Salgótarjánba érkezik a Szent Korona hiteles másolata

Államalapításunk ünnepe alkalmából, városunk történelmében először augusztus 19-én Salgótarjánba érkezik a Szent Korona hiteles másolata.

A korona megtekintésére szombaton 13:30 órától a Szent József Plébániatemplomban nyílik lehetőség, ahol ökumenikus istentiszteletre, majd a plébánia scholája, a Melódia Női Kar, a Cantabile Kamarakórus, a Bányász-Kohász Fúvószenekar, valamint Kántor Zoltán színész és Diósi Tamás orgonista közreműködésével ünnepi műsorra is sor kerül. Ezek után, 16:00-kor körmenet indul a Fő térre.

A részletes városi program itt található.

Mint az köztudott, az eredeti Szent Koronát a Parlamentben őrzik. Ahhoz, hogy egy kegytárgyat vagy koronázási jelvényt hiteles másolatnak minősítsenek, a Szent Korona Testület hozzájárulása szükséges, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök. A Salgótarjánba érkező Szent Korona másolatának elkészítésére is ez a testület adott engedélyt.
A másolat a legapróbb részletekig megegyezik az eredeti Koronával, a kereszt, a keresztpánt, az abroncs és a tűzzománc képek is méretarányosak és az eredetivel megegyező anyagokból készültek. A koronatestet tömör ezüstből készítették és színarannyal burkolták, külső részét mintegy 600 drágakő díszíti. A másolatot az Állami Pénzverő jogutódja készítette és útjain a Magyar Koronaőrök Egyesületének tagjai kísérik.

Hirdetmény

Készüljön az érettségire a Balassi Bálint Gimnázium esti tagozatán!

Beiratkozás:
augusztus 23-31. munkanapokon
14:00 és 17:00 óra között.

Cím: Salgótarján, Zemlinszky Rezső út 4.
(Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskola épülete)

Telefon: +36 30 527-9551

Pályázat háztartási nagygépek cseréjére

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatot tett közzé a háztartások energiahatékonyságának növelése érdekében, a meglévő háztartási nagygépek (hűtő, fagyasztó, mosógép, mosó-szárítógép) magas energiahatékonyságú, új berendezésekre történő cseréjének támogatására. A támogatás célja elsődlegesen az energiahatékonyság javítása.

A minisztérium tájékoztatása szerint a pályázatok benyújtására az észak-magyarországi régióban
2017.08.14-én 08:00-tól
nyílik lehetőség.

A részletes tájékoztató és a pályázati űrlapok elérhetősége:
hgcs2017.nfsi.hu

(Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a fenti információt lakossági tájékoztatás céljából tette közzé. A pályázattal kapcsolatos további információ a fent megadott, NFSI weboldalon kérhető.)