Jelentősen csökken a parkoló-bérletek ára

A városi önkormányzat döntése alapján 2015. január elsejétől a belváros fizetős parkolóiban jelentősen csökken az éves parkoló-bérletek ára. Az előző önkormányzat által elfogadott évi 200 ezer forintos bérleti díjat negyven százalékkal, évi 120 ezer forintra csökkentette az új önkormányzat.
– A döntést hatástanulmány előzte meg, melynek következtében mind a lakosság, mind a vállalkozások tehercsökkenéssel számolhatnak, ez a csökkenés pedig hozzájárulhat a vállalkozások gazdasági helyzetének megerősítéséhez. Ugyanakkor a számítások szerint a bevételkiesés költségvetésre gyakorolt hatása nem jelentős – tájékoztatott Dóra Ottó polgármester.
A városvezető elmondta: a kedvező döntés nem csak az éves díjat érinti, hanem a rövidebb időtartamú bérletekért is kevesebbet kell fizetni. Így a háromnegyed éves bérletért 92 ezer forintot, a félévesért 65 ezer forintot, a negyedévesért 35 ezer forintot, a havi bérletért pedig 12 ezer forintot fizetnek az autósok. A város közgyűlése döntött az úgynevezett „kedvezményes éves parkolási bérlet” megszüntetéséről is, melyet korábban azon önkormányzatok vehettek igénybe, amelyek Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatával együtt tagként vesznek részt valamely önkormányzati társulásban. A kedvezményes éves parkolási bérlet díja 40.000 Ft/év volt, az új határozat értelmében azonban a kedvezmény megszűnik. Így 2015. január 1-jétől az önkormányzati társulások tagönkormányzatai a jelenleginél háromszor magasabb áron tudnak bérletet váltani. Mint mindenkinek, nekik is a 120 ezer forintos éves bérlet megvásárlására nyílik lehetőségük. Közismert, hogy Salgótarján új önkormányzata első intézkedései között eltörölte a városban érvényben lévő parkolási rendeletet, és a 2011 előtti állapotokat állította vissza a fizetős parkolók tekintetében: ezáltal csak a szűken vett belvárosban maradt fizetős a parkolás. Az önkormányzat továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a parkolási rendszert érintő társadalmi igényeket, és annak megfelelően – amennyiben indokolt – a rendelet szükséges módosításait elvégzi.

Rászoruló családok átmeneti otthona a salgótarjáni Menedékben

A vonatkozó törvényi rendelkezés szerint az a települési önkormányzat, amelynek területén harmincezernél több állandó lakos él, családok átmeneti otthonát köteles működtetni. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata e jogszabályi kötelezettségének egyrészt az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete között érvényben lévő ellátási szerződés útján, másrészt a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által fenntartott intézmény, az Egészségügyi-Szociális Központ szervezeti keretei között biztosított ellátás révén tesz eleget. A szolgáltatási díj összege jelenleg 3.240 Ft/fő/nap. Ez éves szinten több mint 3,5 millió forintos hozzájárulást jelent az önkormányzat részéről, amely három férőhely finanszírozására elegendő. A szerződés alapján a Vöröskereszt az általa nyújtott szolgáltatásról, a szolgáltatási díj felhasználásáról a városi közgyűlése előtt évente egy alkalommal beszámol. A 2014. évre vonatkozó beszámolót december 18-i közgyűlésén fogadta el az önkormányzat. A Menedék 1992-től ad átmeneti elhelyezést az ország bármely részéről érkező, halmozottan hátrányos helyzetű, krízishelyzetbe került családoknak. A Menedék nemcsak helyet ad, hanem munkatársai családgondozást is végeznek pszichológus bevonásával; jogi segítséget nyújtanak, segítenek a házi feladatban, ha szükséges, logopédust és nyelvtanárt is alkalmaznak, programokkal erősítik a szülő-gyerek kapcsolatot, foglalkoznak az agresszió kezelésével. A szülők gyermekellátást, háztartási technikákat is tanulnak. A megnyitás óta 610 szülő és 1476 gyerek kapott itt ellátást, közülük 95 család volt salgótarjáni. 2014-ben 49 család élt 93 gyermekével a salgótarjáni Menedék Családok Átmeneti Otthonában; jellemzően bántalmazottak, lelki terrort alkalmazó szülők elől menekülők, illetve albérletüket megfizetni nem tudók érkeztek az intézménybe.

Támogatás zagyvarónai sportfejlesztésre

A Zagyvarónai Sport Egyesület sportfejlesztési programjának megvalósításához pályázatot nyújtott be a 2014/2015-ös időszakra a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ). Az MLSZ jóváhagyta az egyesület által benyújtott programot, amely a 2018. december 31-ig ingyenes használatba adott, önkormányzati tulajdonú Csalános úti Sporttelep felújítási munkálatait tartalmazza. A program megvalósításának költségéhez, 1.812.797 Ft önrész biztosítására az egyesület a városi önkormányzathoz fordult támogatásért. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata úgy döntött, hogy az egyesület részére a 2014-2015-ös bajnoki idényre, a program megvalósításához a kért összeget legkésőbb 2015. január 31-ig biztosítja.

