Társadalmi egyeztetés négy témában

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata széleskörű társadalmi egyeztetésre bocsájtja az alábbi négy témát, rendelet-tervezetet:

– Önkormányzati rendelet a kutyafuttatók kijelöléséről (új rendelet)
– A köztisztaság fenntartásáról szóló önkormányzati rendelet módosítása
– A közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítása
– A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet módosítása

Kérjük, hogy az egyes témákhoz az Önkormányzat->Társadalmi egyeztetés oldalon megadott időpontokat figyelembe véve, kizárólag a feltüntetett elérhetőségeken keresztül küldjék el véleményüket, javaslataikat! A rendelet-tervezetek itt olvashatók.Városrészek Gyermek Labdarúgó Tornája

20160210_fociTapsvihar fogadta a Palóc Madonnákat

20160208_paloc_madonnak

Színtiszta nőiséggel és palócsággal érkezett a fővárosba a Nógrád Táncegyüttes.

Hatalmas sikert aratott a Művészetek Palotájában a Nógrád Táncegyüttes, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház és a Dobroda Zenekar közös produkciója, a Palóc Madonnák. Az alkotók a mindenkori nő szemszögéből mutatták be a palóc asszonyi sorsokat. A Nógrád Táncegyüttes jubileumi előadássorozatának utolsó állomása volt a MÜPA. A rendkívüli, tapsviharral záruló produkcióban olyan dalok és rigmusok csendültek fel, mint az “Elmegyek, elmegyek, el is van vágyásom”, az “Éjfél után egyet ütött az óra” vagy a “Hétszer szentelt szent gyermek”.

A táncos produkció a palóc költők verseivel megjelenített női áldozatvállalást dolgozta fel. A folklór eszközeivel évezredek alatt megfogalmazott érzelmeket a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei és a Dobroda Zenekar muzsikusai segítettek megjeleníteni. A színpadon népi hiedelmeket, szerelmi varázslatokat táncoltak el a fejkendős, „kidolgozott kezű palóc madonnák”, az előadáson többek között olyan nagyszerű művészek is közreműködtek, mint a Jászai Mari-díjas Bozó Andrea és a Vígszínházból ismert Gyuriska János.

Az igazi palócság és nőiség színpadra állítása különleges és nehéz feladat korunkban. A koreográfusok arra törekedtek, hogy a hagyományokat úgy emeljék át a modern ember életébe, hogy az kicsik és nagyok számára is befogadható legyen. A nógrádiak világosan beszéltek, vállalkozásuk sikeres volt, hiszen egy estére a budapesti közönség is magáénak érezhette a népi kultúrát.

„Örömmel láttam, hogy a közönség soraiban nagyon sok fiatal volt. Ezzel a legfőbb vágyunk teljesült, meg tudtuk mutatni azokat a csodálatos értékeket, amelyeket hagyományainkból gyűjtöttünk. Azt gondolom, érdemes volt nyitni az előadás formátumán. A táncokat nagyon szépen kiegészítették a palóc költők versei, és a zenei produkciók. Boldog voltam, mert azt tapasztaltam, hogy az előadás tényleg megérintette a közönséget.” – mondta el Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője.

A budapesti bemutató zárta a Nógrád Táncegyüttes 40. jubileumi előadás-sorozatát.

(fotó: Majnik Zsolt, szöveg: Nyilas Judit/Positive Communications Kft. közleménye alapján)Második alkalommal rendeztek jótékonysági amerikai foci gálát Salgótarjánban

20160207_amerikai_foci

Idén is 1 millió forint adományt kapott a Szent Lázár Megyei Kórház – pontosabban a kórház gyermek- és szülészeti osztályai, miután szombaton már második alkalommal rendezték meg a CIB Amerikai Foci Jótékonysági Gálát a városi sportcsarnokban. Keller Mihály a rendezvény főszervezője a megnyitón elmondta, csodálatos dolognak tartja a salgótarjáni cégek és magánszemélyek összefogását, ami újra lehetővé tette az amerikai foci gála megrendezését. A karitatív célok mellett az esemény jó alkalmat teremt arra is, hogy a salgótarjániak megismerkedjenek a sportággal és a város amerikai foci csapatával.

Fekete Zsolt alpolgármester kezdődobása után salgótarjáni, budapesti, szegedi, miskolci, hajdúszoboszlói, jászberényi és egri csapatok léptek a pályára. A salgótarjáni csapat sajnos alul maradt a miskolciakkal szemben, az ötödik helyért vívott küzdelemben. A torna győztese végül a Szeged Bats csapata lett.

A rendezők szerint körülbelül ezer nézőt vonzott gála.Salgótarján Megyei Jogú Város Honlapja