Kézművesek karácsonyi készülődése

20151129_kezmuves

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari tagozata 2004-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára a kézműipari vállalkozók és népi iparművészek vásárlási lehetőséggel egybekötött kiállítását Salgótarjánban
„Karácsonyi készülődés” elnevezésű rendezvény minden alkalommal nagy sikert aratott, ezért is természetes, hogy idén is sor kerül a programra. Az idei rendezvény időpontja 2015. december 4-5.
Az első napon a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában (Salgótarján, Alkotmány út 9/A.) 10–18 óra között várják az érdeklődőket. A kiállítást Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára nyitja meg. December 5-én a városi önkormányzattal történt megállapodás szerint Salgótarján Fő téren kínálják majd portékáikat a kézművesek.
A látogatók a mesteremberek alkotásaiból praktikus, egyedi ajándékokat vásárolhatnak karácsonyi ajándékba. A program keretében „Mesterségem címere” elnevezéssel kézműves foglalkozásokra kerül sor 6–10 éves óvodás, illetve általános iskolás gyermekek részvételével. Ezt a kiállításon jelen lévő kézművesek vezetik, akik a korábbi évek tapasztalatai alapján 1,5 órás foglalkozásokat tartanak a nebulóknak.

Kamarai díjakat adtak át a TOP 50 kiadvány bemutatóján

2015. november 26-án a salgóbányai Geocsodák Házában mutatták be a Nógrád megye 2014. évét gazdasági szempontból elemző TOP 50 című kiadványt, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adóigazgatósága, a kereskedelmi és iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Hírlap tizedik alkalommal készített el.

A legfontosabb mutatókban jobb értékeket értek el Nógrád megye gazdasági szereplői 2014-ben, mint korábban, azaz csökkent a térség lemaradása – derül ki a kiadványból.
Mint Nagyfalusi Sándor, a megyei adóigazgatóság vezetője előadásában ismertette: a 2014-es évet összességében nyereségesen zárták a nógrádi vállalkozások, a nyereség 2,5 milliárd forinttal több, mint az előző évben volt.

A rendezvényen átadták a megyei kereskedelmi és iparkamara által alapított elismeréseket. Nógrád Gazdaságáért díjat kapott a szécsényi székhelyű Lak-ép-ker 1998 Kft. és a bátonyterenyei EMR Villamosgépgyártó és Javító Kft. Ugyancsak Nógrád Gazdaságáért díjban részesült a salgótarjáni Tari Miklós, aki a munkássága során kifejtett fejlesztő és alkotó munkájáért kapta az elismerést.

A Nógrád Megye Szakképzéséért díjat a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháznak ítélte oda a kamara elnöksége az egészségügyi tanulmányokat folytatók színvonalas és eredményes gyakorlati képzéséért.

A két salgótarjáni kitüntetettnek a város önkormányzata nevében Dániel Zoltán alpolgármester adott át ajándékot.

Lezárult a Kelet-Nógrád térségi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése

Több mint 3,2 milliárd forintos UNIÓS támogatással sikeresen lezárult a Kelet-Nógrád térségi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése.

A mai napon került sor a „Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése” című projekt záró rendezvényére, amelyen a Társulás alelnöke, Nagy-Majdon József és az építést kivitelező HD Kelet-Nógrád Konzorcium képviselője ünnepélyesen átadták az új szelektív hulladékgazdálkodási létesítményeket. A szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása a KEOP-1.1.1/2F/09-11-2013-0003 jelű projekt keretében több mint 3,2 milliárd Ft Európai Uniós és Magyar Állami támogatásból készült el.

2011 novemberében hosszas előkészítő munkát követően 34 kelet-nógrádi település alapította meg a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulást azzal a céllal, hogy egy nagyszabású szelektív hulladékgazdálkodási rendszerfejlesztést valósítsanak meg a térségben, mellyel csökkenhet a lerakott, hasznosítás nélküli hulladék mennyisége, és biztosított lehet a megfelelés az Európai Unió elvárásainak. A fejlesztési elképzelés kidolgozására irányuló előkészítési pályázat 2012-ben támogatásban részesült, és megkezdődhetett a tervezési munka. Eközben további 17 település csatlakozott a társuláshoz, így több mint 100 ezer nógrádi lakos élvezheti majd a rendszer előnyeit. A mintegy 3,5 milliárd forint összköltségű projekt megvalósítására a Társulás 2013 májusában nyújtotta be a második fordulós pályázatát, melyet a kormány 2013 novemberében támogatásra érdemesnek ítélt. A Támogatási Szerződés megkötését követően megindultak a közbeszerzési eljárások, melynek eredményeképpen mintegy 13 szervezet vett részt a projekt lebonyolításában.

Az építési munkálatok kivitelezése 2015 áprilisában kezdődött meg, és 2015. szeptember 30-án zárult. Ezen projektelem keretében itt a Salgótarján Térségi Hulladéklerakón történtek a legjelentősebb változások, bővítések: a vegyesen gyűjtött hulladék kezelésére megépült egy mechanikai-biológiai előkezelő, a szelektíven gyűjtött hulladék feldolgozására egy válogatócsarnok, bővítették a szociális épületet, létesült egy új csurgalékvíz tározó medence és egy központi komposztáló, illetve kialakításra került egy hulladékudvar is. További két telephelyen történt még építkezés: Bátonyterenyén és Pásztó határában is létrehoztak egy-egy újrahasználati központként is funkcionáló hulladékudvart, ahol a lakosok különböző konténerekben helyezhetik majd el a szelektíven gyűjtött papír, műanyag, fém és üveg hulladékot, továbbá olyan hulladékokat, melyek lerakása korábban problémát okozhatott, mint például használt gumiabroncs, akkumulátorok, elemek, elektronikai készülékek, bútorok, lomok.
Időközben 18 gyűjtő- és rakodójármű beszerzésére is sor került, melyek a közszolgáltatás színvonalas és korszerű ellátását fogják segíteni.
Az 51 településen kialakításra került 151 db szelektív hulladékgyűjtő sziget, ahol 4-4 szelektív hulladékgyűjtő edényzet kerül majd elhelyezésre: egy a papír, egy az üveg és kettő a műanyag hulladéknak.

Szintén a projekt része volt az az 5000 házi komposztáló edényzet, melyet a 2000 fő alatti lélekszámú, 45 társult település lakosainak, lakosság-arányában jutatott el a társulás annak érdekében, hogy csökkenjen a vegyes hulladékba lerakott, hasznosítás nélküli zöldhulladék mennyisége.

Jelenleg a működési és használatba vételi engedélyek megszerzése zajlik, az üzemeltetés megkezdése 2015 decemberétől, 2016 januárjától tervezett.

Salgótarján megyei jogú város honlapja