Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!

Ösztöndíj pályázat salgótarjáni lakóhelyű, felsőfokú tanulmányokat folytató fiataloknak.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése a 22/2013. (IV.25.) önkormányzati rendelettel alapította meg az „Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” ösztöndíjat. Az ösztöndíj keretében az önkormányzat ösztöndíj formájában pénzbeli támogatást nyújt azon fiatalok számára, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik befejezését követően salgótarjáni székhelyű, vagy telephelyű munkáltatóval foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítenek.
Az ösztöndíj pályázat útján nyerhető el.

Az ösztöndíjra az a fiatal nyújthatja be pályázatát, aki
– salgótarjáni lakóhellyel rendelkezik,
– gondviselője, szülője salgótarjáni lakóhellyel rendelkezik,
– salgótarjáni székhelyű középfokú köznevelési intézményben érettségizett,
– beiratkozott államilag elismert felsőoktatási intézmény főiskolai vagy egyetemi szintű alap vagy első mesterképzés nappali tagozatának állami finanszírozott vagy önköltséges formájára,
– vállalja, hogy felsőfokú végzettségét igazoló oklevelének megszerzését követően foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít salgótarjáni székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatóval.

Az ösztöndíj összege 50.000 Ft/hó (félévente 5 hónap) a képzési- és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időtartam alatt.

A pályázatot a pályázati adatlapon, annak mellékleteivel együtt kell benyújtani. A hiánytalanul kitöltött, a pályázó által aláírt adatlapot a szükséges mellékletekkel együtt 2 példányban, zárt borítékban, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Irodájára személyesen vagy postai úton a következő címre lehet benyújtani:

Salgótarján Megyei Jogú Város, Polgármesteri Hivatal, Népjóléti Iroda (III. emelet 322. sz.), 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. szeptember 20.
A pályázatokat a bíráló bizottság 2016. október 31. napjáig bírálja el
A szerződés megkötésének határideje: 2016. november 10.

A részletes pályázati kiírás és az adatlap megtalálható Salgótarján honlapján az Önkormányzat->Pályázatok menüpontja alatt vagy személyesen átvehető a Népjóléti Irodán.

Államalapító Szent Istvánra emlékezett Salgótarján

20160821_augusztus20_0

A magyar államalapítás és az új kenyér ünnepén egész napos programot kínált Salgótarján lakosságának a város önkormányzata. Augusztus 20-i nemzeti ünnepünk délelőttjétől családi programok várták az érdeklődőket a Fő téren.

Államalapító Szent István király előtt tisztelegve a hagyományos koszorúzási ünnepségre és a közös imádságra délután fél 4-kor a Szent István téren került sor, ahol Fekete Zsolt polgármester mondott ünnepi köszöntőt.

20160821_augusztus20_5

– Magyarország ma azért létezik, mert az elmúlt századokban milliónyian tisztelték, szerették ezt az országot, maguknak és az utódaiknak kívántak biztos és jobb hazát teremteni – mondta a szónok. – A Szent István-i örökség – pártállástól, hittől, világnézettől függetlenül – ma is mindannyiunkat kötelez – emelte ki, hangsúlyozva: együtt vagyunk felelősek Szent István örökségéért, együtt vagyunk felelősek országunkért, együtt vagyunk felelősek Salgótarján jövőjéért.

20160821_augusztus20_3

Az államalapításra emlékező ünnepi kulturális-műsort a Fő téren rendezték, ahol az új kenyér szentelésén Huszár Máté alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében rámutatott: a kenyér az ember számára az életet, a megélhetést, az otthont jelenti. Manapság már legtöbbünknek magától értetődően kerül kenyér az asztalára, de a szemlesütés, a föl nem ismerés mellett őszintének kell lenni. Hazánkban még mindig sokan vannak, közöttük megannyi gyermek, akinek bizony a napi betevő nem ilyen magától értetődő. A családnak, a hazának kötelessége gondoskodni, lehetőséget teremteni, és felszámolni ezt az állapotot. Szent István király szellemisége jó iránytű, mely megmutatja, hogy közösségben és egységben kell gondolkodni.

20160821_augusztus20_4

A Fő téri ünnepségen felvágták 2016 győztes ország tortáját, az Őrség zöld aranyát, melyet Szó Gellért, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászat fiatal mestere készített. Az immár kétszeres győztes cukrászdát Salgótarján Emlékéremben részesítette Fekete Zsolt polgármester, aki az elismerést Szó Dánielnek adta át.

