Megkoronázzák a jubileumot

A paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalásáról, a család összetartásában játszott szerepéről mesél Palóc Madonnák című előadásában a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes, amely fennállásának 40. évfordulója alkalmából február 6-án Budapesten, a Művészetek Palotájában lép fel.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színészeivel és a Dobroda Zenekarral közös produkció művészeti vezetője Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője, rendezője Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház rendezője, színházmenedzsere.Emlékezés a köztársaság alapítására

20160203_koztarsasag

1946. február 1-jén fogadta el a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket az országgyűlés. Ennek tiszteletére 2005-ben a Magyar Köztársaság kormánya a kulturális miniszter előterjesztésére február 1-jét a Köztársaság emléknapjává nyilvánította.

Ez alkalomból 2016. február 1-jén a városi önkormányzat és a Salgótarjáni Ifjúsági és Tanácsadó Iroda az Apolló Centrumban tartott megemlékezést középiskolások részvételével. A rendezvényen – melyet Fekete Zsolt alpolgármester nyitott meg – az ünnephez kapcsolódva Tóth Anna történelem szakos tanár, Tóthné dr. Kerekes Andrea, Salgótarján jegyzője és Szabó Péter, a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház vezetője tartottak előadást.Kérdőjelek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás körül

20160202_hazi_gondozas

Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása 2008. szeptember 16-tól 2015. december 31-ig 23 települési önkormányzat számára biztosította a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szociális alapszolgáltatást.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás biztosítása 2013. július 1-jétől állami feladat, ugyanakkor a feladatellására kötelezett szerv (Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság) által biztosított szolgáltatási díj a működtetés költségeit nem fedezte. A feladatellátást a Társulás és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (Budapest) között létrejött, az adott évre vonatkozó szerződés foglalta magában. A 2015. december 31-ig szóló szerződés már nem került meghosszabbításra, ezért a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szociális alapszolgáltatás 2016. január elsejével megszűnt a társulás területén.

A társulási tanács 2015. júniusában döntött a szolgáltatás megszüntetéséről. A döntést forráshiány miatt hozta meg a testület annak ellenére, hogy ez az – elsősorban időskorúakat szolgáló – ellátási forma jóval költségtakarékosabb, mint a drágább bentlakásos vagy egészségügyi ellátásba kerülés. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás mellett szól az az érv is, hogy az ellátottak megszokott lakókörnyezetben történő gondozása mentálisan is előnyösebb, és az érintettek egyfajta biztonságérzetet is nyújt: bármilyen probléma esetén az ügyeletet teljesítő gondozó rövid időn belül megjelenik a gondozott lakásán.
A szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatok szerint a kihelyezhető készülékek száma 360 darab volt, 2015. december 31-ig a szolgáltatás ellátási területén 163 darab készülék került kihelyezésre, ebből 76 darab Salgótarján területén.

Fekete Zsolt alpolgármester, a társulási tanács elnöke 2015. október 16-án kelt levelében már tájékoztatta Bátori Zsoltot a társulási tanács döntéséről, de arra nem érkezett válasz.

A problémát Fekete Zsolt januári személyes találkozójukon jelezte Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárának. A szakpolitikus a tényeket megismerve szorgalmazta, hogy a társulás keresse meg Bátori Zsoltot, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját, kérve a szolgáltatás működtetési költségének biztosítását.

Fekete Zsolt most újra levelet írt a főigazgatónak, kiemelve: a szolgáltatást nyújtó Salgótarján és Térsége Egészségügyi és Szociális Központja rendelkezik a szükséges tárgyi feltételekkel és szakdolgozói állománnyal, ezért a szolgáltatás teljes költségének biztosítása esetén a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást biztosítani tudja.

(Képünk illusztráció.)Közmeghallgatás

20160201_rno_kozmeghallgatasSalgótarján Megyei Jogú Város Honlapja