Célegyenesben a Medvesi Fotós Maraton

2016. június 3-5. között immáron harmadik alkalommal várják a világ első határon átnyúló geoparkjába az érdeklődőket a Medvesi Fotós Maraton eseményére. A legjobbnak ítélt felvételeiket idén is fotópályázaton mérethetik majd meg a résztvevők a szakmai zsűri előtt.

A szervezők a résztvevőknek 48 órán keresztül biztosítanak majd programokat annak érdekében, hogy megismerjék, felfedezzék ennek a kevéssé ismert, ugyanakkor változatos, természeti értékekben gazdag tájnak, a Medves-vidékének az értékeit. A program részeként éjszakai fotózásra is lehetőségük nyílik, mely során a rendezők kivilágítják a középkori várromokat.

2013-ban 53 pályázó több mint 300 felvételét nevezte az akkori fotópályázatra, míg 2014-ben már 86 résztvevő élt a lehetőséggel, összesen 402 pályaművel. A szakmai zsűri döntése és a közönségszavazás alapján mindkét évben több mint harminc felvétel került kiválasztásra, melyek vándorkiállítás formájában megfordultak többek között Salgótarjánban, Budapesten és Ipolytarnócon is. Az első Medvesi Fotós Maraton válogatása az eresztvényi Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ közösségi terében talált végleges otthonra, míg a második rendezvény fotókiállítása a mai napig „úton van”.

A mostani pályázatra a Medvesi Fotós Maraton 48 órája alatt, a program helyszínein, illetve a Medves és a Medvesalja térségében készült olyan egyedi fotográfiával lehet pályázni, melynek szerzői jogával korlátozás nélkül rendelkezik a pályázó. A fotók témájának elsősorban a Medves vidékének táji, természeti, geológiai sokszínűségének, szépségének, ember és táj kapcsolatának, az itt élő emberek bemutatásának kell lennie.

Akinek hite volt a művészet

Czinke Ferenc festőművész-grafikus születésének 90. évfordulóján „Hitem a művészet” címmel 2016. május 13-án emlékkiállítás nyílott a Dornyay Béla Múzeumban.

Czinke Ferenc 1926. október 20-án született a bodrogközi Meszeske tanyán. 1964-től a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium tanáraként dolgozott, majd a Bolyai János Gimnázium egyik alapító pedagógusa lett. 1967-ben ő alapította meg Magyarország első iskolagalériáját, a Derkovits Gyula Iskolagalériát.
Pályája során Czinke Ferenc számos művészi, szakmai elismerést szerzett, így egyebek mellett megkapta a Munkácsy-díjat, valamint azz Érdemes művész és Kiváló művész kitüntetést is. Salgótarján és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu, Pácin díszpolgári címmel ismerte el munkásságát. Állandó kiállítása Pácinban látható.
Pedagógiai és művészi hitvallása szerencsésen ötvöződött egyéniségében. Személyisége, művészete napjainkban is kimagasló példát nyújt, értékrendszere a jövő számára is pozitív üzeneteket közvetít.

A tárlat megnyitóján Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd megnyitójában K. Peák Ildikó művészettörténész méltatta Czinke Ferenc munkásságát.

A kiállítás 2016.június 15-ig tekinthető meg.

20160513_czinke

Fekete Zsolt Shah Gabriellával, a múzeum igazgatójával közösen tekintette meg az alkotásokat.