Tájékoztatás

Salgótarjáni Járási Hivatal tájékoztatása a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. által folytatott tevékenység egységes környezethasználati engedélye kapcsán:
– a teljes tájékoztatás és határozat letöltéséhez kattintson ide (pdf).”

Tűzgyújtási tilalom

BM Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az ország teljes területére vonatkozó tűzgyújtási tilalmat rendeltek el június 20-án. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. A tilalom visszavonásig érvényes.

Bővebb információ:

www.katasztrofavedelem.hu

www.erdotuz.hu

Felavatták Dr. Vitális Sándor emléktábláját

Emléktáblát avattak Dr. Vitális Sándornak (1900-1976) a Dornyay Béla Múzeum Bányászati kiállítóhelyén.

Dr. Vitális Sándor Kossuth-díjas tudós, geológus, egyetemi tanár, a föld- és ásványtani tudományok doktora volt, munkássága sok szállal kötődött Salgótarjánhoz.

Egyetemi tanulmányait 1917-ben kezdte a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 1922-ben kapott természetrajz–földrajz szakon bizonyítványt, majd 1923-ban szerzett bányageológiai doktori oklevelet. 1942-ben a Szegedi Tudományegyetemen hidrogeológia tárgykörből nyert magántanári képesítést.

1922-től 1946-ig a Salgótarjáni Kőszénbánya Részvénytársaság vállalati geológusaként Pécs, Komló, Kátás és Szászvár környékén, valamint Ausztriában irányította a vállalat szénkutatásait.

Az emléktábla avatásán a tudós munkásságát Dr. Lénárt László, a Miskolci Egyetemi docense méltatta. Vitális Sándor városunkhoz kötődő tevékenységének és méltatlan politikai meghurcoltatása éveinek történetét pedig dr. Fodor Miklós, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese idézte fel.

A Magyar Hidrológiai Társaság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is támogatta az emlékmű létrehozását, amelyet az utóbbi szervezet igazgatója, Szilágyi Attila és Fekete Zsolt polgármester közösen leplezett le.

Salgótarjánban járt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángja

Június 17-én érkezett Salgótarjánba az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiváljának lángja. A több sportágat magába foglaló nemzetközi megmérettetést július 23. és július 30. között rendezik meg Győrben. A sporteseményt az Európai Olimpiai Bizottság két évente szervezi meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatásával. Bár nem része a hivatalos nagy olimpiák sorozatának, de az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál az Olimpiai mozgalom minden jelképét és szimbólumát használhatja.

A láng ezúttal Rómából indult és minden nagyobb magyar várost és nevezetes helyet végigjár. Salgótarjánba Hollókő érintésével Gyöngyösről érkezett, majd Hatvanba vitték tovább. Városunkban, a Fő téren Dániel Zoltán alpolgármester és fiatal sportolók vették át a fáklyát, amellyel a belvárosban Papp Ildikó sífutó és atléta, Muzsnay Zsófia korosztályos magyar bajnok úszó és Barta Luca junior bajnok öttusázó futottak.