A felújított Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely átadása

20150902_szentkut

Szeptember 5-én (szombaton) 11 órakor Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével szentmise keretében került sor a felújított Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely külső, liturgikus terének és új létesítményeinek átadására, felszentelésére. A liturgiát követően Áder János, Magyarország köztársasági elnöke mond ünnepi beszédet. Salgótarján Megyei Jogú Várost az ünnepségen Dóra Ottó polgármester képviseli.

A Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely egy európai uniós pályázat keretében több mint 2,7 milliárd forintból újulhatott meg. A rekonstrukció egyik fő célja volt, hogy a kegyhely építészetileg egységes arculatot kapjon, valamint az üzemeltetés során környezetkímélő technológiák kerüljenek felhasználásra. A műemléki védettségű barokk kegytemplom, a rendház és a templomkert rehabilitációja, a szabadtéri misézőhely liturgikus terének és a szent kút környékének rendezése szintén kiemelt jelentőséget kapott a fejlesztésben. A szabadtéri oltárt ékesítő mozaikkompozíció Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita munkája, akinek művei a világ legjelentősebb zarándokhelyeit, például Lourdes-ot, Fatimát és San Giovanni Rotondót is ékesítik. Munkái a vatikáni apostoli palotában is láthatók.

Az átadási és felszentelési eseményről bővebb információ a szentkut.hu címen található.

Sebességcsökkentő küszöbök a Besztercén

20150902_fekvorendor

Az iskolai tanév megkezdésére elkészültek a Beszterce lakótelepen, az Ybl Miklós úton azok a sebességcsökkentő küszöbök, amelyek az iskola és a buszmegállók közötti szakaszon teszik biztonságosabbá a közlekedést. A köznyelvben “fekvőrendőrnek” is nevezett forgalomtechnikai eszközök kialakításán az autósok első visszajelzéseinek megfelelően a kivitelező módosított és figyelemfelkeltő jeleket is festettek az útburkolatra.

Iskolai tanévnyitók díjátadásokkal

20150901_tanevnyito

A 2015/16-os tanév szeptember 1-jei iskolai megnyitó ünnepségein a városi önkormányzat által – az országos tanulmányi, szakmai és művészeti versenyeken kiválóan teljesítő tanulók és diákcsoportok, valamint az őket felkészítő tanárok munkájának megerősítése és megbecsülése céljából – alapított díjakat adtak át.

Salgótarján város ifjú tehetsége elismerésben részesült:
Dancsok Lilla (SÁI Kodály Zoltán Tagiskolája), Oláh Antal Tamás, Osgyáni Ádám, Radics Adrienn, Pápai Zsanett – mindannyian Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola.
Salgótarján város kiváló ifjúsági művészeti csoportja címet kapott: PIPACSOK csapata (SÁI Dornyay Béla Tagiskolája)

Salgótarján város kiváló tehetséggondozó pedagógusa címben részesült:
Dobosné Máté Rita (SÁI Kodály Zoltán Tagiskolája), Klecsány Anikó (SÁI Dornyay Béla Tagiskolája), Valet Éva, Bedeginé Kovács Ilona és Murányi Ildikó – mindhárman Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola.

20150901_tanevnyito_polgarmester

A díjakat az adott tanév végén adják át, ám a városi önkormányzat rendelete szerint amennyiben a verseny nem zárul le az adott év május 5-ig, az elismeréseket a tanévnyitó rendezvényen adják át – mint történt ezúttal is. A díjazottaknak gratulálunk.

Salgótarján megyei jogú város honlapja