Nyári étkeztetés rászoruló gyerekeknek

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a szociális nyári gyermekétkeztetés 2015. évi támogatására kérelmet nyújtott be a kérelem időpontjában nyilvántartott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermekek 55%-ára. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért
Felelős Államtitkára 2015. április 24-én kelt levelében arról tájékoztatta a városi önkormányzatot, hogy idén is lehetőség nyílik a gyermekszegénység elleni program keretében nyári gyermekétkeztetés biztosítására. A nyári gyermekétkeztetés biztosítására támogatást azok a pályázó települési önkormányzatok igényelhetnek, amelyek vállalják, hogy a nyári időszakban folyamatosan legalább 43, legfeljebb 53 munkanapon keresztül napi egyszeri meleg étkeztetést biztosítanak a rászoruló gyermekek számára. 2015-ben a nyári gyermekétkeztetésre június 16. és augusztus 28. között kerül sor.

A hátrányos helyzetűnek minősülő települési önkormányzat a rászoruló gyermekek legfeljebb 55%-a után saját forrás nélkül kap támogatást. Az igényelhető támogatás egy rászoruló gyermekre jutó napi összege 440 Ft/fő. Nem követelmény, csupán előny, hogy az alapanyagra fordított támogatás legalább 30%-át a megyén, szomszédos megyén vagy a település 40 km-es körzetén belüli őstermelő, kistermelő által megtermelt, előállított alapanyagra fordítsa az önkormányzat. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a hátrányos helyzetű települések közé tartozik, így a területén lakóhellyel rendelkező rászoruló gyermekek legfeljebb 55%-a után saját forrás nélkül igényelhetett támogatást.

A nyári gyermekétkeztetésben részesülő gyermekek kiválasztása idén is a Gyermekjóléti Központ munkatársainak segítségével valósul meg. A meleg étkeztetést – egyeztetve a Közoktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatával és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal – a SÁIK Petőfi Sándor Tagiskolában, a SÁIK Arany János Tagiskolában, valamint a kollégiumban 53 munkanapon keresztül biztosítja az önkormányzat a SODEXO Magyarország Kft. szolgáltatását igénybe véve. A társaság képviselője arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az általuk készített meleg ételt a támogatás legalább 30%-ának megfelelő értékben a – rendeletben meghatározott – termelő által megtermelt vagy előállított alapanyagokból biztosítja. Az április 30-i állapot szerint a salgótarjáni lakhellyel nyilvántartott rászoruló gyermekek száma 1975 fő, ez alapján a kedvezményben részesíthető gyermekek száma 1086 fő volt.

Ülésezett a felsőoktatási kabinet

20150521_felsooktatasi_kabinet

Délelőtt a városházán ülésezett a felsőoktatási kabinet. Egyöntetű szavazással megválasztották Dóra Ottó polgármestert a testület elnökének, valamint elfogadásra került a felsőoktatási kabinet munkarendje is. A mai tanácskozás a felsőoktatás újraindítását előkészítő munkafolyamat része volt.

Salgótarján megyei jogú város honlapja