Együttműködés Salgótarján jövőjéért

Július 21-én csütörtökön a közgyűlés tagjaival, valamint a választókerület országgyűlési képviselőjével egyeztetést tartottunk a Modern Városok Program általunk javasolt fejlesztési tervéről, valamint az eddigi, kormányzattal folytatott tárgyalások alakulásáról. Fontosnak tartom, hogy a miniszterelnök elé olyan anyag kerüljön, amely a városi közgyűlés tagjai, a településrészi képviselők és az országgyűlési képviselő támogatását is bírja.

A fejlesztési csomag konkrét elemeiről a tárgyalások lezárultával, azaz a miniszterelnöki látogatással egyidejűleg tájékoztatjuk a lakosságot.

Meglátásom szerint a Salgótarján jövőjét megalapozó tervekről és elképzelésekről szóló ülés konstruktív volt, és igen előremutató. Örömömre szolgál az a minden oldalról jó szándékú együttműködés, amely városunk fellendülését célozva körvonalazódni látszik. A salgótarjániak érdekében bízom a kormányzat pozitív hozzáállásában a továbbiakban is.

Salgótarján, 2016. július 21.

Fekete Zsolt
polgármester

Nyári szünet a könyvtárban

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár tájékoztatása szerint a könyvtár
2016. július 18. és augusztus 1. között zárva tart.

Az olvasók számára a zárva tartás idejére – az egyébként megengedett 8 darab kikölcsönzött könyv helyett – 12 könyv kölcsönzésére ad lehetőséget az intézmény.

A Forgách-i fiókkönyvtár a megyei könyvtár bezárása alatt is fogadja olvasóit, számukra hétfőtől péntekig 8.00-16.00 óra között biztosítja a könyvkölcsönzést, a folyóirat olvasást, a számítógép használatot. A somoskői, a zagyvarónai és a salgói fiókkönyvtár a közzétett nyitvatartási időben szintén várja a látogatókat. A besztercei fiókkönyvtár az iskola bezárása miatt július és augusztusban zárva tart.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár első nyitvatartási napja a szünet után: 2016. augusztus 2. ( kedd)

Több mint 3500 pályázó az Otthon Melege Program hűtőgépcsere programjára

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint az észak-magyarországi régióban már több mint háromezren pályáztak a háztartási nagygépek (hűtő- és fagyasztó berendezések) energia megtakarítást eredményező cseréjére. A rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt a régióban a nyugdíjasok vagy nagycsaládosok július 12-ig nyújthatnak be pályázatot.

A fokozott érdeklődésre való tekintettel azonban a pályázat valamennyi nagykorú természetes személy számára elérhető lesz a régióban
2016. július 14-én 8 órától 9 óráig. Ezt követően a pályázatbenyújtást határozatlan időre felfüggesztik az észak-magyarországi régióban.

Bővebb információ: hgcs-2016.nfsi.hu
Ügyfélkapu bejelentkezés: ugyfelkapu.magyarorszag.hu

Önkormányzatunk a fenti információt általános lakossági tájékoztatás céljából tette közzé, a pályázatok feldolgozásában, elbírálásában nem vesz részt.
A felmerülő kérdések megválaszolásában a hgcs-2016.nfsi.hu oldalon található elérhetőségeken állnak a lakosság rendelkezésére.

Afrikai kalandtúra a Dornyay Múzeumban

20160704_afrika

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban interaktív kiállítás nyílott a páratlan élővilágú afrikai füves pusztára kalauzolja el a kalandvágyó látogatókat, akik a táj jellegzetes állatai, az afrikai nagyvadak különös szokásai mellett ritkán látott, rejtőzködő élőlényeket, bámulatra méltó jelenségeket, meglepő természeti összefüggéseket is megismerhetnek. A felfedezőkre nem mindennapi feladat vár, a játék során a szavanna számtalan rejtélyes lakója kerül útjukba: találkozhatnak a Csupasz Turkálóval, a Trükkös Tojástolvajjal, a Vihogóval, a Futóbajnokkal és az Álomszuszékkal.
A nap izzó gömbként emelkedik a látóhatár felé, a fűszálakon még harmatcseppek hintáznak. A tengerként hullámzó fűmezőből szigetként magasodik ki egy-egy magányos fa lombkoronája. Ez a szavanna, a tekintélyt parancsoló nagyvadak, a fürge antilopok, a színpompás flamingók, a kíváncsi szurikáták és megannyi lenyűgöző állat- és növényfaj otthona.

A képzeletbeli utazáson, a szavanna úttalan útjait járva a látogatók izgalmas rejtvények és fejtörő feladatok segítségével, apró darabonként rakhatják össze a szerencsehozó talizmánt, hogy a kaland végén ennek fejében kiérdemelhessék a felfedezőknek járó jutalmat.

A „Titokzatos szavanna – Gyere el a bűvös talizmánodért!” elnevezésű, július 4-én nyílott tárlatot augusztus 28-ig kereshetik fel az érdeklődők.