20160821_augusztus20_1

A délután folyamán fogadták a Nemzetközi Nógrád Maraton – a Losonc-Salgótarján közötti futóverseny – befutóit, eredményt hirdettek, majd a nap további részében zenés, szórakoztató programok és kutyabemutató várt a közönséget.

Az augusztus 20-i ünnep a hagyományos tűzijátékkal ért véget.

SONY DSC

Megkezdődött az uniós források felhasználása

20160819_sajtotajekoztato

2016. augusztus 19-én Zagyvarónán, a Vadvirág Tagóvodában tartott sajtótájékoztatót Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere abból az alkalomból, hogy az ottani „kapavágással” megkezdődött a 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklus Salgótarjánnak megítélt 9,2 milliárd forintos forrásának felhasználása.

Mint ismert, Salgótarjánnak 2020-ig 9,2 milliárd forintos Európai Uniós támogatás áll rendelkezésére fejlesztésekre. A városi önkormányzat az összeg ismeretében készítette el Salgótarján Területi Integrált Programját, melynek keretében meghatározták az óvodafejlesztési elképzeléseket.

– Az első körös pályázatok benyújtásakor meghatározott elvek mentén döntöttünk arról, hogy Salgótarján mely területeit, mely épületeit kívánjuk fejleszteni, korszerűsíteni. A legfontosabb, hogy olyan intézményeinket újítsuk fel, amelyeknél eddig rengeteg pénz úszott el a rezsire, az elavult fűtési rendszereken, nem megfelelő szigetelésen, erodálódott csöveken – említette tájékoztatóján a polgármester.

A felújításra szoruló intézmények közé tartozik a Vadvirág Tagóvoda is, melyet a gyermeküket oda járató szülők szeretnek és becsülnek, és a környékbeliek fontosnak tartják, hogy a zöldövezetben, a belvároshoz képest nyugodtabb környezetben tudhassák gyermekeiket. A Vadvirág Tagóvoda felújítása 148 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg. A munkálatok megkezdődtek, a tervek szerint a gyermekek 2017. első negyedévében vehetik birtokukba.

– A Vadvirág mellett más-más fejlesztési keretekből, de szándékunkban áll felújítani az Acélgyári úti Hétszínvirág, a baglyasi, a Kemerovó körúti, a Meredek úti Pitypang, a besztercei Gyermekkert óvodákat és a belvárosi Mackóvár Központi Óvodát is – tájékoztatott Fekete Zsolt, aki azt is elmondta, hogy a baglyasi és a körúti óvodákra együttesen 123 milló, míg az Acélgyári úti Hétszínvirág ovira 144 millió – már megítélt – forint áll rendelkezésre. A Pitypang és a besztercei Gyermekkert óvodák esetében az előfelméréseknél tartanak. Az önkormányzat várhatóan az idén ősszel megnyíló pályázati lehetőségre adja be konkrét forrásigényét.

A városközponti óvodák felújítása keretében a Mackóvár óvodában a rekonstrukcióval egyidejűleg bölcsődei szobákat is kialakítanak, így növekszik Salgótarjánban a bölcsődei férőhelyek száma. Az itteni felújítás egy kivitelezésben, de két pályázati körben valósul meg. Ebből az egyikben 77 millió forint pályázati pénzről született döntés, hamarosan a projekt másik „lábára” is benyújtja forrásigényét az önkormányzat.

A sajtótájékoztatón Fekete Zsolt szólt a Csokonai út felújításáról, mely hosszú idő óta áldatlan állapotban van, és régi igény ennek az útnak a felújítása. A 411 millió forintos fejlesztés tervezett befejezése 2017 novemberében várható.

Mint a polgármester elmondta, döntésre vár még több projekt, így a Beszterce tér felújítása, ahol a lakosság véleményének kikérésével szeretnék megszépíteni a teret. Ebben a „körben” várják a zagyvarónai Bátki József Művelődési Ház, valamint a Karancs és Bányász utak felújítására, a Vásártéren védőnői és fogászati ügyeleti rendelő és az Acélgyári úton orvosi rendelő kialakítására benyújtott pályázataikra a megítélendő támogatási összegeket.

Forgalomkorlátozás a belvárosban augusztus 20-án

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnep tiszteletére szervezett ünnepségek zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi forgalomkorlátozások lépnek életbe:
2016. augusztus 20-án 15 órától 23 óráig Salgótarjánban a Rákóczi úton, a Pécskő út és Karancs Szálló közötti szakaszon teljes útlezárás lesz érvényben.
Kerülni az Arany János út és a Március 15. út irányába lehet.

(Forrás: police.hu)