Megkezdődtek az ingyenes egyetemi előkészítők

20151003_egyetemi_elokeszito

Október 2-án megkezdődtek a felsőoktatás újraindításához kapcsolódó ingyenes egyetemi előkészítők Salgótarjánban.
A Bolyai János Gimnáziumban – ahol az előkészítőkre sor kerül – a jelentkezőket dr. Rozgonyi József, a Salgótarjáni Felsőoktatási Kabinet vezetője köszöntette. Mint a szakember elmondta: a matematika és fizika tárgyak 50-50 órás egyetemi előkészítőjére – az Óbudai Egyetem szakmai irányításával, tapasztalt megyei pedagógusok vezetésével – 38-an regisztráltak. Közülük 18-an mindkét tárgy, 20-an egy tárgy előkészítőjén vesznek részt.
A képzés két matematika és egy fizika csoporton belül kezdődött meg. Az egyetemi előkészítők december 19-ig tartanak.

Idősek Világnapja: gála, köszöntés, díjátadás

Az ENSZ döntése alapján október elseje 1991 óta az Idősek Világnapja. Salgótarján önkormányzata ezen alkalomból október 2-án a József Attila Művelődési és Konferencia Központban rendezte meg városi idősek napi rendezvényét, melyen civil díjak átadására is sor került.
Október elseje a szépkorúak ünnepe, akik egész életükben azért dolgoztak, hogy utódaiknak jobb élete lehessen. A szülők és nagyszülők az ő fiaik, unokáik, a felnövekvő nemzedék támaszai voltak mindig és ma is azok, hiszen a kor mércéje nem az elszállt évek száma, hanem a szellem és a lélek állapota. Az idős emberek bölcsességére, jóságára, tapasztalatára szüksége van a fiatalabb nemzedéknek.
A kulturális műsorral színesített gálaműsoron Dóra Ottó polgármester köszöntötte az időseket. A városvezető egyebek között kiemelte: szépkorú embertársaink építették számunkra azt a jelent, melyben mindennapi munkánkhoz az ő példáikból meríthetünk erőt, hitet és bátorságot. Mindenki feladata támaszt nyújtani nekik és segíteni őket, hogy a hosszú évek kemény munkája után örömteli életet élhessenek.
A gálaműsor keretében a civil szférában kiemelkedő tevékenységet végzők vehettek át elismeréseket. Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése Salgótarján lakosságáért és a civil szervezetek segítéséért végzett önzetlen, áldozatos és felelősségteljes munkája elismeréseként a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetét Salgótarján Civil Társadalmáért – díjban részesítette.
Dóra Ottó polgármester Ökrös Lászlónénak, Palóc Nők a Holnapért Egyesület tiszteletbeli elnökének a város civil közéletében kifejtett több évtizedes aktív, magas színvonalú tevékenysége elismeréseként Salgótarján Emlékérem elismerést adományozott. (A díjat egy későbbi időpontban veszi át személyesen.) Pádár Lászlóné, a Nyitott Könyv Olvasókör Egyesület vezetője – a város civil közéletében, valamint közművelődésében kifejtett több évtizedes magas színvonalú tevékenysége elismeréseként szintén Salgótarján Emlékéremben részesült.

Alpolgármesteri sajtótájékoztató

Fekete Zsolt alpolgármester tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt a városházán. A sajtótájékoztató témája az idén 25 éves magyar önkormányzatiság volt. Fekete Zsolt néhány mondatban felidézte, hogy milyen célok és értékek mentén szerveződtek negyed évszázada a települések életét szabályozó szervezetek. Az 1990-es rendszerváltozás vitathatatlan és érezhetően legpozitívabb vívmánya volt az önkormányzati rendszer létrehozása – fogalmazott az alpolgármester, majd kitért mindazon nehézségekre is, amelyekkel az önkormányzatok napjainkban küzdenek.
Fekete Zsolt sajtótájékoztatójának felvétele teljes terjedelmében itt megtekinthető.

Tervezett áramszünetek a város több pontján

Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. értesíti tisztelt fogyasztóit, hogy karbantartási munkák miatt októberben és novemberben a város több pontján is tervezett áramszünetet tart.

Figyelem! A korábban kiadott közlemény új helyszínekkel bővült! Az érintett területek listája megtalálható a városi honlap frissített cikkében, illetve az áramszolgáltató honlapján pontos cím alapján is lekérdezhető, hogy mikor várható tervezett áramszünet.

Ajándékot kaptak a legaktívabb iskolák

20151001_dijatadas

A városi önkormányzata a szeptember 18-án rendezett Tanévnyitó Fesztivál keretében esti futóversenyt szervezett azzal a céllal, hogy a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, a szabadidő hasznos eltöltése és a versenyzési lehetőség mellett az esti időponttal kellemes időtöltést biztosítson a résztvevőknek.
Az önkormányzat a város általános és középiskolái részére előzetesen felhívást tett közzé, mely szerint az az intézmény, ahonnan a legtöbb tanuló vesz részt az esti futóversenyen – 15.000.- Ft értékű sportszervásárlási utalványt kap ajándékba.
Az általános és középiskolák „aktivitását” külön – az intézmények létszámához viszonyítva – értékelték. Az általános iskolák között a Beszterce nyert, minimálisan megelőzve a Gagarint, míg a középiskolák között a „Közgéből” futottak a legtöbben, így ők kapták az ajándékot.
A két intézményben október 1-jén Dániel Zoltán alpolgármester adta át a vásárlási utalványt és gratulált az iskolai közösségek sikeréhez.

Salgótarján megyei jogú város honlapja