Elhunyt R. Várkonyi Ágnes, Nógrád megye és Salgótarján díszpolgára

Elhunyt R. Várkonyi Ágnes történész, egyetemi tanár, a magyar történeti ökológia megteremtője, akit 1998-ban Nógrád megye, majd 2004-ben Salgótarján díszpolgárává választottak. R. Várkonyi Ágnes 1928. február 9-én született Salgótarjánban. Egyetemi tanulmányait 1947-ben kezdte meg az akkori Pázmány Péter Tudományegyetemen, amely három évvel később vette fel Eötvös Loránd nevét. Magyar-történelem-levéltár szakon végzett. Szakterülete a 16-18. századi Magyarország története, a történetírás története és történeti ökológia volt. Főbb művei közé tartozik a Vak Bottyán, Két pogány közt, Rákóczi-tükör I–II., A fejedelem gyermekkora, Európa Zrínyije, A megosztottság évszázada 1526-1606, Zrínyi Ilona, A Rákóczi-szabadságharc Európában, A Pelikán a fiaival, A tűzvész tanúi.
R. Várkonyi Ágnes 2014. december 13-án, 86 éves korában hunyt el. A brit irodalom elismert kutatójának, Ruttkay Kálmánnak az özvegye volt.

Ideiglenes forgalomkorlátozás 2014. december 15-én

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy a 2014. december 15-én ideiglenes forgalomkorlátozás lép életbe.

A járműforgalom elől elzárásra kerül 2014. december 15-én 7 óra és 16 óra közötti időben – a Salgótarján, Bajcsy-Zsilinszky út 73. szám (Citroen szalon) előtti útszakasz páratlan számozású oldalán lévő forgalmi sáv (Salgótarján belvárosa felé vezető forgalmi sáv) 400 méter hosszúságban.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy az érintett időszakban a megváltozott forgalmi rend szerint fokozott figyelemmel közlekedjenek.

( Forrás: police.hu )

Átadták a Salgótarján „Jó tanuló-jó sportolója” díjakat

A Salgótarján „Jó tanuló-jó sportolója” díjak átadására 2014. december 13-án a József Attila Művelődési és Konferencia Központ színháztermében került sor.

A díjátadó ünnepségen Tóth Zoltán Zénó, Salgótarján ifjúsági és sportreferense üdvözölte a jelenlévőket, majd Dóra Ottó nyitotta meg a rendezvényt. A polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a város legkiválóbb fiatal sportolói az iskolákban is a legjobbak közé tartoznak, s ez a teljesítmény mindannyiuk részéről jelentős energiát igényel a rendszeres edzésektől kezdve a versenyeken keresztül, az iskolapadban történő helytállásig. Dóra Ottó a szülők szerepéről szólva elmondta, hogy gyermekeik kiváló eredményeiben az ő áldozatvállalásuk is kiemelkedő, miként a testnevelők és az edzők felelősségteljes munkája is. A városvezető kiemelte: bízik abban, hogy a most elismert ifjú tehetségek közül évek múltával – már a felnőttek között – akár országos és világversenyek győzteseit is köszönthetjük Salgótarjánban.

A „Jó tanuló-jó sportoló” elismerésre azok a diákok pályázhattak, akiknek tanulmányi eredménye a 2013/2014. tanévben kiemelkedő volt: magatartás és szorgalom beszámítása és kerekítés nélkül az általános iskola alsó tagozatán 4,7 vagy feletti, az általános iskola felső tagozatán 4,5 vagy feletti, középiskolában: 4,3 vagy feletti átlagúak, és kiemelkedő sporteredménnyel rendelkeztek akár egyéni, akár csapatsportágban.

A legjobbak a tájékozódási futás, kézilabda, karate, atlétika, vívás, versenytánc, társastánc, úszás, triatlon, hegyikerékpár, tenisz, alpesi sí, cselgáncs, duatlon és öttusa sportágak képviselői, sokuk tanulmányi eredménye pedig kitűnő volt. A pályázat követelményei alapján a Beszterce-lakótelepi iskolából 21, a Gagarinból 18, a Kodályból 10, az Uzoniból 1, a Bolyai gimnáziumból 15, a Madáchból 2, míg a Táncsics szakközépiskolából 1 diák részesült díjazásban.

A testnevelők és edzők közül hatan kaptak elismerést. A tanulókat és felkészítőiket emlékplakettel és vásárlási utalvánnyal jutalmazta a városi önkormányzat. Az ünnepségen ezeket Dóra Ottó polgármester és Dániel Zoltán alpolgármester adta át a díjazottaknak.

