Második alkalommal rendeztek jótékonysági amerikai foci gálát Salgótarjánban

20160207_amerikai_foci

Idén is 1 millió forint adományt kapott a Szent Lázár Megyei Kórház – pontosabban a kórház gyermek- és szülészeti osztályai, miután szombaton már második alkalommal rendezték meg a CIB Amerikai Foci Jótékonysági Gálát a városi sportcsarnokban. Keller Mihály a rendezvény főszervezője a megnyitón elmondta, csodálatos dolognak tartja a salgótarjáni cégek és magánszemélyek összefogását, ami újra lehetővé tette az amerikai foci gála megrendezését. A karitatív célok mellett az esemény jó alkalmat teremt arra is, hogy a salgótarjániak megismerkedjenek a sportággal és a város amerikai foci csapatával.

Fekete Zsolt alpolgármester kezdődobása után salgótarjáni, budapesti, szegedi, miskolci, hajdúszoboszlói, jászberényi és egri csapatok léptek a pályára. A salgótarjáni csapat sajnos alul maradt a miskolciakkal szemben, az ötödik helyért vívott küzdelemben. A torna győztese végül a Szeged Bats csapata lett.

A rendezők szerint körülbelül ezer nézőt vonzott gála.Sokszínű programok minden korosztálynak a Dornyay múzeumban

20160207_muzeum

2016-ban is mozgalmasan indult az év a Dornyay Béla Múzeumban.

A Balázs János hagyatékát bemutató kiállításban változatos foglalkozásokon vettek részt az óvodások és az általános iskolások. A Kemény Henrik születésnapja alkalmából rendezett tárlat bábelőadással nyílt meg, és a múzeum csatlakozott a Magyar Kultúra Napjához és a Rejtvényfejtők világnapjához is.

Az előző évben megnyílt Glóbusz – Balázs János művészi világa című tárlat színes múzeumpedagógiai választékkal várja a különböző életkorú csoportokat március 20-ig. A festő művei alapján óvodások készítettek már mitikus állatokat, Balázs János másolatokat színeztek, az általános iskolások pedig képverseket készítettek. Egy nagy számú csoport pedig a múzeumpedagógus kolléga segítségével szögkirály meséket dolgoznak majd fel drámapedagógiai módszerrel. Ezeken az alkalmakon nem csupán a festő-költő-író életpályáját és művészetét ismerhetik meg a résztvevők, hanem Salgótarján várossá válását és a helyi cigányság életét is.

A múzeum a Magyar Kultúra Napjára ingyenes tárlatvezetéssel és gyermekfoglalkozásokkal várta az érdeklődőket. A rajz iránt érdeklődők Magyar festők címmel festhettek a Mihályfi-gyűjteményben, nyomozhattak Mikszáth novellákkal a Nógrád az újkorban c. kiállításban, valamint képverset készíthettek Balázs János nyomán a Glóbuszban. A jó hangulatú foglalkozások során a látogatók a múzeumi munkába is bepillantást nyertek.

A „Szervusztok, Pajtikák” című Kemény Henrik emlékkiállítással és felvételről játszott eredeti Kemény Henrik bábelőadással időutazást tehet a látogató a vásári forgatag világában. Az élmény teljes átéléséhez csoportos tevékenységként bábkészítés kérhető. A kiállításhoz folyamatosan hív a múzeum bábelőadókat. Így lesz március 2-án, szerdán 10 órától és március 6-án vasárnap is. Tatay Zsolt Vitéz László vándorúton című bábelőadására várja a Dornyay Béla Múzeum a családokat. A rendezvényt gyerekfoglalkozások is kísérik.

A folytatás szintén változatos: meglepetéssel készülnek a közelgő Bálint napra (február 14-én, vasárnap) és az Anyanyelv Nemzetközi Napjára (február 22-én, hétfőn) is. A kiállítások és rendezvények közt csemegézve minden korosztály megtalálhatja a számára kedves és érdekes programot ott, ahol április 3-ig vasárnap is szeretettel várják: a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban.

(Fotó: Dornyay Béla Múzeum)Elhunyt Speidl Zoltán, volt salgótarjáni országgyűlési képviselő

20160207_speidl

Speidl Zoltán egyetemi docens, újságíró és Salgótarján I.sz. választókerületének első, szabadon választott MDF-es egyéni országgyűlési képviselője volt. Újságíróként többek között a Kelet Magyarország, a Köznevelés, a Nógrád és a Képes Újság, valamint a Heti Válasz munkatársa volt, főszerkesztője volt a Heti Magyarországnak. Később a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara  Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének tanáraként oktatta leendő újságírók évfolyamait. Több kötete is megjelent, többek közt a Homoktemető című riportgyűjtemény és a Végállomás Madeira – Királykérdés Magyarországon 1919-1921 című munka, amelyben IV. Károly visszatérésének egyetemista kora óta kutatott kísérleteit taglalja a szerző.

Speidl Zoltán nagy türelemmel viselt betegség után 2016. február 2-án, életének 74. évében elhunyt el.Megkoronázzák a jubileumot

A paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalásáról, a család összetartásában játszott szerepéről mesél Palóc Madonnák című előadásában a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes, amely fennállásának 40. évfordulója alkalmából február 6-án Budapesten, a Művészetek Palotájában lép fel.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színészeivel és a Dobroda Zenekarral közös produkció művészeti vezetője Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője, rendezője Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház rendezője, színházmenedzsere.Salgótarján Megyei Jogú Város Honlapja