Színes kavalkád a városi gyermeknapon

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap, melyet először Törökországban tartottak meg 1920-ban. Magyarországon 1931-től ünneplik, és május utolsó vasárnapján tartják. Ennek a meghitt és örömteli ünnepnek a célja, hogy felhívja az emberek, a világ figyelmét a gyermekek helyzetére és jogaira. Ilyenkor a felnőttek is kicsit gyermeknek érezhetik magukat. Az ünnep nemcsak a gyermeknek fontos, hanem a szülőknek is, hogy felejthetetlen örömet szerezzenek gyermekeiknek egy-egy ajándékkal, egy-egy meglepetés programmal.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a város vezetése „jó szülő módjára” színes programokkal kedveskedett 2016. május 29-én a gyermekeknek: a városi sportcentrumban a József Attila Művelődési és Konferencia Központ szervezésében emlékezetes gyermeknapot varázsoltak kicsiknek és nagyoknak, gyerekek és szülőknek. A színes és változatos rendezvény forgatagában 47 család részvételével került sor a hagyományos családi vetélkedőre, melyen a legjobbaknak járó díjakat Dániel Zoltán alpolgármester, Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda vezetője és Patai Anna, a Megasztárból ismert énekes – a gyermeknap sztárvendége – adták át.

20160529_gyereknap_9

Patai Anna nem csupán a színpadon volt részese a városi gyermeknapnak. Az énekesnő a délelőtt folyamán Fekete Zsolt polgármesterrel együtt ellátogatott a megyei kórház gyermekosztályára, hogy ezen a napon a betegeskedő nebulók életébe is örömet varázsoljanak. A városvezető játékokkal ajándékozta meg a gyermekosztály játszószobáját, míg Patai Anna több karton gyümölcsöt és szörpöt adott át a kicsiknek, míg az ápolónőket egy-egy dedikált CD-lemezével lepte meg.

20160529_gyereknap_3

A központi városi program mellett a Beszterce-lakótelepen is rendeztek gyermeknapot. A hagyományos – a helyi közösségek összefogásával és Molnár Károly önkormányzati képviselő támogatásával és közreműködésével szervezett – program keretében a Sebaji úti játszótéren sok-sok gyerek önfeledten szórakozva kapcsolódott be az ügyességi, játékos vetélkedésekbe és versenyekbe.

További képek a rendezvényről itt: Színes kavalkád a városi gyermeknapon bővebben…

Koszorúzás a Magyar Hősök Emlékünnepén

A Magyar Hősök Emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény nyilvánította ismét a magyar hősök emlékünnepévé minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

Ez alkalomból 2016. május 29-én rendezték meg a salgótarjáni városi koszorúzási megemlékezést az Acélgyári úton lévő Millenniumi emlékműnél, ahol Dániel Zoltán alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

Az 1917-ben törvénybe foglalt ünnepet 1945-től nem tartották meg, majd 2001-ben ismét hivatalosan ünneppé nyilvánították. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta életüket áldozták a hazáért.