Szmogriadó tájékoztatási fokozat

Salgótarján Megyei Jogú város polgármesterének közleménye:

Figyelemfelhívás szálló por (PM10) koncentráció tájékoztatási küszöbérték átlépésének tárgyában!

Felhívom Salgótarján Megyei Jogú Város lakossága figyelmét, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal jelzése alapján a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. mellékletében meghatározott szálló por (PM10) légszennyező anyag átlagkoncentrációja városunkban 2 egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3). A szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelési feltétele áll fenn.

Javasolt elővigyázatossági intézkedések:

A szabadban történő tartózkodást lehetőségünkhöz képest mérsékeljük. Különösen figyeljünk oda a gyerekekre, csak annyi időt töltsenek ilyenkor a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges. A gyengébb immunrendszer mellett a gyerekek jellemzően gyakrabban vesznek levegőt, mint a felnőttek, ezért nagyobb dózisban lélegzik be a káros anyagokat. Zárt terű helyiségek szellőzését csökkentsük minimális időtartamra és inkább a déli, kora délutáni időszakra ütemezzük.

Salgótarján megyei jogú város szmogriadó tervéről szóló 51/2009.(XII.24.) Ör. sz. rendelet alapján a szmogriadó tájékoztatási fokozatához kapcsolódóan a levegő minőségének javulása érdekében az alábbi intézkedéseket rendelem el:

– az építési, bontási – a halasztást nem tűrő állékonyságot, életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetek megszüntetése kivételével – munkák szüneteltetését;
– a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartásának fokozott ellenőrzését;
– az avar és kerti hulladékok égetési tilalmának fokozott ellenőrzését;

egyben kiegészítve, felkérést adok ki a lakossági és az üzemi légszennyezők önkéntes önkorlátozó intézkedéseire, ezen belül:

– a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklésére;
– a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetésének mérséklésére;
– városi úti célok eléréséhez az egyéni gépjárműhasználat szüneteltetésére, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítésére.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat által a salgótarjáni Vasvári Pál utcában található és folyamatosan működő automata mérőállomás által mért aktuális adatok a www.levegominoseg.hu internetes honlapon bárki számára elérhetőek.

A teljes közlemény letöltéséhez kattintson ide (pdf)!

Értékes alkotással bővült a Dornyay Béla Múzeum gyűjteménye

20161206_dornyay_1

Újabb értékes darabbal gazdagodott a Dornyay Béla Múzeum gyűjteménye. Majzik Mátyás (1902-1985) Kazár egykori körjegyzőjének portréját fia ajándékozta Salgótarján képzőművészeti múzeumának.

A Majzik Mátyás arcvonásait megörökítő művet Mágori Varga Béla székelyföldi festő, grafikus készítette, aki a Képzőművészeti Főiskolán végzett 1922-ben, a harmincas évek első felében Rómában, majd Párizsban és Dél-Amerikában is dolgozott.

20161206_dornyay_2

A művet december másodikán ünnepélyes keretek között vette át Majzik Ferenctől a múzeum, ahol Dániel Zoltán alpolgármester is megköszönte a felajánlást. Az alpolgármester beszédében kitért arra, hogy a várossá nyilvánításának 95. évfordulójára készülő Salgótarján számára fontosak azok a tárgyi emlékek, amelyek kézzel foghatóvá teszik településünk krónikáját, az önkormányzati fenntartású múzeumban pedig méltó helyre kerül az alkotás.

Néptáncosok adtak adventi gálaműsort

20161206_nograd_tancegyuttes

Két alkalommal, telt házas adventi gálaműsorral örvendeztette meg a város néptáncot kedvelő közönségét december 3-án a Nógrád Táncegyüttes és az Ifjú Nógrád Táncegyüttes a József Attila Művelődési Központban.

A Nógrád Táncegyüttes tavaly ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját, az Ifjú Nógrád Táncegyüttes idén lett tíz éves. A táncosok részéről nagyon kemény munkát, illetve a fiatalok szüleinek részéről szeretetet és nagy odaadást igényeltek ezek az évek. A Nógrád Táncegyüttes nem véletlenül kapta meg az utóbbi napokban már ötödik alkalommal a kiváló minősítést. Minderről Fekete Zsolt polgármester beszélt, aki a gálaműsor keretei között több elismerést és díjat is átadott.

Bartáné Ruskó Zsuzanna néptáncoktató munkáját Salgótarjánért Emlékéremmel ismerték el, Szabó János művészeti vezető munkáját ajándékkal köszönték meg a város nevében.

Az Adventi Roadshow heti állomásai

2016.12.06. 16:00
Eperjes telep
(Fekete Zsolt polgármesterrel)

2016.12.07. 15:30
Zagyvaróna, Bátki J. Művelődési Ház
(Turcsány László önkormányzati képviselővel)

2016.12.09. 15:30
Kemerovó lakótelep, “nagy parkoló”
(Dániel Zoltán alpolgármesterrel)

Pályázati felhívás

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója alkalmából a 2017. évet – „Salgótarján 95 éve város” elnevezéssel – emlékévvé nyilvánította. Szeretnénk ezt a különleges alkalmat az emlékév arculati elemeiben is megjeleníteni.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében a „Salgótarján 95 éve város” emlékév munkacsoportja pályázatot ír ki az emlékév szlogenjének megalkotására és logójának megtervezésére.

A pályázóktól olyan szlogeneket és/vagy logókat várunk az emlékévvel kapcsolatban, melyek egyszerre találóak, könnyen azonosíthatóak és trendkövetőek, egyúttal egyedi módon tükrözik Salgótarján karakterét, különleges értékeit (természeti-, épített környezet).

A pályázaton bármelyik salgótarjáni székhellyel rendelkező alap- és középfokú oktatási intézmény diákja részt vehet 12-20 éves korig.

A részletes pályázati felhívás letölthető az Önkormányzat->Pályázatok oldalról.