyitók díjátadásokkal

20150901_tanevnyito

A 2015/16-os tanév szeptember 1-jei iskolai megnyitó ünnepségein a városi önkormányzat által – az országos tanulmányi, szakmai és művészeti versenyeken kiválóan teljesítő tanulók és diákcsoportok, valamint az őket felkészítő tanárok munkájának megerősítése és megbecsülése céljából – alapított díjakat adtak át.

Salgótarján város ifjú tehetsége elismerésben részesült:
Dancsok Lilla (SÁI Kodály Zoltán Tagiskolája), Oláh Antal Tamás, Osgyáni Ádám, Radics Adrienn, Pápai Zsanett – mindannyian Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola.
Salgótarján város kiváló ifjúsági művészeti csoportja címet kapott: PIPACSOK csapata (SÁI Dornyay Béla Tagiskolája)

Salgótarján város kiváló tehetséggondozó pedagógusa címben részesült:
Dobosné Máté Rita (SÁI Kodály Zoltán Tagiskolája), Klecsány Anikó (SÁI Dornyay Béla Tagiskolája), Valet Éva, Bedeginé Kovács Ilona és Murányi Ildikó – mindhárman Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola.

20150901_tanevnyito_polgarmester

A díjakat az adott tanév végén adják át, ám a városi önkormányzat rendelete szerint amennyiben a verseny nem zárul le az adott év május 5-ig, az elismeréseket a tanévnyitó rendezvényen adják át – mint történt ezúttal is. A díjazottaknak gratulálunk.

Ismét hőségriasztás

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. augusztus 29. (szombat) 00.00 órától szeptember 1. (kedd) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik hazánk fölé, emiatt és a sok napsütésnek köszönhetően a napi középhőmérséklet szombattól keddig 25 Celsius-fok körül, illetve az Alföldön jellemzően e fölött alakul. A számítások szerint szerdán érkezik majd egy hidegfront, ami véget vet a hőségnek.

Légkondicionált létesítmények Salgótarjánban:
Kassai sor 54., Városi Sportcsarnok
Fő tér 5., József Attila Művelődési és Konferencia Központ
Rákóczi út 143., Tesco Hipermarket
Bem út 7., Penny Market
Bem út 14., (DM) Drogeria Markt
Bem út 2-3., Spar Áruház
Füleki út 203., Spar Áruház
Budapesti út 57., Spar Áruház
Rákóczi út 15., (DM) Drogeria Markt
Rákóczi út 13., Rossmann
Fő tér 3., Posta
Rákóczi út 1-9., Alba Üzletház
Erzsébet tér 7., Lakberendezési Áruház

Az ÁNTSZ hőséghullámmal kapcsolatos információit, tanácsait ide kattintva olvashatja el.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának hőséghullámra vonatkozó tanácsait itt olvashatja el.

Az Országos Meteororológiai Szolgálat hivatalos előrejelzéseit itt találja.

Tájékoztató jellegű időjárási adatokat a salgótarjáni városháza tetején lévő mérőállomás is szolgáltat.

Salgótarján megyei jogú város honlapja