Salgótarjáni felsőoktatás: célegyenesben az egyeztetések

20150419_felsooktatas

A Salgótarjánban indítandó felsőfokú képzésről rendeztek fórumot a városházán, melyen részt vett dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára, Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora és Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is.

Az április 18-i eseményen a megjelent cégvezetők és pedagógusok előtt az államtitkár elmondta: mint ismert, a felsőfokú képzés újraindításáról több mint egy éve kezdődtek meg az egyeztetések, azt követően, hogy megszűnt a Budapesti Gazdasági Főiskola Salgótarjáni Intézete, a Nógrád megyei vállalkozások szakemberhiánya pedig indokolja, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel.  A tervezett salgótarjáni közösségi felsőoktatás a helyi igények, regionális munkaerő-piaci keresletre alapozott, a szakképzésre és a felsőoktatásra egyaránt nyitott intézményrendszer. Dr. Palkovics László hangsúlyozta: oktatásban részt kell venniük a helyi cégeknek.
A városban a kormány, a helyi és térségi önkormányzatok, a helyi vállalkozások és az Óbudai Egyetem működtetné a közösségi intézményt. Az elképzelések szerint 2016 szeptemberétől indulhat a négy féléves felsőfokú szakképzés, amely főiskolai képzésben folytatható négy elismert félévvel. A főiskolai képzés úgy kezdődne 2017 szeptemberében, hogy a gyakorlati tudást a duális képzésben részt vevő helyi vállalkozásoknál szereznék meg a hallgatók, az elméletit az Óbudai Egyetem képzésein. Az, hogy utóbbi Óbudán vagy Salgótarjánban történik-e, a létszámtól függ.
Az államtitkár ismertette: a duális képzési forma fő indoka, hogy hiányzik a hallgatók gyakorlati tapasztalata. Ez nem gyakornoki rendszer, a vállalatnak tanítania kell a hallgatókat, akiknek hallgatói munkaviszonyuk van, és fizetést kapnak. A cégnek a minimálbér 60 százalékát, körülbelül 70 ezer forintot kell fizetnie, amit leírhat a szakképzési hozzájárulásból. A képzésben pedig váltakoznak az elméleti és gyakorlati szemeszterek. Erre a képzési formára követendő németországi mintákat is említett a szakpolitikus.

Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora az egyeztető fórumon az általános mérnöki képzést nevezte jó lehetőségnek a térségben. Mint mondta, amolyan „ráhangolásként” ősztől felkészítést indítanak Salgótarjánban, hogy megismertessék ezt az új képzési formát a pedagógusokkal és a leendő hallgatókkal egyaránt. Sok idő nincs a végleges előkészítésre, hiszen a 2016/17-es tanévre szóló felsőoktatási felvételi tájékoztatóban már szerepelnie kell a salgótarjáni képzési lehetőségnek, melyhez a kormány részéről mielőbb szükséges a jogi háttér biztosítása is.

Dóra Ottó polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt hetekben több körben tárgyalt a jelentősebb munkaadókkal, akik azt jelezték, hogy összességében mintegy 200-300 embert foglalkoztatnának – ennyi a jelenlegi munkaerő-piaci hiány a térségben. A városvezető elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök tervezett salgótarjáni látogatásakor kérik majd a kormányfőt, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokból a kabinet támogassa a salgótarjáni felsőoktatást.
 Példaként elhangzott: 2012-ben a Mercedes igényére a Kecskeméti Főiskolán kezdték el a duális képzést, 300 jelentkezőből kiválasztott 25 hallgatóval. Tavaly már 800-an jelentkeztek a 70 helyre Kecskeméten, de a szombathelyi gépészmérnökképzés 50 helyére is 240 jelentkező volt.
Kérdésre Palkovics László elmondta: nincs olyan megkötés, hogy a hallgatóknak a képző cégnél kell majd dolgozniuk, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy 95-98 százalékban kötöttség nélkül is annál a vállalatnál maradnak, ahol megszerezték a végzettséget.
Dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja hozzászólásában kifejtette: a kamara helyi és országos szinten is támogatja a duális képzési rendszer bevezetését, annak salgótarjáni indítását és a munkában partnere kíván lenni az önkormányzatnak, az egyetemnek és a megye vállalkozóinak.

Enni adok-enni kapok! Zöld dobozt helyeztek ki az Acélgyári templomnál

20150417_zolddoboz1

Az országban hetedikként Salgótarjánban helyeztek ki Zöld Dobozt a rászorulók élelemmel történő megsegítésére.

