Visszaáll a korábbi forgalmi rend a Tesco-nál

Tesco körforgalom és Csokonai út közötti útlezárás megnyitása.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy 2015. október 6. 00:00 órától a gépjármű forgalom számára újra meg lesz nyitva a Rákóczi útnak, Tesco körforgalom és Csokonai út közötti szakasza, és visszaáll az eredeti forgalmi rend. Így most már a Tesco körforgalomból a Rákóczi útra letérve a tehergépjárművek könnyebben elérhetik a város déli részét, mivel az adott szakaszra eddig bevezetett súlykorlátozás megszűnik. Ezzel egy időben megszűnnek a Tesco parkolóban az ideiglenes buszmegállók, az autóbuszok a régi buszmegállókban fogadják utasaikat. A Tesco parkolót Rákóczi úttal összekötő ideiglenes út elbontásra kerül.

Tóthné dr. Kerekes Andrea
jegyző sk.

Kerékpáros programok október 6-án

20151005_kerekparos

Salgótarján önkormányzata megbízásából, az épülő kerékpárút apropóján a Kerékpáros Magyarország Szövetség október 6-án a Kodály Zoltán Tagiskolánál szemléletformáló programot szervez. Az általános iskolásoknak tartott kerékpáros biztonsági előadás célja a bringázás népszerűsítése mellett a biztonságos közlekedés és a szabályok elsajátítása. Az előadást Kun Ádám, kétszeres világbajnok BMX-es tartja majd, a nagyjából 40 perces oktatás után pedig egy rövid bemutatót is tart a diákoknak, amiben látványos trükköket mutat meg. A kezdés időpontja 11:45.
Délután 16:00-tól a Fő téren kerékpáros a összejövetel lesz, ahol az érkező bicikliseknek uzsonna mellett kerékpáros műszaki ellenőrzést és bójás akadályversenyt is rendeznek. Az érdeklődők egy színes nyomtatványt kapnak a helyi kerékpárútról és a biztonságos közlekedés szabályairól.

Rónafalu vendégségi nap

20151005_ronafalu

Október 3-án a Rónafaluért Baráti Társaság szervezésében egész napos rendezvényre került sor Rónafaluban. A kézműves vásár, lovaglás, borkóstoló és tájjelegű ételkóstoló mellett zenés és énekes produkciókat is láthattak az eseményre ellátogatók. A délután folyamán Dóra Ottó polgármester átadta Rónafalu játszóterét, majd zenés est és baráti beszélgetés zárta napot.

25 éves a magyar önkormányzatiság

20151004_orkormanyzatisag_1

Az 1990-es rendszerváltozás vitathatatlan és érezhetően legpozitívabb vívmánya volt az önkormányzati rendszer létrehozása, melynek alapjait az önkormányzati törvény alapozta meg. Salgótarján önkormányzata ennek szellemében emlékezett meg a demokrácia egyik alappilléréről, a magyar önkormányzatiság 25 évvel ezelőtti megalakulásáról.
A város vezetése 2015. október 3-án a József Attila Művelődési és Konferencia Központ üvegcsarnokába invitálta mindazokat, akik 1990-től napjainkig a bármelyik ciklusban a várost vezető önkormányzatok tagjai voltak, hogy politikai hovatartozástól függetlenül emlékezzenek meg az önkormányzatiság negyedszázados jubileumáról. A jelenlegi és volt önkormányzati „szereplőket”, a meghívott testvértelepülések delegációit Dóra Ottó polgármester köszöntötte.
Ezután – a magyar önkormányzatiság negyedszázados ünnepéhez kapcsolódva – Salgótarján zenei ikonja, a városból elszármazott Pándi Piroska Liszt-, Príma- és Madách-díjas operaénekes-előadóművész gálakoncertjét tekinthette meg az ünneplő közönség. A művésznő első színpadra lépésének 30. évfordulóján szülővárosában adta jubileumi koncertjét.
A rendezvény a koncertet követő állófogadással fejeződött be.

20151004_orkormanyzatisag_2

Továbbra is művelhetik földjeiket a hobbikertek bérlői

20151003_hobbikertek

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata törvényi lehetőségeivel élve az önkormányzati földterületeket bérlő „hobbikertészek” mellé állt, és új rendeletet alkotott.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény 2014. május elsejétől földműves képzettséghez kötötte a haszonbér szerződések megkötésének lehetőségét. Ez leegyszerűsítve azt jelentette volna, hogy a hobbi céllal kertészkedő, termelő és gazdálkodó haszonbérlők nagy része – mivel alacsony a részaránya a földműves képzettségűeknek – nem hosszabbíthatta volna meg a földterületre vonatkozó bérleti szerződését, és újak kötésére sem nyílott volna lehetőség.
A földforgalmi törvényt később módosította a kormány, és 2015. január elsejével bevezette a rekreációs földszerzés fogalmát. Rekreációs földszerzés a földművesnek nem minősülő belföldi természetes személy által a települési önkormányzat – jelen esetben Salgótarján – tulajdonában álló és határozattal ilyen célú megszerzésre kijelölt, legfeljebb 1 hektár területnagyságú föld megszerzése abból a célból, hogy a szerző fél a földet a saját, valamint az együtt élő családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használja és szedi annak hasznait.
Annak érdekében, hogy a hobbi célú haszonbérlőknek földműves képzettség nélkül is lehetőségük legyen a jelenleg használt, a városi önkormányzat tulajdonában lévő földterületet a továbbiakban is bérelni, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata szeptemberi ülésén úgy döntött, hogy ezen ingatlanokat – a vonatkozó törvény rendelkezéseinek megfelelően – 2015. október elsejei hatállyal rekreációs célú földterületté minősíti.
A rekreáció fogalma, jelentéstartalma hazánkban dominánsan a szabadidő eltöltés kultúrájaként terjedt el, melyet az ember napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki-szellemi teljesítőképesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz. Azoknak, akiknek mindezt a kertészkedés, a gazdálkodás jelenti, szinte természetesen „kijárt”, hogy határozatával az önkormányzat biztosította e tevékenységük folytatásának lehetőségét.
Az érintett földterületek listája itt található (pdf).

Salgótarján megyei jogú város honlapja