Salgótarjáni az év tortája

20150804_ev_tortaja_1

Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása lett 2015-ben Magyarország tortája.

Az ország tortája Magyarország születésnapi tortája, melyet évente a magyar állam születésének szimbolikus napján az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten és az ország több száz cukrászdájában. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére. A kiválasztást egy rangos szakmai zsűri végzi, több fordulós szavazással.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke jelentette be ma délelőtt, hogy az ország tortája 2015-ben a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta, amelyet Szó Gellért salgótarjáni cukrász készített.

20150804_ev_tortaja_2

A Honvédség tortája a Tessedik mézes körtetorta nevet kapta, Magyarország cukormentes tortája pedig a Barackos buboréktorta lett.

Emlékezés a holokauszt roma áldozataira

20150802_roma_1

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának döntése alapján 1972 óta augusztus 2-án emlékezünk meg a holokauszt roma áldozatairól. A világnap emlékeztet, hogy 71 éve, 1944-ben több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg a náci haláltáborokban.

Magyarországon először 1916-ban hoztak rendeletet a roma lakosság nyilvántartásba vételére. A szélsőjobboldali sajtóban a harmincas években mind gyakoribbak lettek a cigányellenes publikációk és mindez oda vezetett, hogy a cigányokat 1943-tól kényszermunkára hurcolták, majd Magyarország német megszállása után legalább harminc gettót hoztak létre, ahol több tízezer romát dolgoztattak embertelen körülmények között. Az 1944. október 15-ei nyilas hatalomátvétel után, november 2-án indult meg országszerte a roma családok szervezett deportálása a haláltáborokba.
A történészek ötven- és hetvenezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként vesztették életüket.

20150802_roma_2

Salgótarjánban a Főposta falán lévő emléktáblánál helyezték el ma az emlékezés virágait a város lakói, a hivatalok és a városban működő szervezetek képviselői. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke.

Attitűdformáló tréning az egyenlő bánásmódért

20150731_attitud

Az ÁROP-1.A.3.-2014-2014-0091 pályázati konstrukció keretében megvalósuló „Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Salgótarjáni járásban, a Helyi Esélyegyenlőségi Programok célkitűzéseinek megvalósítása érdekében” projektben létrehozott járási szintű kerekasztal tagjai az utóbbi napokban egy speciális tréningen vehettek részt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság közreműködésével a projektet koordináló városi önkormányzat „Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi érzékenység fejlesztése” témakörben egy úgynevezett attitűdformáló rendezvényt szervezett számukra. A rendezvénynek, amelyet Répásiné Pethő Melinda vezetett a városháza és a Dornyay Béla Múzeum biztosított helyszínt.

Pezsgő évada lesz a Zenthe Ferenc Színháznak

20150730_zenthe

Növekvő nézőszám és előadásszám, hat új premier, hat új tag a társulatban, egy operettbérlet és remélhetően száznál ismét több előadás Nógrád megyében és azon kívül is – ezek a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház eredményei és tervei, amelyekről tegnap számoltak be a teátrum vezetői a sajtó képviselői előtt. A 2015/2016-os évad első előadása szeptember 23-án lesz, a bérleteket augusztus 5-étől lehet megújítani, majd megvásárolni. A Zenthe Ferenc Színház első előadása az új évadban a szeptember 23-i Képzelt beteg lesz.

Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színházat működtető Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója az előző évad eredményeire visszatekintve kijelentette: rengeteg új néző tisztelte meg a színház előadásait a megye távolabbi pontjáról, Heves megyéből és a Felvidékről is, ami nagy elismerés. Az igazgató örömmel újságolta: a Zenthe Ferenc bérlet 10 előadásából idén már négyet a Zenthe társulata játszik, s négyre emelkedik a városi bérletekben is az előadásszám. Az évadban hat premiert jegyeznek, négy felnőtt és két mesedarabot.

Hat új taggal bővül a társulat, Kovács Vanda, Marjai Virág, Bánfi Kata, a Salgótarjánba visszatérő Erki Gabriella, Tóth Zoltán és Jakab Csaba csatlakozik a Zenthéhez, egy darab rendezésére Halasi Imrét kérték fel, a díszlettervező Laczó Henriette egy darab munkálatait segíti, míg a rendkívül sokoldalú Ráduly Csaba, aki eddig már grafikusként és zongorajátékával is feltűnt, zeneszerzőként is bemutatkozik.

A színház gazdasági hátterének alapját a Salgótarján önkormányzata által biztosított forrás képezi, de Simon Lajos köszönetet mondott a társulatot támogató vállalkozásoknak, magánszemélyeknek is, s ugyancsak jelentős összeg az EMMI és Nemzeti Kulturális Alap pályázatain elnyert összeg is. Összességében elmondható: a Zenthe negyedik évada pezsgőbb, színesebb lesz, az évad műsorfüzete a napokban eljut a regisztrált színházlátogatókhoz, de beszerezhető a színház információs pultjánál is.

Épülnek az új hulladékfeldolgozó létesítmények

20150730_hulladeklerako

Nagy erőkkel folynak a munkálatok a Salgótarján Térségi Hulladéklerakón, ahol a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás uniós pályázati támogatása segítségével épülnek meg olyan létesítmények, melyek a kialakítás alatt lévő szelektív hulladékgyűjtési rendszer működtetéséhez szükségesek. A fejlesztés 51 kelet-nógrádi települést érint, ahol a projekt befejezését követően elérhetővé válik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A szelektíven begyűjtött hulladékok a Salgótarján Térségi Hulladéklerakóra érkeznek majd, ahol többek között egy válogatómű létesül a papír, műanyag és fém hulladék számára. Itt mérlegelik a hulladékot, majd frakció (típus) szerint szétválasztják. A válogatás után a hasznosítható hulladékot továbbítják, a megmaradt, nem hasznosítható hulladékot pedig a hulladéklerakón helyezik el. A projekt
legnagyobb létesítménye a mechanikai-biológiai előkezelő, amelynek segítségével évi 30 ezer tonna vegyesen gyűjtött kommunális hulladék kezelésére nyílik lehetőség. Itt a fogadott hulladékot aprítják, kiveszik a mágnesezhető hulladékot, majd szemcseméret szerint szétválasztják, a biológiailag lebomló frakciókat leválasztják, a magas fűtőértékű frakciókat pedig feldolgozzák. A Salgótarján Térségi Hulladéklerakón – szintén a projekt keretében – bővítésre kerül a meglévő szociális épület, új csurgalékvíz-tározó medence épül, illetve létesül egy újrahasználati központként is működő hulladékudvar, melyből 1-1 épül még Bátonyterenyén és Pásztó határában
is, ahol szintén folynak a munkálatok.

Salgótarján megyei jogú város honlapja