A pénteki, Acélgyári templom területén elhelyezett „ENNI ADOK-ENNI KAPOK” feliratú Zöld doboz ötlete állampolgári kezdeményezésre valósult meg. Argyellán Zsuzsanna, az egyik ötletgazda – ahogy fogalmazott – „tavaly télen belefutott egy olyan emberi tragédiába, mely rávilágított arra, hogy egyes emberek milyen szegénységben és nélkülözésben élnek.”

Két lelkes civil aktivista társával – Deák Gyöngyivel és Kunné Bucsek Zsuzsannával – a legnagyobb közösségi portálon vették fel a kapcsolatot az ország más településein már korábban kihelyezett zöld dobozok „gazdáival”, majd a megismert tapasztalatok alapján úgy határoztak, hogy megvalósítják az ötletet a városban. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata is felkarolta az ügyet, a közmunkásokat foglalkoztató szervezet elkészítette az ételadomány gyűjtésére alkalmas dobozt, és a helyi plébános, Varga András atyának e nemes célt támogató és egyetértő hozzájárulásával az Acélgyári templomhoz tartozó szabadtéri területen április 17-én elhelyezték a Zöld Dobozt.

Miközben a pénteki eseményen a helyszínre érkező városlakók adományaiból – friss, szeletelt kenyérrel, zöldségekkel, édességgel, konzervekkel és más apró élelmiszerekkel – teljesen feltöltődött a doboz, a három ötletgazda köszönetet mondott az ügyet támogató önkormányzatnak és közfoglalkoztató cégének, az egyháznak, és a sok-sok önkéntes támogatónak, akik az előkészítés munkájában részt vettek.

Az adománydobozban a lakosság az éhes, rászoruló embereknek helyezhet el élelmiszereket. Maga a doboz egy egyszerű, szabadon nyitható szekrényke, mely tökéletesen megfelel funkciójának. Argyellán Zsuzsanna és „csapata” újabb két doboz elhelyezését készíti elő, melyeket mielőbb szeretnének a rászorulók részére kihelyezni Salgótarján más városrészeiben.

20150417_zolddoboz2

Felhívás közterületi nevek javasolt módosításairól

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése 2015. május 28-án tartandó ülésén kívánja megtárgyalni az egyes önkényuralmi politikai rendszerre utaló nevű közterületi ingatlanok új nevének megállapítását. Salgótarján közigazgatási területén a központi címregiszter szerint jelenleg 10 olyan közterület név szerepel, amelynek használata a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalása alapján nem javasolt. A lakossági felhívás a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekre utaló és ezáltal nem javasolt közterületi nevek módosítására az alábbi dokumentumban megtekinthető:

Lakossági felhívás

2015. évi rágcsálóirtás ütemterve

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Salgótarjánban az éves rágcsálóirtásra az alábbi ütemezés alapján kerül sor:

I. ütem: Totális irtás 2015. 05. 04 – 2015. 10. 15.
1. 2015. 05. 04 – 2015. 05. 09. Salgó út, Acélgyári út, és környékük, Zagyvarakodó és környéke
2. 2015. 05. 10 – 15. Zöldfa út, Hársfa út, Hősök út, Rózsafa út környéke, Csokonai, Batsányi út
3. 2015. 05. 16 – 19. Baglyas felső vége, Erkel út, Frankel L. út Nagy Sándor úti rész
4. 2015. 05. 20 – 21. Somlyó felső és alsó
5. 2015. 05. 22 – 27. Városközpont, Arany J. út, Pécskő út, Vásártér, Alkotmány út, Kassai sor által határolt terület, Idegéri rész
6. 2015. 05. 18 – 06. 02. Beszterce és Napsugár ltp. – Báthori szobor
II. ütem: Pótirtás 2015. 09. 01 – 10. 15.
Bejelentések, és az Önkormányzattal történt egyeztetés alapján.
Felhasználásra kerülő irtószer: Protect B bromadiolon és Racumin-B nevű Kumatetril hatóanyagú paraffinos pogácsa.
Ellenanyag: K1 vitamin; Konakion injekció
Felhasználás módszer: Felszín alatti irtás: paraffinos pogácsa
Felhasználásra kerülő anyag várható mennyisége: 1800 db

Salgótarján megyei jogú város honlapja