Huszonhat diák kap ösztöndíjat

20141214_osztondij

2014. december 13-án a városháza Förster Kálmán termében ünnepélyes keretek között köszöntötték a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázat 2015. évi támogatottjait, és írták alá az ösztöndíj-szerződéseket. Az ösztöndíjra azok a salgótarjáni lakóhellyel rendelkező és salgótarjáni középiskolában érettségizett, felsőoktatási intézmény második vagy e fölötti évfolyamán tanuló nappali tagozatos, szociálisan hátrányos helyzetű diákok pályázhattak, akiknek előző félévi tanulmányi eredménye legalább 3,8 volt. A támogatások elbírálását a „Salgótarján Jövőjéért” Közalapítvány Kuratóriuma végezte, és 2014. december 2-i ülésén döntött az ösztöndíjak odaítéléséről. Összesen 41 pályázat érkezett: 15-öt elutasítottak, 26 diák részesült ösztöndíjban. Közülük húszan tíz hónapon keresztül 6000 Ft/hó, míg hatan szintén tíz hónapon át 5000 Ft/hó ösztöndíjban részesülnek.

Támogatási kérelem a működőképesség megőrzéséhez

A helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló 2014. évi kiegészítő támogatásra nyújtott be kérelmet a kormányhoz a városi önkormányzat.

2014. június 26-án Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a működőképesség megőrzése érdekében – a kötelező feladatellátás fizetési kötelezettségeinek fedezésére – 600 millió forint kiegészítő önkormányzati támogatásra pályázott.

Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a benyújtott kérelmek alapján országosan több mint 12 milliárd forint rendkívüli önkormányzati támogatás odaítéléséről döntött. A november 28-i határozatnak megfelelően Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata 60 millió 39 ezer forintban részesült.

A pályázat júniusi benyújtása óta eltelt időszakban azonban – előre nem látható okok miatt – az önkormányzat gazdasági helyzete romlott, ezáltal november végén nyilvánvalóvá vált, hogy a tervezett bevételek kiesése miatt közel 338 millió forint pótlólagos támogatásra van szükség.

Az önkormányzat 2014. december 9-i rendkívüli közgyűlésén a vonatkozó rendeletnek megfelelően teljes egyetértésben úgy döntött, hogy a 338 millió forintos hiány fedezésére rendkívüli támogatási kérelmet nyújt be a kormányhoz a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló 2014. évi kiegészítő támogatásra.

Emlékezés és harangszó az áldozatok emlékére

20141208_gyasznap

Az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz áldozatai emlékére rendezett városi gyásznapon idén először szólaltak meg egyszerre a harangok.

Salgótarjánban 1956. december 8-án több ezren tüntettek a Vásártéren az előző éjszaka letartóztatott munkástanácsi vezetők kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A hivatalos adatok szerint közel ötvenen haltak meg, nyolcvanan pedig megsérültek a sortűz következtében, de a kutatások ellenére máig nincsenek pontos adatok. A Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát. Salgótarjánban a rendszerváltás óta december 8. városi gyásznap.

A tragikus esemény 58. évfordulóján a programok az Apolló Moziban kezdődtek, ahol a város középiskolás fiataljai tekinthették meg „1956 – a salgótarjáni sortűz” című dokumentumfilmet. Az áldozatokra emlékezve, december 8-án 11 óra 15 perckor egyszerre szólaltak meg a harangok a városban. Az „Lélek harangjai” kezdeményezés hagyományteremtő szándékkal indult útjára – és szólal meg ez után minden évben – leróva tiszteletét a város tragikus sorsú nagyjai előtt. A harangok a Szent József Acélgyári Plébánián, a főplébánia templomban és a Zagyvapálfalvai Jézus Szíve római katolikus templomban szólaltak meg. Délután a József Attila Művelődési és Konferencia Központ belső klubjában Sulyok László, a POFOSZ Nógrád megyei alelnöke nyitotta meg az „1956 emlékezete – December 8. Salgótarján Gyásznapja” című kiállítást, majd a sortűz áldozatainak lelki üdvéért a római katolikus főplébánián tartottak ökumenikus istentiszteletet.

A Városi Gyásznapon ezúttal nem politikusok és közszereplők, hanem Berki Tibor salgótarjáni középiskolai tanuló mondott ünnepi beszédet. Az ifjú szónok a hősökre emlékezve kiemelte, hogy a ma ifjúsága is tisztelettel és megrendülten hajt fejet a salgótarjáni sortűz áldozatai előtt. Úgy fogalmazott: a múlt megismerése egyben tanulság arra, nehogy bárki azért kérje embertársa életét, mert az másként gondol egy szebb jövőre. „Kívánom, hogy ne az emléktáblák, hanem a szép szobrok és virágok városa legyen Salgótarján, ahol többé senkinek nem kell életét adnia a szabadságért” – zárta gondolatait a fiatalember.

Az ünnepség végén az önkormányzat, pártok, civil szervezetek, közösségek, magánszemélyek helyezték el az emlékezés virágait az December 8. Emlékműnél.