Átadták a Volánnak a lakosság javaslatait

Átadták a Volánnak a lakosság javaslatait az új helyi járatú menetrenddel kapcsolatban.

Mint ismert, 2016. május 1-jétől a Volán által kidolgozott új helyi járatú menetrend lépett életbe Salgótarjánban, mely drasztikus járatszám-csökkentéssel járt.
Azt megelőzően a közszolgáltató cég járatcsökkentésre vonatkozó szándékait megismerve a városvezetés – a város lakosságának utazási szokásait és igényeit képviselve – megtette javaslatait, ám a Volán hajthatatlan maradt.

A városi közgyűlés úgy határozott, hogy újabb javaslatokat tesz a közszolgáltató cég elé, ehhez pedig a választók segítségét kérte. A város lakosságának május 25-ig lehetősége nyílott javaslatait e-mailben vagy postai úton eljuttatni az önkormányzathoz, a választókerületek egyéni képviselői pedig személyesen gyűjtötték össze az állampolgárok észrevételeit.

Ezek összegzése után május 31-én a városvezetés, az egyéni választókerületi önkormányzati képviselők, a polgármesteri hivatal szakemberei és a Volán képviselői újra tárgyalóasztalhoz ültek. A megbeszélésén a több száz lakossági javaslat összegzését az önkormányzat átadta a közszolgáltató cégnek, kérve, hogy az utazóközönség észrevételeit figyelembe véve az igényeknek megfelelően módosítson a menetrenden.

A Volán a dokumentum áttanulmányozása után várhatóan még júniusban választ ad a felmerült kérdésekre.

Főiskolai képzés a napenergia hasznosításáért

20160530_szolar

A napenergia-hasznosítás hivatalos képzése Salgótarjánban kezdődött elsőként az országban.

A városból indult az a felnőttképzési program, amely akkreditált – jelenleg felnőttképzési nyilvántartásba vett – kategóriaként eddig 500-nál több olyan napelem-telepítő szakembert adott az országnak, akik képesek egyebek között arra is, hogy a szakképzetlenül, hozzáértő felelős műszaki vezető nélkül kivitelezett telepítéseket a nagyobb hozamkiesés elkerüléséhez a megfelelő mértékben kijavítsák, és a szükséges méretekben újratelepítsék.

A Magyar Mérnöki Kamara egyetértésével szintén Salgótarjánban teremtették meg az alapjait a szolár telepítések felelős műszaki vezetése képzésnek is, és a Környezetvédők Házában alakították ki az ország első és máig egyetlen „napenergia hasznosító szaktantermét.”
Fakultációs képzés keretében szakképző intézetenként 3-4 fő részvételével megszervezték azt a kísérleti programot, melynek keretében a résztvevő diákok az érettségi- vagy a szakmunkás bizonyítvány mellé napelem-szerelő tanúsítványt szerezhetnek.
2016. februárjában az Óbudai Egyetem szakmai támogatásával Salgótarjánban indult el a felsőfokú szolár üzemmérnök képzés kísérleti, „0.” évfolyama, a vártnál nagyobb, 30 fős létszámmal. Ez a napokban fejeződött be a kisteljesítményű villamos naperőművek telepítése és karbantartása tematikájú szakmai képzéssel együtt.

Az üzemmérnöki képzésen résztvevőknek május 27-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere és a képzést vezető szakemberek ünnepélyes keretek között adták át a tanúsítványokat, melyek helyettesítik a 2016 szeptemberében induló 3 féléves posztgraduális szolár szak-üzemmérnök képzés felvételi eljárását.

Az Óbudai Egyetemet dr. Kádár Péter, az intézmény villamosmérnöki karának vezetője képviselte, aki bejelentette: a szolár üzemmérnök képzési programot jóváhagyásra benyújtották az egyetem vezetése és szenátusa elé, melyet kedvezően véleményeztek.

Színes kavalkád a városi gyermeknapon

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap, melyet először Törökországban tartottak meg 1920-ban. Magyarországon 1931-től ünneplik, és május utolsó vasárnapján tartják. Ennek a meghitt és örömteli ünnepnek a célja, hogy felhívja az emberek, a világ figyelmét a gyermekek helyzetére és jogaira. Ilyenkor a felnőttek is kicsit gyermeknek érezhetik magukat. Az ünnep nemcsak a gyermeknek fontos, hanem a szülőknek is, hogy felejthetetlen örömet szerezzenek gyermekeiknek egy-egy ajándékkal, egy-egy meglepetés programmal.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a város vezetése „jó szülő módjára” színes programokkal kedveskedett 2016. május 29-én a gyermekeknek: a városi sportcentrumban a József Attila Művelődési és Konferencia Központ szervezésében emlékezetes gyermeknapot varázsoltak kicsiknek és nagyoknak, gyerekek és szülőknek. A színes és változatos rendezvény forgatagában 47 család részvételével került sor a hagyományos családi vetélkedőre, melyen a legjobbaknak járó díjakat Dániel Zoltán alpolgármester, Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda vezetője és Patai Anna, a Megasztárból ismert énekes – a gyermeknap sztárvendége – adták át.

20160529_gyereknap_9

Patai Anna nem csupán a színpadon volt részese a városi gyermeknapnak. Az énekesnő a délelőtt folyamán Fekete Zsolt polgármesterrel együtt ellátogatott a megyei kórház gyermekosztályára, hogy ezen a napon a betegeskedő nebulók életébe is örömet varázsoljanak. A városvezető játékokkal ajándékozta meg a gyermekosztály játszószobáját, míg Patai Anna több karton gyümölcsöt és szörpöt adott át a kicsiknek, míg az ápolónőket egy-egy dedikált CD-lemezével lepte meg.

20160529_gyereknap_3

A központi városi program mellett a Beszterce-lakótelepen is rendeztek gyermeknapot. A hagyományos – a helyi közösségek összefogásával és Molnár Károly önkormányzati képviselő támogatásával és közreműködésével szervezett – program keretében a Sebaji úti játszótéren sok-sok gyerek önfeledten szórakozva kapcsolódott be az ügyességi, játékos vetélkedésekbe és versenyekbe.

További képek a rendezvényről itt: Színes kavalkád a városi gyermeknapon bővebben…

Koszorúzás a Magyar Hősök Emlékünnepén

20160529_magyarhosok

A Magyar Hősök Emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény nyilvánította ismét a magyar hősök emlékünnepévé minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

Ez alkalomból 2016. május 29-én rendezték meg a salgótarjáni városi koszorúzási megemlékezést az Acélgyári úton lévő Millenniumi emlékműnél, ahol Dániel Zoltán alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

Az 1917-ben törvénybe foglalt ünnepet 1945-től nem tartották meg, majd 2001-ben ismét hivatalosan ünneppé nyilvánították. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta életüket áldozták a hazáért.